«Η Εποχή της Μελισσάνθης»
Στις 2 Απριλίου του 1980 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «Η Εποχή της Μελισσάνθης».
Οι επιτυχημένες δημιουργίες του Έλληνα μουσικοσυνθέτη παρουσιάστηκαν στη συναυλία που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ «Πάσχα ’80», με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Λέκκα και τον Γιώργο Μιχαλισλή. Το έργο είχε ως βασικό όργανο το μπουζούκι και ο Χατζιδάκις το αφιέρωσε στη μνήμη της μητέρας του. Η ιδέα για τη «Μελισσάνθη» καλλιεργήθηκε το 1945. Ωστόσο η πρώτη εικόνα του έργου σχηματίστηκε τον Νοέμβριο του 1965, όταν ο Χατζιδάκις έγραψε το ποίημα «Μελισσάνθη», που περιλαμβανόταν στην ποιητική του συλλογή «Μυθολογία». Τα κεντρικά μέρη εκείνης της συλλογής, ήταν ο οδηγός για την δημιουργία της «Μελισσάνθης».
Η σύνθεση του έργου ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1970 και ο Χατζιδάκις χρειάστηκε σχεδόν μία δεκαετία για να την ολοκληρώσει. Ήταν το μοναδικό έργο του, μετά την «Αμοργό» που καθυστέρησε τόσο. Το έργο «Η Εποχή της Μελισσάνθης» πρόκειται για μια καντάτα για ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές ανδρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα. Αξίζει να σημειωθεί πως στον επίλογο της παρουσίασης ο Χατζιδάκις ανέφερε: «Η εποχή της Μελισσάνθης τέλειωσε. Σήμερα ζω για πάντα το χαμό της. Κι ο κόσμος μας δεν πάει να γίνει καλύτερος. Με όλα όμως αυτά, δε θέλω να δώσω ιστορικές διαστάσεις στη Μελισσάνθη και στην εποχή της. Επιθυμώ να καταγράψω μόνο την προσωπική μου περιπέτεια και συμμετοχή στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου, έτσι καθώς την έζησα μέσ’ από το σπίτι μου και μέσα από την πόλη που εξακολουθώ να ζω». Στην ιδιαίτερη αρίθμηση που έδωσε ο συνθέτης σε 51 έργα του, «Η Εποχή της Μελισσάνθης» έχει την θέση 37. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ από τη «Λύρα», με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Λέκκα, τον Γιώργο Μιχαλισλή, τη Χορωδία του Γ’ Προγράμματος υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και την Παιδική Χορωδία «Ροτόντα» Θεσσαλονίκης υπό τον Σωκράτη Τουμπεκτσή.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
1794: Σχηματίζεται η πρώτη πολεμική αεροπορία στον κόσμο, μετά από απόφαση της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, στη Γαλλία. Πρόκειται για το Γαλλικό Αεροστατικό Σώμα, το οποίο χρησιμοποιούσε αερόστατα, κυρίως για παρατήρηση.
1902: Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτία – Αγγλία στο «Άιμπροξ Παρκ» της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.
1925: Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του οκταώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιρειών.
1927: Γεννιέται ο Φέρεντς Πούσκας, ο επονομαζόμενος και «καλπάζων συνταγματάρχης», Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής.
1932: Ο διάσημος πρωτοπόρος αεροπόρος, Τσαρλς Λίντμπεργκ, πληρώνει λύτρα για να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή του νεογέννητου γιου του από τα χέρια των απαγωγέων, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα το άτυχο βρέφος θα βρεθεί δολοφονημένο.
1948: Γεννιέται ο τραγουδιστής, Δημήτρης Μητροπάνος.
1956: Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.
1958: Το Εθνικό Συμβούλιο Αεροναυτικής των ΗΠΑ μετονομάζεται σε NASA.
1982: Η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίνες Νήσους, που τις θεωρεί δικές της, ενώ τα ίδια νησιά με το όνομα Φόκλαντ ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία (Πόλεμος των Φόκλαντ).
1986: Βόμβα εκρήγνυται σε αεροσκάφος της TWA, ενώ πετά πάνω από το Άργος, με αποτέλεσμα τέσσερις επιβάτες να σκοτωθούν και άλλοι πέντε να τραυματιστούν. Τη βόμβα τοποθέτησε η αραβική τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.
1989: Πεθαίνει ο Μανώλης Αγγελόπουλος. Ο «γύφτος του λαϊκού τραγουδιού», ήταν ο μοναδικός τραγουδιστής που αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία του Στέλιου Καζαντζίδη τη δεκαετία του ‘60.
1990: Η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, καθώς υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.
1992: Στη Νέα Υόρκη ο αρχηγός της Μαφίας, Τζον Γκότι, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση για φόνο και για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ