Tο εμβληματικό «1984»
Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 1949 κυκλοφόρησε το «1984» του Τζορτζ Όργουελ.
O Τζορτζ Όργουελ ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός και δημοσιογράφος. Ένας από τους πρώτους σταρ της λογοτεχνίας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός με την πολιτική αλληγορία «Η φάρμα των ζώων» (1945), ενώ η φήμη του έφτασε στο απόγειό της με το σκοτεινό, μελλοντολογικό μυθιστόρημα «1984» (1949). Υπήρξε μάστορας του λόγου, σε μία εποχή που ο δημοσιογραφικός λόγος δύσκολα ξεχώριζε από τον λογοτεχνικό. Ο Όργουελ έγινε διάσημος από τις δύο πολιτικές αλληγορίες που κυκλοφόρησαν στα τελευταία χρόνια της ζωής του.
«Η φάρμα των ζώων» είναι μία καταδίκη του σταλινισμού και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού και το «1984» που κυκλοφόρησε στις 8 Ιουνίου 1949 μία ζοφερή προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στον απλό άνθρωπο όταν η εξουσία ασκείται ως αυτοσκοπός. Δύο έργα που δεν χάνουν και σήμερα την επικαιρότητα και την ευθυβολία τους, σε μια εποχή που ο «Μεγάλος Αδελφός», όρος που έρχεται κατευθείαν από το «1984», απειλεί την ιδιωτική σφαίρα του ατόμου. Ο Όργουελ υπήρξε βαθύτατα πολιτικός συγγραφέας, αν και το πολιτικό του στίγμα δεν ήταν πάντα ευκρινές. Ο ίδιος δήλωνε σοσιαλιστής, ήταν σφοδρός αντικομμουνιστής, ενώ την ίδια ώρα περιέγραφε τον εαυτό του ως συντηρητικό αναρχικό.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Άλλα γνωστά βιβλία του είναι το «Κρατήστε σφιχτά τον μικροαστισμό σας» (1936), στο οποίο περιγράφει την ανιαρή ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, και «Οι φάμπρικες του Γουίγκαν Πάιαρ» (1937), ένα ντοκουμέντο για την κατάσταση της εργατικής τάξης στη βόρεια Αγγλία. Έχοντας προσβληθεί από φυματίωση πάνω στην ακμή της συγγραφικής του διαδρομής, ο Τζορτζ Όργουελ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου στις 21 Ιανουαρίου 1950 σε ηλικία 46 ετών.
Με μια ματιά...
1783: Το ηφαίστειο Λάκι στην Ισλανδία αρχίζει μία έκρηξη που θα διαρκέσει 8 μήνες. Η έκρηξη θα σκοτώσει πάνω από 9.000 άτομα και θα οδηγήσει σε επτά χρόνια λιμού.
1810: Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Σούμαν, Γερμανός συνθέτης, από τους κορυφαίους της εποχής του Ρομαντισμού.
1861: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: το Τενεσί αποσχίζεται από την Ένωση.
1867: Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας στέφεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.
1916: Γεννήθηκε ο Φράνσις Κρικ, Βρετανός βιολόγος. Μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον ανακάλυψαν το DNA τον Απρίλιο του 1953.
1928: Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Breguet, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει τον γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 μέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.
1932: Υπερψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων, βάζοντας τις βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.
1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι συμμαχικές δυνάμεις αρχίζουν εκστρατεία εναντίον των κτήσεων της Γαλλίας του Βισύ στην Ανατολή.
1951: Γεννήθηκε η Ουαλή τραγουδίστρια Μπόνι Τάιλερ.
1955: Γεννήθηκε ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, Βρετανός μηχανικός υπολογιστών, που ανακάλυψε το WWW και ουσιαστικά έκανε πραγματικότητα το Ίντερνετ.
1961: Γεννήθηκε η Ελληνίδα τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή.
1962: Πέθανε ο Στέλιος Σπεράντσας, Έλληνας καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και λογοτέχνης.
1963: Ο Μίκης Θεοδωράκης και είκοσι Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ιδρύουν το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ). Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εκλέγεται πρόεδρος και ξεκινά μία πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα.
1967: Πόλεμος των έξι ημερών: το αμερικανικό πλοίο «Λίμπερτι» δέχεται κατά λάθος επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις, με τραγικό απολογισμό 34 νεκρούς και 171 τραυματίες.
1984: Γεννήθηκε ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Χαβιέρ Ματσεράνο.
1987: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας, Έλληνας γκαλερίστας και σημαντικός συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Κουτσούδης.
1990: Ξεκινά στην Ιταλία το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο κατέκτησε η Γερμανία. Στην πρεμιέρα το Καμερούν νίκησε (1-0) την τότε κάτοχο του τροπαίου Αργεντινή.
1995: Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανακοινώνει την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Τα 290 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών.
1996: Αυλαία για το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Αγγλία με τον αγώνα Αγγλία - Ελβετία (1-1) στο «Γουέμπλεϊ» με γκολ των Σίρερ και Τουρκγιλμάζ.
1998: Ο Τσάρλτον Ίστον αναλαμβάνει την προεδρία της Αμερικανικής Ένωσης Οπλοχρηστών.
2000: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς.
2010: Πέθανε ο Ανδρέας Βουτσινάς, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.
2018: Αυτοκτόνησε ο διάσημος Αμερικανός μάγειρας και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, Άντονι Μπουρντέν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ