H τελευταία συναυλία του Μάρλεϊ

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1980 ο Μπομπ Μάρλεϊ έδωσε την τελευταία του συναυλία.

H τελευταία συναυλία του Μάρλεϊ

Εκείνη τη χρονιά ο διάσημος τραγουδιστής είχε κάνει πάταγο σε όλη την Ευρώπη με τις συναυλίες, καθώς είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του όγδοου άλμπουμ του, με τίτλο «Uprising». Ωστόσο δεν μπόρεσε να απολαύσει τη χαρά του, αφού ακολούθησε η άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο ίδιος αν και γνώριζε το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του θέλησε να τραγουδήσει στο Πίτσμπουργκ, έτσι ώστε να κλείσει την περιοδεία του.

Το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου έκανε τζόκινγκ και κατέρρευσε, πιθανότατα λόγω επιπλοκών από τον κακοήθη καρκίνο. Παρά τις προτροπές των δικών του ανθρώπων ο Μάρλεϊ αποφάσισε να δώσει τη συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για δύο μέρες μετά. Μάλιστα στις πρόβες ζήτησε πολλές φορές από το συγκρότημά του να προετοιμάσουν το «I'm Hurting Inside», ένα τραγούδι που μιλάει για τον πόνο που ένιωθε ένας 35χρονος άνδρας σε σώμα και ψυχή. Το έκαναν πολλές φορές πρόβα. Ίσως παραπάνω από κάθε άλλο τραγούδι.

Τελικά, εκείνο το βράδυ δεν το τραγούδησε. Υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν πως Μάρλεϊ απλά ήθελε να παίξει εκείνο το τραγούδι μόνο στις πρόβες και μόνο για εκείνον και δεν είχε ποτέ σκοπό να το παίξει στη συναυλία. Ίσως ήθελε να πει σε όλους πως αισθάνεται αλλά χωρίς να μιλήσει. Αμέσως μετά τη συναυλία ο Μάρλεϊ κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η υπόλοιπη περιοδεία ακυρώθηκε, αφού ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής νικήθηκε από τον καρκίνο μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου του 1981.

Τραγούδια όπως τα «Coming in from the Cold», «Work», «Could You Be Loved», «Redemption Song» και «Zion Train» ακούστηκαν μέσα σε ένα πανδαιμόνιο εκείνη τη νύχτα. Παρά το γεγονός πως ήταν, πλέον, κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη, ο Μάρλεϊ ξεσήκωσε το κοινό γνωρίζοντας την καθολική αποθέωση. Το πρόγραμμα της βραδιάς έκλεισε με το θρυλικό τραγούδι «Get Up Stand Up», ενώ εκείνη η συναυλία, που έμελε να είναι και η τελευταία του, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο λίγους μήνες αργότερα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Η Τριπολιτσά (Τρίπολη) πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών. Τριάντα δύο χιλιάδες Τούρκοι και Εβραίοι πέφτουν νεκροί, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη» αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του. Οι Αλβανοί έρχονται σε συμφωνία με τον «Γέρο του Μοριά» και αποχωρούν χωρίς να υποστούν το παραμικρό.

1863: Η Ιόνιος Βουλή τάσσεται ομόφωνα υπέρ της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1932: Το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίζεται η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.

1939: Πεθαίνει ο Σίγκμουντ Φρόιντ, Γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης.

1952: Ο Ρόκι Μαρτσιάνο σημειώνει την 43η συνεχόμενη νίκη του και γίνεται ο πρώτος λευκός πρωταθλητής βαρέων βαρών από το 1937 νικώντας τον Τζέρσι Τζο Γουόλκοτ στον 13ο γύρο. Ο αγώνας μεταδίδεται μέσω κλειστών κυκλωμάτων σε 49 γήπεδα, σε 31 πόλεις. Το 1956 θα γίνει ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής που αποσύρεται αήττητος.

1959: Ο Απόλλων Αθηνών επικρατεί 23-0 του ΠΑΟ Νέας Μελανδίας στον α' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας, σκορ-ρεκόρ στα χρονικά του θεσμού.

1973: Απεβίωσε ο Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, δημιουργός του «Κάντο Χενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

1974: Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1993: Το Σίδνεϊ αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.

1999: Αρχίζει η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα οδηγήσει στο αποκληθέν «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

2000: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2002: Το Βέλγιο γίνεται η δεύτερη χώρα του κόσμου που νομιμοποιεί την ευθανασία (ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία - υπό προϋποθέσεις).

2004: Πεθαίνει από πνευμονία, σε ηλικία 95 ετών, η Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και αντιστασιακή ενταγμένη στο αριστερό κίνημα.

2004: Ο Χρήστος Αγγουράκης με βολή 7.65 κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην σφαιροβολία F53 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

2022: Ο Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 41 ετών. Στην καριέρα του κατέκτησε συνολικά 20 τουρνουά γκραν σλαμ.

2022: Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας, στην κατηγορία σκιφ ελαφρών βαρών.