Η διαδήλωση για την ειρήνη που «έπνιξαν» στο αίμα
Στις 28 Αυγούστου 1968 λαμβάνει χώρα στο Σικάγο των ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, την ίδια ώρα που στην πόλη διεξαγόταν το συνέδριο των δημοκρατικών.
Πρόκειται για μία χρονιά που άλλαξε άρδην το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι στην καλούμενη ως «χώρα της ελευθερίας». Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τον στρατό της χώρας να βρίσκεται σε πόλεμο στο Βιετνάμ και την αμερικανική κοινωνία εν γένει σε αναβρασμό. Επηρεασμένη και από τα γεγονότα του Μάη του ‘68, η νεολαία των ΗΠΑ βγήκε στους δρόμους διεκδικώντας ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό αύριο.
Το συνέδριο των δημοκρατικών στο Σικάγο, που θα εξέλεγε τον υποψήφιο που θα έμπαινε στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ρίτσαρντ Νίξον στάθηκε η καλύτερη αφορμή για να ακουστεί η φωνή τους σε όλο τον κόσμο. Το συνέδριο θα ξεκινούσε τις διαδικασίες του στις 26 Αυγούστου, ενώ ήδη από τις 25 του ίδιου μήνα ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στην πόλη του Σικάγο. Ηγέτες αυτού του κινήματος ήταν ριζοσπάστες Αμερικανοί ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων ο Άμπι Χόφμαν, η σύζυγός του, Ανίτα Χόφμαν, ο Πολ Κράσνερ και ο «μπιτ» ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ. Η καταστολή που δέχτηκαν οι διαδηλώσεις ήταν μεγάλη. Για τους 15.000 διαδηλωτές αντιστοιχούσαν περίπου 27.000 αστυνομικοί και εθνοφύλακες που η αμερικανική κυβέρνηση είχε στείλει για την... ασφάλειά τους, όπως είχε λεχθεί την εποχή εκείνη.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στις 28 Αυγούστου, ημέρα επετείου του ιστορικού λόγου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο» πέντε χρόνια νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση με πορεία προς τον χώρο του συνεδρίου των δημοκρατικών. Τα επεισόδια ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο και η αστυνομία άνοιξε κυριολεκτικά εκατοντάδες κεφάλια διαδηλωτών. Έπειτα από τέσσερις ημέρες και νύχτες βίαιων συγκρούσεων, 668 άτομα συνελήφθησαν και περισσότερα από 1.000 τραυματίστηκαν, ενώ 100 εξ αυτών μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Πολλοί νεαροί Αμερικανοί σοκαρίστηκαν από τις εικόνες της αστυνομικής βίας που είδαν στις τηλεοπτικές τους οθόνες και ριζοσπαστικοποιήθηκαν, αλλά και μια τρομοκρατημένη μεγαλύτερη γενιά πήρε το μέρος των δυνάμεων καταστολής και της εγχώριας συντήρησης. Έναν χρόνο αργότερα ο Νίξον θα χαιρέτιζε τη «σιωπηλή πλειοψηφία» που τον στήριξε κερδίζοντας τις εκλογές και θα κατέκρινε το «μίσος των νεαρών» που προσπάθησαν «να επιβάλουν τη γνώμη τους με διαδηλώσεις».
Η παρουσία των ΗΠΑ στο Βιετνάμ θα συνεχιστεί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 1973, όταν και ο υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και την αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων εντός 60 ημερών. Θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο «λεκέ» στην Ιστορία της παγκόσμιας υπερδύναμης, που ουσιαστικά θα ηττηθεί, θυσιάζοντας ταυτόχρονα τη ζωή περίπου 60.000 πολιτών της, ενώ άλλοι τόσοι που γύρισαν στην πατρίδα τους έμειναν, νοητά, για πάντα στη... ζούγκλα του Βιετνάμ.
Με μια ματιά…
475: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Νέπως υποχρεώνεται από τον Ρωμαίο στρατηγό Φλάβιο Ορέστη να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Ραβέννα.
489: Ο βασιλιάς των Οστρογότθων, Θεοδώριχος ο Μέγας, νικά τον Οδόακρο στο Σόντιο.
1189: Γ' Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι αρχίζουν την Πολιορκία της Άκρας (1189-1191) με επικεφαλής τον Γκι των Λουζινιάν.
1619: Ο Φερδινάνδος Β' εκλέγεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1640: Οι Σκωτσέζοι νικούν τον αγγλικό στρατό του βασιλιά Καρόλου Α' στη μάχη του Νιούμπερν.
1789: Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει έναν νέο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, τον Εγκέλαδο.
1823: Ξεκινά η μάχη της Καλιακούδας, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
1826: Ξεκινά η τριήμερη μάχη του Πολυαράβου, όπου οι Μανιάτες αντιμετωπίζουν τον στρατό του Ιμπραήμ. Η μάχη θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Οι απώλειες των Αράβων ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, οι δε των Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.
1859: Γεωμαγνητική καταιγίδα κάνει το Βόρειο Σέλας τόσο λαμπρό, ώστε να φαίνεται καθαρά από περιοχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης, ακόμα και της Ιαπωνίας.
1916: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρουμανία.
1916: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.
1922: Συνεχίζονται από τους Τούρκους οι θηριωδίες κατά των Ελλήνων στη Σμύρνη.
1962: Ισχυρή σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα και περισσότερο στην Κορινθία, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη. Απολογισμός ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, καθώς και υλικές ζημιές στην Κόρινθο.
1963: Πορεία στην Ουάσινγκτον: ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον λόγο του «Έχω ένα όνειρο».