Η γέννηση ενός «τοτέμ» του σινεμά
Σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου του 1939, γεννιέται ο Φράνις Φορντ Κόπολα.
Στις 7 Απριλίου 1939 γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Φράνσις Φορντ Κόπολα, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κινηματογράφου, δημιουργός ταινιών όπως το γκανγκστερικό δράμα «O Νονός» και το αντιπολεμικό δράμα «Αποκάλυψη τώρα», που έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην Ιστορία.
Οραματιστής με μεγαλεπήβολα σχέδια, έπεσε και σηκώθηκε πολλές φορές, αλλά κατόρθωσε, μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, να κάνει αυτό που ήθελε. Πρότεινε νέες φόρμες και προσπάθησε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της δουλειάς του, αναπτύσσοντας ένα εναλλακτικό του Χόλιγουντ σύστημα παραγωγής και διανομής, γεγονός που τον έφερε αρκετές φορές στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Το 1970 ο Κόπολα κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας «Πάτον, ο θρύλος της Νορμανδίας» («Patton», 1969), βιογραφική ταινία του Φράνκλιν Σάφνερ για τον αμφιλεγόμενο Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Πάτον. Η ταινία που ανέδειξε τον Κόπολα ως σπουδαίο δημιουργό ήταν «Ο Νονός» («The Godfather», 1972), βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Μάριο Πούζο. Η επικών διαστάσεων ταινία εξυμνήθηκε ομόφωνα από τους κριτικούς, κέρδισε πληθώρα βραβείων και ξεπέρασε σε εισπράξεις όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισιτηρίων. Εξαιρετική στις ολοκληρωμένες ερμηνείες (Μάρλον Μπράντο, Αλ Πατσίνο, Τζέιμς Κάαν, Τζον Καζάλ μεταξύ άλλων) και στην οπτική αυθεντικότητά της, μετέτρεψε την εσωτερική λειτουργία της υποκουλτούρας του οργανωμένου εγκλήματος σε μία αλληγορία πάνω στη διαφθορά σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ακολούθησαν άλλες δύο ταινίες που συμπλήρωσαν την τριλογία του «Νονού»: «Ο Νονός 2» («The Godfather, Part II», 1974) και «Ο Νονός 3» («The Godfather, Part IΙI», 1990). Στα χνάρια του βαδίζει η κόρη του, Σοφία Κόπολα, γνωστή σκηνοθέτρια με σημαντικές ταινίες στο ενεργητικό της.
Με μια ματιά…
1614: Πέθανε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο, Έλληνας ζωγράφος.
1825: Ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Κρεμμύδι Μεσσηνίας.
1915: Γεννήθηκε η Μπίλι Χόλιντεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελεονόρα Φάγκαν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ.
1920: Γεννήθηκε ο Ραβί Σανκάρ, Ινδός συνθέτης και βιρτουόζος του σιτάρ.
1929: Η Β’ Ιταλίας επικρατεί 4-1 της Ελλάδας σε φιλικό παιχνίδι που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ΕΠΟ το θεωρεί ως τον πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής.
1948: Ιδρύεται, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
1983: Γεννήθηκε ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Φρανκ Ριμπερί, ο οποίος διακρίθηκε τόσο με την Μπάγερν Μονάχου όσο και με την εθνική ομάδα της χώρας του, αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο ως ακραίος μεσοεπιθετικός. Ο παλιός αστέρας της Εθνικής Γαλλίας, Ζινεντίν Ζιντάν, έχει χαρακτηρίσει τον Ριμπερί «κόσμημα του γαλλικού ποδοσφαίρου». Το 2013 κατέκτησε με την Μπάγερν το Τσάμπιονς Λιγκ.
1992: Πέθανε ο Αντώνης Τρίτσης, Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ως αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού διακρίθηκε στο ύψος και στο δέκαθλο.
1992: Γεννήθηκε ο Σέρβος ποδοσφαιριστής και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού (2014-17), Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Έπαιξε 6 χρόνια (2017-23) στην Κρίσταλ Πάλας και πλέον αγωνίζεται στην Αλ Αχλί.
1999: Η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, φορώντας φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους, σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ σερβικό λαό.
2004: Τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, τον οποίο αποδίδει στην έλλειψη ελέγχου στις πρωτογενείς δαπάνες και στα μειωμένα έσοδα του προϋπολογισμού του 2003, περιγράφει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών στην ευρωζώνη.
2005: Πέθανε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου. Με τη δωρική φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδωσε το δικό της βάρος και τη δική της λαϊκότητα στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ο καταλύτης για να φτάσουν οι στίχοι του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου και του Λειβαδίτη στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ