Η δολοφονία του Σολωμού

Ήταν 14 Αυγούστου 1996 όταν ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε από τουρκικά πυρά.

Η δολοφονία του Σολωμού

Ήταν 14 Αυγούστου 1996 όταν ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε από τουρκικά πυρά, την ώρα που προσπάθησε να κατεβάσει τη σημαία του κατακτητή στη Δερύνεια. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους στη νεκρή ζώνη, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσικλετιστών.

Αμέσως μετά την κηδεία αρκετοί συγκρότησαν διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο για να αποτίνουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ. Ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ο Σολωμού κατευθύνθηκε σε τουρκικό φυλάκιο και με ένα τσιγάρο στο στόμα άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να την κατεβάσει. Παρά τις προειδοποιήσεις των Τούρκων, εκείνος δεν σταμάτησε και έτσι δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς, οι οποίοι του κόστισαν τη ζωή. Δύο μέρες μετά έγινε η κηδεία του στο Παραλίμνι με τον κόσμο να δίνει βροντερό «παρών» καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο την τούρκικη βαρβαρότητα.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του. Η αυτοθυσία του Σολωμού ενέπνευσε αρκετούς Έλληνες καλλιτέχνες. Ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος τού αφιέρωσε το τραγούδι «Πάντα γελαστοί» που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και πρωτοτραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε πρώτα το «Τέλη καλοκαιριού» σε στίχους Γιώργου Πηλιανίδη και μουσική Γιάννη Παπαδόπουλου και αργότερα το πιο γνωστό «Ήταν τρελός» σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσική Βασίλη Δήμα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1846: Ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόροου φυλακίζεται, επειδή αρνείται να πληρώσει φόρο για λόγους ιδεολογίας.

1867: Υπογράφεται στο Φεσλάου της Αυστρίας η μυστική συνθήκη της ελληνοσερβικής συμμαχίας, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των χριστιανικών εδαφών που κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.

1974: Εκδηλώνεται στην Κύπρο ο δεύτερος «Αττίλας», με την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στη σημερινή γραμμή αντιπαράθεσης, μετά τον «τορπιλισμό» των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης από τους Τούρκους. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Ελλάδα αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

1980: Ο ηλεκτρολόγος Λεχ Βαλέσα ηγείται των απεργιών στα ναυπηγεία του Γκντανσκ της Πολωνίας, προκαλώντας το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

2005: Αεροσκάφος Boeing 737-400 της κυπριακής εταιρείας Helios, που είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα με προορισμό την Αθήνα, συντρίβεται στο Γραμματικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 121 επιβαίνοντες.

2022: Η Ελλάδα κατακτά το πρώτο της μετάλλιο στο 36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Ρώμης στο κόμπο της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Ζωή Αγραφιώτη, Μαρία-Έλλη Αλζιγκούζη, Έλενα Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώτη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου και Αντριάνα Μισίκεβιτς, συγκέντρωσε 89,4000 βαθμούς και κατέλαβε την τρίτη θέση.

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Μπιλ Ράσελ που έγραψε Ιστορία με τους Μπόστον Σέλτικς. Θεωρείται ένας από τους θρύλους του ΝΒΑ με 5 τίτλους MVP, ενώ κατέκτησε τον αριθμό-ρεκόρ των 11 πρωταθλημάτων στα 13 χρόνια με τους «Κέλτες» (τα τελευταία δύο ως παίκτης-προπονητής).