To «φαινόμενο Μπάφετ»

Στις 30 Αυγούστου 1930 γεννήθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ, Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.

To «φαινόμενο Μπάφετ»

Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές του 20ού και του 21ου αιώνα, έχοντας πολλάκις αψηφήσει τις επικρατούσες επενδυτικές τάσεις, για να συγκεντρώσει μία προσωπική περιουσία που φτάνει τα 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια (τέταρτος στη Λίστα Φορμπς με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για το 2020). Δικαίως τον αποκαλούν «Ο μάντης της Ομάχα».

Γιος του χρηματιστή και πολιτικού Χάουαρντ Μπάφετ, σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Νεμπράσκα και Κολούμπια. Το 1956 επέστρεψε στην Ομάχα και το 1965 ανέλαβε τον έλεγχο της κλωστοϋφαντουργίας Berkshire Hathaway, μετατρέποντάς τη στο βασικό επενδυτικό του όχημα μέχρι σήμερα. Από τη δεκαετία του ‘60 έως τη δεκαετία του ‘90 η μετοχή της Berkshire Hathaway παρουσίαζε αύξηση κατά 28% ετησίως, όταν οι μέσες τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονταν δημοσίως αυξάνονταν κατά περίπου 11%.

Παρότι είναι επί σειρά ετών ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Μπάφετ διάγει μία μετρημένη ζωή και αποφεύγει την επίδειξη και τις πολυτελείς δαπάνες. Συχνά επικρίνει τις κυβερνητικές πολιτικές και τη φορολογία που ευνοούν τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας και της κατώτερης τάξης.

Τον Ιούνιο του 2006 ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να διαθέσει το 80% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο κύριος παραλήπτης ήταν το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, και της συζύγου του, Μελίντα, και επικεντρώνεται σε θέματα παγκόσμιας υγείας και εκπαίδευσης. Ο Γκέιτς και ο Μπάφετ διατηρούν στενή φιλία από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του διοχετεύτηκε στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που διευθύνουν τα τρία παιδιά του και το Ίδρυμα Σούζαν Τόμσον Μπάφετ, που φέρει το όνομα της πρώτης συζύγου του και επικεντρώνεται στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, και χρηματοδοτεί προγράμματα υποτροφιών σε κολέγια και πανεπιστήμια.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 ο Μπάφετ έκανε μία σειρά συμφωνιών που, αν και αμφισβητήθηκαν τότε, αποδείχθηκαν εξαιρετικά κερδοφόρες. Τον Σεπτέμβριο του 2008 επένδυσε 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Goldman Sachs Group και τον επόμενο μήνα επένδυσε 3 δισ. δολάρια στην General Electric. Το 2011 ο Μπάφετ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, το ανώτατο πολιτικό παράσημο των ΗΠΑ, από τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Με μια ματιά...

1832: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού Κόλπου, με την επιδίκαση στην Ελλάδα του Ζητουνίου (Λαμίας), ενώ απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

1918: Ο Σοβιετικός ηγέτης Βλαντίμιρ Λένιν πυροβολείται και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειρα πρωτοστατούν οι αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος.

1922: Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων.

1929: Η κυβέρνηση Βενιζέλου αναθέτει στον χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, Έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρούπολης, τη μελέτη και την οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

1937: Γεννήθηκε ο Μπρους Μακ Λάρεν, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων και ιδρυτής της Μακ Λάρεν.

1945: Οι βρετανικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Χονγκ Κονγκ από τους Ιάπωνες.

1972: Γεννήθηκε ο σπουδαίος παλαίμαχος Τσέχος ποδοσφαιριστής Πάβελ Νέντβεντ. Έχει ψηφιστεί καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη (Χρυσή Μπάλα) το 2003.

1972: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάμερον Ντίαζ.

1991: Ο Αμερικανός αθλητής του μήκους Μάικλ Πάουελ υπερβαίνει τα 8,95 μ. στο Τόκιο και καταρρίπτει το μυθικό ρεκόρ που κατείχε από το 1968 ο Μπομπ Μπίμον.

2013: Πέθανε ο Σέιμους Χίνι, Ιρλανδός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1995.