Η κατάργηση του νόμου περί μοιχείας
Σαν σήμερα στις 20 Αυγούστου του 1982 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ που καταργούσε την ποινικοποίηση της μοιχείας στην Ελλάδα.
Σαν σήμερα στις 20 Αυγούστου του 1982 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ που καταργούσε την ποινικοποίηση της μοιχείας στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, αφού σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας που ίσχυσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν πλημμέλημα. Παρέμεινε ως πλημμέλημα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951. Μάλιστα βάσει του άρθρου 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, ενώ το έγκλημα εδιώκετο μόνο με έγκληση του παθόντος συζύγου. Σε περίπτωση όμως διάστασης των συζύγων ή ανοχή του παθόντος το… αδίκημα έμενε ατιμώρητο. Το τραγικό της όλης υπόθεσης ήταν ότι οι «εγκληματίες» εραστές έπρεπε να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω, κάτι που δημιούργησε κωμικοτραγικές καταστάσεις στα Αστυνομικά Τμήματα ανά τη χώρα. Το γεγονός σατιρίστηκε από χρονογράφους της εποχής στον ελληνικό Τύπο, ενώ ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της πασίγνωστης κωμωδίας του Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και την Κάκια Αναλυτή, «Η Βίλλα των Οργίων» (1964).
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Όλα αυτά θα λάβουν τέλος στη μεταπολίτευση, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που κατάργησε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης του πλέγματος των διατάξεων που αφορούσαν το Οικογενειακό Δίκαιο. Σύμφωνα με την Εκκλησία η εξέλιξη αυτή «θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου».
Σε ό,τι αφορά τις αστικές συνέπειες της μοιχείας, με το Νόμο 1329/1983 ένα χρόνο αργότερα έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου, μπορούσε όμως να στοιχειοθετηθεί ως αιτία στο δικαστήριο εφόσον κρινόταν ότι από αυτήν έχουν διαταραχθεί σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις.
Με μια ματιά…
1858: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει για πρώτη φορά τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Παράλληλα δημοσιεύεται και η παρόμοια θεωρία του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας.
1914: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Καταλαμβάνονται οι Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στο Βέλγιο.
1920: Αρχίζει να λειτουργεί στο Ντιτρόιτ ο 8ΜΚ, ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.
1920: Ιδρύεται στο Κάντον του Οχάιο, η NFL ως American Professional Football Association.
1940: Ο εξόριστος στο Μεξικό Ρώσος επαναστάτης Λέων Τρότσκι τραυματίζεται θανάσιμα με ορειβατική αξίνα από τον Ραμόν Μερκαντέρ. Πεθαίνει την επόμενη ημέρα.
1940: Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσόρτσιλ δίνει την τέταρτη από τις διάσημες πολεμικές του ομιλίες, περιλαμβάνοντας τη φράση «Ποτέ τόσοι πολλοί δεν όφειλαν τόσα πολλά σε τόσους λίγους».
1944: Ξεκινά η μάχη της Ρουμανίας με μεγάλη επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης.
1960: Η Σενεγάλη αποχωρεί από την ομοσπονδία του Μάλι, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της.
1962: Το Σαβάνα, το πρώτο πυρηνοκίνητο πολιτικό πλοίο στον κόσμο, ξεκινάει το παρθενικό του ταξίδι.
1965: Ορκίζεται δεκαπενταμελής κυβέρνηση υπό τον Ηλία Τσιριμώκο, στον οποίο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει αναθέσει εν λευκώ εντολή.
1968: Τα στρατεύματα του ελεγχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία, συντρίβοντας την Άνοιξη της Πράγας. Μόνο η Αλβανία και η Ρουμανία αρνούνται να συμμετάσχουν.
1977: Η NASA εκτοξεύει το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2.
1986: Στο Έντμοντ της Οκλαχόμα, ένας υπάλληλος ταχυδρομείου, ο Πάτρικ Χένρι Σέριλ, σκοτώνει 14 συναδέλφους του και αυτοκτονεί.
1988: Μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ, το Ιράκ και το Ιράν συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός, μετά από 8 χρόνια πολέμου.
1990: Η Γιουγκοσλαβία κατακτά το χρυσό μετάλλιο του 11ου Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με 92-75.
1991: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο της Σοβιετικής Ένωσης και διαμαρτύρονται για το πραξικόπημα, που «εκθρόνισε» από τη θέση του τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1991: Στην Ινδία, οι δύο κύριοι ύποπτοι της δολοφονίας του Ρατζίβ Γκάντι βρίσκονται νεκροί από την αστυνομία στο κρησφύγετό τους.
1991: Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής Δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ.
1995: Στη Λιβερία οι αντιμαχόμενες παρατάξεις υπογράφουν συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό των πενταετών εμφύλιων συγκρούσεων.
1995: Στην Ινδία, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, τουλάχιστον 335 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Γιορτάζουν: Θεοχάρης, Θεοχαρία, Θεοχαρούλα, Σαμουήλ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ