Η ιστορική μεταγραφή του Δώνη
Το ημερολόγιο έγραφε 5 Ιουνίου 1996 όταν το όνομα του Γιώργου Δώνη έμπαινε στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής Ιστορίας.
Ήταν η μέρα που ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είχε κάνει χρήση του νόμου Μποσμάν και άφηνε τον Παναθηναϊκό για να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπλάκμπερν έναντι 1,1 δισ. δραχμών, που τον κατέστησε εκείνη την περίοδο τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, αλλά και τον πρώτο παίκτη από τη χώρα μας που θα αγωνιζόταν στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού πρωταθλήματος, την Premier League. Μία μεταγραφή πολύ μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα, αν αναλογιστεί κανείς πως έναν χρόνο νωρίτερα τα «ρόδα» είχαν στεφθεί πρωταθλητές στο Νησί, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις.
Για να φτάσουμε βέβαια εκεί, είχε προηγηθεί μία ιστορία που έμελλε να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη των μεταγραφών. Αυτή του Βέλγου ποδοσφαιριστή Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, ο οποίος έβλεπε το συμβόλαιό του με τη Λιέγη να φτάνει προς το τέλος του και ήθελε να συνεχίσει στη Δουνκέρκη, η οποία όμως δεν προσέφερε το ποσό της μεταγραφής, με αποτέλεσμα η Λιέγη να την αρνηθεί. Η αντίδραση του 26χρονου τότε Μποσμάν ήταν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο κατά του άρθρου των κανονισμών της FIFA σχετικά με τις μεταγραφές. Έπειτα από τις δικαστικές διαμάχες, κέρδισε τελικά την υπόθεση το 1995 και χάρη σε αυτόν μέχρι και σήμερα οι ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράψουν ως ελεύθεροι με όποια ομάδα επιθυμούν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Δώνης, λοιπόν, ήταν ένας από τους παίκτες που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Μπλάκμπερν στις 17 Αυγούστου 1996, στην ήττα της ομάδας του με 2-0 από την Τότεναμ. Συνολικά εκείνη τη σεζόν ο Έλληνας ποδοσφαιριστής κατέγραψε 21 εμφανίσεις στα αγγλικά σαλόνια, πετυχαίνοντας και δύο γκολ. Το παρθενικό του τέρμα ήταν με αντίπαλο την Έβερτον, όταν χάρισε στην ομάδα του τον πόντο της ισοπαλίας (1-1), ενώ το δεύτερο ήταν στο εμφατικό 4-0 των «ρόδων» επί της Κόβεντρι.
Μετά την περιπέτειά του στην Μπλάκμπερν ο Δώνης επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ και εν συνεχεία γύρισε στην Αγγλία για λογαριασμό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, για να κλείσει τελικά στη Χάντερσφιλντ τη λαμπρή του καριέρα στο ποδόσφαιρο.
Με μια ματιά…
1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών.
1960: Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 57 ετών ο Χρήστος Μάντικας, ένας από τους μεγαλύτερους εμποδιστές της προπολεμικής περιόδου, αθλητής του Παγχιακού και της ΑΕΚ. Στα 400 μέτρα με εμπόδια είχε καταρρίψει ή ισοφαρίσει το πανελλήνιο ρεκόρ 37 φορές, ενώ είχε τερματίσει 6ος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 στο ίδιο αγώνισμα με 54.20, όντας ο μοναδικός Ευρωπαίος που μετείχε στον τελικό. Επίσης, είχε λάβει μέρος σε 12 Βαλκανιάδες και είχε κατέκτησε 20 χρυσά και 3 αργυρά μετάλλια.
1961: Εφαρμόζεται το τρίποντο για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.
1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα 8,36 μ. στα Βενιζέλεια στα Χανιά. Το ρεκόρ του θα αντέξει 13 χρόνια μέχρι τις 2/6/2007 όταν θα το συντρίψει ο Λούης Τσάτουμας με 8,66 μ.
1996: Συμφωνείται σε συνάντηση ΕΠΑΕ – ΠΣΑΠ, υπό την εποπτεία της ΕΠΟ, από την 1/7/96 που ξεκινά η μεταγραφική περίοδος να ισχύσει η ελεύθερη και απεριόριστη κίνηση κοινοτικών παικτών στην ελληνική επικράτεια. Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει στο δυναμικό της τέσσερις μη κοινοτικούς παίκτες από τους οποίους θα χρησιμοποιεί τρεις σε κάθε αγώνα καθώς και ελεύθερο αριθμό επαγγελματιών. Καταργείται ο θεσμός του ημιεπαγγελματία, απελευθερώνονται τα συμβόλαια και δημιουργείται κανονισμός μέσω του οποίου θα προβλέπεται το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ΠΑΕ στα ερασιτεχνικά σωματεία για απόκτηση ποδοσφαιριστών. Οι μεταγραφικές περίοδοι παραμένουν 1-15/1 και 1-15/7 κάθε χρόνο.
1999: Η Παρασκευή Τσιαμήτα του Πανελληνίου ΓΣ κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14,94 μ. κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου «Μπρούνο Ζάουλι» που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.
2005: Ο μακροβιότερος τεχνικός στα χρονικά του ποδοσφαίρου, ο 66χρονος Γκι Ρου, έπειτα από 44 χρόνια στον πάγκο της Οσέρ ανακοινώνει και επίσημα την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, μία μέρα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου (2-1 τη Σεντάν στον τελικό), για τέταρτη φορά στην Ιστορία της γαλλικής ομάδας. Ο Ρου ανέλαβε την Οσέρ το 1961 και την οδήγησε στο νταμπλ το 1996.