Ο «βασιλιάς» του μπλουζ

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1925 έρχεται στη ζωή ένας άνθρωπος που έγραψε ανεξίτηλα το όνομά του στην ιστορία του μπλουζ, ο Μπι Μπι Κινγκ.

Ο «βασιλιάς» του μπλουζ

Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Ρίλεϊ Κινγκ και γεννήθηκε στη βαμβακοφυτεία Μπερκλέρ, κοντά στην πόλη Ίτα Μπένα της πολιτείας του Μισισιπή, και τον μεγάλωσε η γιαγιά του. Στα 12 του θα πάρει την πρώτη του κιθάρα, ενώ στα 18 του θα αρχίσει να δουλεύει ως οδηγός τρακτέρ και τις ελεύθερες ώρες του θα τις περνάει παίζοντας σε κλαμπ της περιοχής.

Το 1949 θα ηχογραφήσει ένα 45άρι με το τραγούδι «Three Ο’ Clock in the Morning», που θα αποτελέσει την απαρχή μιας μεγάλης καριέρας, αφού από τη δεκαετία του '50 κιόλας θα καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία ονόματα της μπλουζ με τραγούδια όπως τα εξής: «You Know I Love You», «Woke Up This Morning», «Please Love Me», «When My Heart Beats like a Hammer», «Whole Lotta Love», «You Upset Me Baby», «Every Day I Have the Blues», «Sneakin Around», «Ten Long Years, Bad Luck», «Sweet Little Angel», «On My Word of Honor» και «Please Accept My Love».

Η φήμη του απογειώθηκε το 1969, όταν άνοιγε τις συναυλίες των νεαρών τότε Ρόλινγκ Στόουνς, ενώ η επιτυχία τον ακολούθησε και τη δεκαετία του ‘70. Από το 1951 έως και το 1985 εμφανίστηκε 74 φορές στον πίνακα επιτυχιών για την R&B. Τις επόμενες δεκαετίες θα ηχογραφούσε ολοένα και λιγότερα νέα τραγούδια, καθώς είχε επιλέξει να αφιερωθεί σε εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες και κυρίως στις συναυλίες.

Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε δύο φορές, με τη Μάρθα Λι Ντέντον (1946-1952) και τη Σου Κάρολ Χολ (1958-1966). Έχει αναφερθεί ότι απέκτησε 15 παιδιά και συνολικά 50 εγγόνια.

Πέθανε στις 14 Μαΐου 2015 στο Λας Βέγκας σε ηλικία 89 ετών. Έπασχε από διαβήτη τύπου Β και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας.

Με μια ματιά…

1701: Ο Ιάκωβος Φραγκίσκος Εδουάρδος Στιούαρτ, αποκαλούμενος μερικές φορές και ως «Παλαιός Διεκδικητής», γίνεται ο Ιακωβίτης διεκδικητής των θρόνων της Αγγλίας και της Σκωτίας.

1810: Ο ιερέας Μιγκέλ Ιδάλγο Κοστίγια αρχίζει τον αγώνα του Μεξικού για την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1935: Ο Αμερικανός πολιτικός, κυβερνήτης της Λουιζιάνα, γερουσιαστής και υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Χιούι Π. Λονγκ, πυροβολείται θανάσιμα στο Καπιτώλιο της πολιτείας.

1943: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: η γερμανική 10η στρατιά αναφέρει ότι δεν μπορεί να αναχαιτίσει το συμμαχικό προγεφύρωμα γύρω από το Σαλέρνο.

1955: Λαμβάνει χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του Προέδρου Χουάν Περόν στην Αργεντινή.

1963: Δημιουργείται η Μαλαισία από την ένωση της Μαλαίας, της Σιγκαπούρης, της Βόρειας Βόρνεο και του Σαράουακ. Ωστόσο, η Σιγκαπούρη σύντομα θα αποσχιστεί από τη νέα χώρα.

1975: Η Παπούα Νέα Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστραλία.

1978: Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά το Ιράν, σκοτώνοντας πάνω από 15.000 άτομα.

1987: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την προστασία του όζοντος.

1999: Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία εγκρίνεται με 98,6% η πρόταση χορήγησης αμνηστίας σε όσους ισλαμιστές αντάρτες κατέθεταν τα όπλα.