Το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο
Στις 22 Ιουλίου 1943 διεξήχθη συλλαλητήριο στην Αθήνα έπειτα από την απόφαση των Γερμανών να αναθέσουν τα καθήκοντα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή ανατολικά του Αξιού Ποταμού στους Βούλγαρους συμμάχους τους.
Στις 22 Ιουλίου 1943 διεξήχθη συλλαλητήριο στην Αθήνα έπειτα από την απόφαση των Γερμανών να αναθέσουν τα καθήκοντα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή ανατολικά του Αξιού Ποταμού στους Βούλγαρους συμμάχους τους, που ήδη είχαν υπό την κατοχή τους τις περιοχές ανατολικά των Σερρών. Από την επέκταση των αρμοδιοτήτων των βουλγαρικών δυνάμεων στην Κεντρική Μακεδονία εξαιρέθηκαν η Θεσσαλονίκη και οι περιοχές γύρω από την πόλη, καθώς και οι τρεις χερσόνησοι της Χαλκιδικής.
Εν τω μεταξύ, στις αρχές Ιουλίου 1943, η 7η Βουλγαρική Μεραρχία Πεζικού είχε ήδη εισβάλει στην περιοχή μεταξύ Στρυμόνα και Αξιού και είχε αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα υπό τις διαταγές των γερμανικών δυνάμεων. Ενάντια στην παρουσία βουλγαρικών στρατευμάτων στην Κεντρική Μακεδονία έγιναν διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στις 8 Ιουλίου έγινε μεγάλη διαδήλωση στη συνοικία της Επταλόφου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες μέρες έγιναν διαδηλώσεις στο Κιλκίς, στην Έδεσσα, στην Αριδαία, αλλά και σε νοτιότερα τμήματα της χώρας όπως στην Καλαμάτα.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Με τις γερμανικές δυνάμεις να επιμένουν στην απόφασή τους, οι Αθηναίοι προχώρησαν με τη σειρά τους σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, το οποίο βάφτηκε στο αίμα. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, αδιαφορώντας για την απειλητική παρουσία των κατοχικών δυνάμεων σε επίκαιρα σημεία της πρωτεύουσας. Τα κυριότερα σημεία συγκέντρωσης ήταν στο Μοναστηράκι και στην Ομόνοια, με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν: «Έξω οι Βούλγαροι φασίστες από τη Μακεδονία και τη Θράκη».
Τα κατοχικά θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου μία 17χρονη Επονίτισσα, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, προσπάθησε με το σώμα της να ακινητοποιήσει ένα άρμα. Το άρμα τη συνέθλιψε. Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στη βουλγαρική πρεσβεία, δέχτηκαν πυρά πολυβόλου από στρατιωτικό όχημα. Στη διάρκεια της διαδήλωσης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες. Οι γερμανικές δυνάμεις, βλέποντας τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει, αποφάσισαν να αναστείλουν την υλοποίηση των αποφάσεών τους.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1456: Πολιορκία του Βελιγραδίου: ο Ιωάννης Ουνιάδης, αντιβασιλιάς του Βασιλείου της Ουγγαρίας, νικά τον Μωάμεθ Β’ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1484: Μάχη του Λοχμάμπεν: μία ομάδα 500 ανδρών, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Στιούαρτ, δούκα του Όλμπανι, και τον Ιάκωβο Ντάγκλας, 9ο κόμη του Ντάγκλας, ηττάται από σκωτσέζικες δυνάμεις, πιστές στον αδελφό του Όλμπανι, Ιάκωβο Γ’ της Σκωτίας. Ο Ντάγκλας αιχμαλωτίζεται.
1796: Ιδρύεται το Κλίβελαντ στο Οχάιο.
1812: Ναπολεόντειοι πόλεμοι: ιβηρικός πόλεμος. Οι βρετανικές δυνάμεις νικούν τα γαλλικά στρατεύματα κοντά στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1864: Αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος: μάχη της Ατλάντα. Δυνάμεις των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής πραγματοποιούν αποτυχημένη επίθεση κατά των στρατευμάτων της Ένωσης.
1894: Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο διεξάγεται στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει τον μέσον όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ./ώρα.
1937: Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει την πρόταση του Προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ να προσθέσει περισσότερους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
1942: Ολοκαύτωμα: αρχίζει η συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την ιταλική πόλη Παλέρμο.
1963: Υπογράφονται στην Ιαπωνία τα συμβόλαια για τη ναυπήγηση δύο γιγαντιαίων πετρελαιοφόρων μεταξύ εκπροσώπου του Αριστοτέλη Ωνάση και της ιαπωνικής εταιρείας Ισικαβατζίμα-Χαρίμα.
1970: Αεροπειρατεία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιεί την πτήση Βηρυτού - Αθήνας από έξι Παλαιστίνιους κομάντος, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση επτά συμπατριωτών τους, κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Τελικά οι αεροπειρατές αναχωρούν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους, με τη διαβεβαίωση ότι οι επτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον.
1980: Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.
2011: Πραγματοποιείται από τον υπερεθνικιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία, κατά την οποία 77 άτομα χάνουν τη ζωή τους.
2013: Ο 33χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού, Σπύρος Γιαννιώτης, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης με 1:49:11.8. Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό και τέταρτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο για τον Έλληνα πρωταθλητή, που γίνεται ο γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ανοιχτή θάλασσα.
2018: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Μάνος Ελευθερίου. Υπήρξε σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ