Όταν έπεσε η αυλαία του Βασίλη Αυλωνίτη…
Στις 10 Μαρτίου του 1970 φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας κωμικός Βασίλης Αυλωνίτης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα την Πρωτοχρονιά του 1901. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ήταν σε μικρή ηλικία με αποτέλεσμα από το Δημοτικό ακόμα να ξεκινήσει να εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του.
Μία από τις δουλειές που έκανε ήταν στο θέατρο «Έντεν» ως βοηθός σκηνογράφου. Εκεί θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση -ανεπίσημα- το 1924 στην οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου «Το κορίτσι της γειτονιάς», ύστερα από προτροπή των ηθοποιών του θεάτρου με τους οποίους σύχναζε σε ένα ταβερνάκι τα βράδια μετά το τέλος των παραστάσεων.
Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση θα γίνει την ίδια χρονιά στον θίασο της Ελένης Ζαφειρίου και την παράσταση «Ερωτικές γκάφες».
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Θα ακολουθήσουν πολλές οπερέτες και κωμωδίες έως το 1928, οπότε και ιδρύει τον δικό του θίασο και αφιερώνεται στην επιθεώρηση. Το 1960 αποτελεί σταθμό στην καριέρα του στο θέατρο, αφού θα συνεργαστεί με τους Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Μηλιάδη και Ρένα Βλαχοπούλου στο θέατρο «Μετροπόλιταν» και το έργο του Γ. Γιαννακόπουλου «Κάθε καρυδιάς καρύδι», ενώ την επόμενη χρονιά θα δημιουργηθεί η θιασαρχική τριάδα Αυλωνίτης-Ρίζος-Βασιλειάδου που θα διατηρηθεί μέχρι το 1965 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία μέσα από διάφορες κωμωδίες που παρουσίασε σε Ελλάδα και Γερμανία.
Το 1929 θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στον κινηματογράφο και την ταινία «Μαρία η Πενταγιώτισσα» του Αχιλλέα Μαδρά. Θα ακολουθήσουν συνολικά 80 ταινίες, με την τελευταία να είναι το «Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης» το 1970. Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων θα χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή.
Με μια ματιά…
241 π.Χ.: Α’ Καρχηδονιακός Πόλεμος: οι Ρωμαίοι βυθίζουν τον στόλο της Καρχηδόνας στις Αιγάδες Νήσους βάζοντας τέλος στον πόλεμο.
298: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μαξιμιανός ολοκληρώνει την εκστρατεία του εναντίον των Βερβέρων στη Βόρεια Αφρική και μπαίνει θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα.
1629: Ο Κάρολος Α’ της Αγγλίας διαλύει το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, ξεκινώντας μία 11ετή περίοδο απολυταρχίας.
1762: Ο Γάλλος Ουγενότος Ζαν Καλάς, ο οποίος καταδικάστηκε εσφαλμένα για τη δολοφονία του γιου του, πεθαίνει μετά από βασανιστήρια. Το γεγονός αυτό ενέπνευσε τον Βολταίρο να ξεκινήσει μία εκστρατεία για τη θρησκευτική ανοχή και τη νομοθετική μεταρρύθμιση.
1804: Αγορά της Λουιζιάνας: Στο Σεντ Λούις πραγματοποιείται επίσημη τελετή για τη μεταβίβαση της κυριότητας της περιοχής της Λουιζιάνας από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
1848: Η Γερουσία των ΗΠΑ επικυρώνει τη Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο, με την οποία λήγει ο αμερικανομεξικανικός πόλεμος.
1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή τηλεφώνου.
1896: Έναρξη λειτουργίας για τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοφτού - Καλαβρύτων.
1922: Συλλαμβάνεται στην Ινδία ο Μαχάτμα Γκάντι, κατηγορούμενος για ανταρσία, και θα καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση, για να απελευθερωθεί μετά από σχεδόν δύο χρόνια για μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.
1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.
1933: Σεισμός στη Λονγκ Μπιτς (Καλιφόρνια) μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώνει 115 άτομα και προκαλεί ζημιές περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
1933: Ορκίζεται στην Αθήνα η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.
1944: Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ιδρύει την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.
1945: Η αμερικανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το Τόκιο και η προκύπτουσα πυρκαγιά σκοτώνει πάνω από 100.000 άτομα, κυρίως αμάχους.
1952: Ο Φουλχένσιο Μπατίστα ηγείται επιτυχημένου πραξικοπήματος στην Κούβα και ορίζει τον εαυτό του ως «προσωρινό πρόεδρο».
1959: Θιβετιανή εξέγερση: 300.000 Θιβετιανοί περιστοιχίζουν το παλάτι του Δαλάι Λάμα φοβούμενοι απόπειρα απαγωγής του από την Κίνα.
1969: Στο Μέμφις του Τενεσί ο Τζέιμς Ερλ Ρέι δηλώνει ένοχος για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αργότερα προσπαθεί ανεπιτυχώς να αναιρέσει την ομολογία του.
1977: Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τους δακτύλιους του Ουρανού.
1985: Πεθαίνει ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Κονσταντίν Τσερνιένκο, και τον διαδέχεται την επόμενη μέρα ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1990: Στην Αϊτή ο Προσπέρ Αβρίλ απομακρύνεται 18 μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα.
2017: Μετά από μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικυρώνει ομόφωνα την καθαίρεση της Προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουν-χιέ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ