Ο τραγουδιστής του καλοκαιριού

Στις 26 Αυγούστου 1943 έρχεται στη ζωή ο πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής, Δάκης.

Ο τραγουδιστής του καλοκαιριού

Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς Αιγυπτιώτες.

Το 1963 θα έρθει στην Ελλάδα και σχεδόν έναν χρόνο μετά ξεκίνησε να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Δάκης, που ήταν το όνομα που τον φώναζαν οι γονείς του από μικρό παιδί. Παράλληλα, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens», ενώ ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι στα γαλλικά, τα ιταλικά και τα αγγλικά, με τραγούδια που γνώρισαν αμέσως επιτυχία, όπως «Monsieur Cannibal», «Tu veux ou tu veux pas», «Mourir ou vivre», «Gaston». Το 1965, αντικαθιστώντας τον Θέμη Ζέρβα στη θέση του τραγουδιστή, έγινε μέλος του συγκροτήματος Adam’s Boys που αργότερα μετονομάστηκαν σε Playboys.

Το 1968 αποτελεί χρονιά-σταθμό στη σόλο καριέρα του, αφού ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα ελληνικά με τίτλο «Γεια σου, σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη. Αμέσως μετά ακολούθησε η μεγάλη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα, από την οποία γεννήθηκαν οι διαχρονικές επιτυχίες «Τόσα καλοκαίρια» και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά».

Εκτός από τον Μίμη Πλέσσα, θα κάνει σημαντικές συνεργασίες στην καριέρα του με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Κώστας Χατζής, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Αλέξης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Μανίκας, ο Σάκης Τσιλίκης, ο Χάρης Χαλκίτης, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Κώστας Ξενάκης, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος και η Σώτια Τσώτου.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία, ενώ το 1980 συμμετείχε στον διαγωνισμό για το τραγούδι που θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας στη Γιουροβίζιον. Ερμήνευσε τη σύνθεση των Κώστα Χατζή και Ξενοφώντα Φιλέρη «Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο» και κατετάγη δεύτερος πίσω από την Άννα Βίσση που εκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα με το τραγούδι «Οτοστόπ».

Παράλληλα, είχε παρουσία και σε ελληνικές ταινίες, με μνημειώδεις τις συμμετοχές του στις ταινίες «Γοργόνες και μάγκες» του 1968 και «Η θεία μου η χίπισσα» του 1970. Είχε συμμετάσχει ακόμα σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στα Θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού.

Έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου 2022, σε ηλικία 78 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.


Με μια ματιά…

1071: Οι Σελτζούκοι νικούν τον βυζαντινό στρατό στη μάχη του Μαντζικέρτ.

1278: Ο Λαδίσλαος Δ' της Ουγγαρίας και ο Ροδόλφος Α' της Γερμανίας νικούν τον Ότακαρ Β' της Βοημίας στη μάχη του Μάρσφελντ στη Μοραβία.

1303: Ο Αλαουντίν Κχίλζι καταλαμβάνει το Τσιτόργκαρθ.

1346: Εκατονταετής Πόλεμος: οι Άγγλοι νικούν τους Γάλλους στη μάχη του Κρεσί.

1444: Μάχη του Ζανκτ Γιάκομπ: ο γαλλικός στρατός με επικεφαλής τον Δελφίνο Λουδοβίκο (μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΑ' της Γαλλίας) νικά τον πολύ μικρότερο σε αριθμό στρατό της Ελβετικής Ομοσπονδίας στον Άγιο Ιάκωβο, στον ποταμό Μπιρς, κοντά στη Βασιλεία.

1542: Ο Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα, πλέοντας στον ποταμό Αμαζόνιο, φτάνει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

1768: Ο Τζέιμς Κουκ σαλπάρει από την Αγγλία με το «HMS Endeavour».

1778: Πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στο όρος Τρίγκλαβ, το ψηλότερο βουνό της Σλοβενίας.

1789: Η Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Γαλλίας εγκρίνει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.

1821: Ελληνική Επανάσταση: ο Πανουργιάς και ο Γιάννης Γκούρας με 2.000 άνδρες νικούν τους 8.000 άνδρες του Μπεϊράμ Πασά στη μάχη των Βασιλικών Φθιώτιδας.

1883: Έκρηξη του Κρακατόα.

1922: Μικρασιατική Καταστροφή: τρόμος για τους Έλληνες της Σμύρνης που αναζητούν καταφύγιο σε εκκλησίες. Ο Ναός της Αγίας Φωτεινής κατακλύζεται από Σμυρνιούς και πρόσφυγες του εσωτερικού της Μικράς Ασίας. Ο Χρυσόστομος Σμύρνης τούς περιθάλπει και προσπαθεί να τονώσει το ηθικό τους.

1940: Το Τσαντ γίνεται η πρώτη γαλλική αποικία που προσχωρεί στους Συμμάχους.

1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Σαρλ ντε Γκολ εισέρχεται στο Παρίσι.

1959: Η British Motor Corporation παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός Άλεκ Ισιγώνης.

1968: Οι Beatles κυκλοφορούν το «Hey Jude», το πρώτο τραγούδι τους με τη δική τους δισκογραφική εταιρεία Apple.

1978: Ο Αλμπίνο Λουτσιάνι εκλέγεται ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Α'.

2015: Δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι πυροβολούνται και σκοτώνονται από έναν δυσαρεστημένο πρώην συνεργάτη τους, ενώ πραγματοποιούσαν ζωντανό ρεπορτάζ στη Βιρτζίνια.