Η γέννηση του Κώστα Καζάκου

Στις 29 Μαΐου 1935 ήρθε στη ζωή στον Πύργο Ηλείας ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Πατέρας του ήταν ο Αναστάσιος Καζάκος, μανιάτικης καταγωγής και δημόσιος υπάλληλος, που όμως είχε εκδιωχθεί από τη θέση του και εξορίστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Η γέννηση του Κώστα Καζάκου

Από το 1948 ο Κώστας ζούσε στην Αθήνα με τη μητέρα και τα αδέρφια του, ενώ το 1953 θα γραφτεί και θα σπουδάσει στη θρυλική κινηματογραφική σχολή του Λυκούργου Σταυράκου, με δασκάλους, μεταξύ άλλων, τον Γρηγόρη Γρηγορίου και τον Κάρολο Κουν. Θα παίξει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, ενώ από το 1956 θα συνεχίσει την καριέρα του στη μεγάλη οθόνη, με την κινηματογραφική ταινία «Κονσέρτο για πολυβόλα» να αποτελεί σταθμό στην πορεία του. Συμπρωταγωνίστριά του ήταν η μετέπειτα σύζυγός του και σύντροφός του στη ζωή και στην τέχνη, Τζένη Καρέζη. Μαζί θα πρωταγωνιστήσουν στην επική θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» εν μέσω δικτατορίας. Μέχρι τον θάνατο της ηθοποιού το 1992 θα αποτελέσουν αχώριστο δίδυμο τόσο στο σανίδι όσο και στον κινηματογράφο.

Πολιτικά ενταγμένος στο ΚΚΕ, διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ από το 2007 μέχρι το 2012 υπήρξε βουλευτής Επικρατείας με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το 1997 θα παντρευτεί την ηθοποιό Τζένη Κόλλια με την οποία θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 87 ετών από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Με μια ματιά…

1453: Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β' καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη μετά από πολιορκία 53 ημερών, δίνοντας τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1660: Ο Κάρολος Β' αποκαθίσταται στον θρόνο της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

1790: Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η τελευταία από τις αρχικές αποικίες των Ηνωμένων Πολιτειών που επικυρώνει το Σύνταγμα και γίνεται δεκτό ως η 13η πολιτεία των ΗΠΑ.

1807: Ο Μουσταφά Δ' γίνεται σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ.

1848: Το Ουισκόνσιν γίνεται η 30ή πολιτεία των ΗΠΑ.

1886: Ο φαρμακοποιός Τζον Στιθ Πέμπερτον βάζει την πρώτη του διαφήμιση για την Κόκα-Κόλα, η οποία εμφανίζεται στην «Ατλάντα Τζέρναλ».

1906: Ελληνικό σώμα Μακεδονομάχων αντιμετωπίζει πολλαπλάσια δύναμη Οθωμανών στα Ασπρόγεια Φλώρινας.

1913: Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, προκαλώντας ταραχές.

1914: Το υπερωκεάνιο «Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας» βυθίζεται στον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου με τραγικό απολογισμό 1.102 νεκρούς.

1919: Ο Άρθουρ Στάνλεϊ Έντινγκτον επιβεβαιώνει κατά την έκλειψη ηλίου της 29ης Μαΐου 1919 τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

1931: Ο Αμερικανός πολίτης Μίκελε Σκίρου εκτελείται από ιταλικό στρατιωτικό εκτελεστικό απόσπασμα λόγω της πρόθεσής του να δολοφονήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι.

1953: Ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τένσινγκ Νοργκέι γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην κορυφή του Έβερεστ.

1954: Πραγματοποιείται η πρώτη ετήσια διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

1985: 39 οπαδοί σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται σε επεισόδια στις κερκίδες πριν από την έναρξη του τελικού ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών.