Γεννιέται ο «αιρετικός» Ντίνος Χριστιανόπουλος
Στις 20 Μαρτίου του 1931 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ενώ οι γονείς του είχαν έρθει στη «νύμφη του Θερμαϊκού» ως πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Ενώ πήγαινε στο κατηχητικό, αποφάσισε να αφήσει τις θεολογικές σπουδές και να στραφεί στη φιλολογία λαμβάνοντας πτυχίο Κλασικών Σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 1954.
Δεν θα ασχοληθεί όμως με τη φιλολογία, στρέφοντας το ενδιαφέρον του στην ποίηση, στην οποία τον είχε μυήσει στο κατηχητικό, ακόμα, ο «πνευματικός του πατέρας» Βασίλης Χατζηανδρέου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα θα γίνει το 1948 σε ηλικία μόλις 17 ετών, όταν και θα δημοσιεύσει το ποίημά του «Βιογραφία» στο περιοδικό «Μορφές». Θα ακολουθήσει το 1950 η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή ισχνών αγελάδων» που θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις για το τολμηρό της ύφος και την ερωτική γλώσσα του ποιητή. Θα κατασχεθεί, μάλιστα, και από τη Γενική Ασφάλεια με τη δικαιολογία ότι αποκαλούσε τους αστυνομικούς «επιβήτορες».
Την ίδια εποχή θα εκδιωχθεί και από την Εκκλησία! Το 1958 θα γίνει εκδότης ιδρύοντας το περιοδικό «Διαγώνιος» και στη συνέχεια θα ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις της Διαγωνίου». Τότε θα εκδώσει ξανά την ποιητική του συλλογή, ενώ θα ξεκινήσει και η μακρά συνεργασία και φιλία ζωής με τον γραφίστα Κάρολο Τσίζεκ. Θα ασχοληθεί και με τη μουσική εκδίδοντας μελέτες για το ρεμπέτικο τραγούδι, ενώ το 1974 θα ιδρύσει την «Αίθουσα Τέχνης της Διαγώνιου».
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Schooligans» τον Μάρτιο του 2006 είχε δηλώσει ότι δεν θέλει τα ποιήματά του να διδάσκονται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια! Μεγάλος... πολέμιος των βραβείων, το 2011 θα τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για την προσφορά του στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης. Φυσικά και θα το αρνηθεί, στέλνοντας ως απάντηση το κείμενό του «Εναντίον» από το 1979 όπου αναφέρει: «Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας».
Θα φύγει από τη ζωή στις 11 Αυγούστου του 2020 σε ηλικία 89 ετών καταβεβλημένος από αλλεπάλληλα προβλήματα υγείας.
ΜE MIA MATIA…
1916: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη «Γενική θεωρία της Σχετικότητας».
1943: Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει το Κωσταράζι Καστοριάς. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώνονται 4 άμαχοι.
1951: Ιδρύεται η πόλη Φουτζιγιόσιντα στο κέντρο του Χονσού, του μεγαλύτερου ιαπωνικού νησιού.
1970: Ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι.
1973: Αθήνα - Δικτατορία: νέα κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από φοιτητές, είχε προηγηθεί η διήμερη στις 21-22 Φεβρουαρίου. Στην κατάληψη αυτή ύστερα από αίτηση της Συγκλήτου ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας με τραυματίες και περισσότερες από 100 συλλήψεις.
1990: Η Ιμέλντα Μάρκος, χήρα του δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερδινάντο Μάρκος, δικάζεται για δωροδοκία και κατάχρηση.
1991: Επίσημη έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
2003: Ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ ως συνέπεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
2007: Εκτελείται στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ