H γέννηση της κινηματογραφικής μηχανής
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1894 οι Γάλλοι εφευρέτες Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.
Ο πατέρας τους διατηρούσε κατάστημα φωτογραφικών ειδών στη Λιόν της Γαλλίας, με τα δύο αδέρφια να εργάζονταν στην οικογενειακή επιχείρηση από τα νεανικά τους χρόνια και από 1892 ασχολήθηκαν με τη δημιουργία της κινούμενης εικόνας.
Η πρώτη ιδιωτική προβολή θα γίνει στις 22 Μαρτίου του 1895, με μία ταινία μικρού μήκους δικής τους παραγωγής με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ» που έδειχνε την έξοδο των εργατών από τον οικογενειακό του εργοστάσιο, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους θα γίνει η πρώτη δημόσια προβολή με εισιτήριο στο «Γκραντ Καφέ» του Παρισιού.
Ολυμπιακός: Οι ισοπαλίες του Τουρπέν και η προσοχή στα πέναλτι
Τον επόμενη χρόνο θα ξεκινήσουν περιοδεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, φέρνοντας τον κινηματογράφο για πρώτη φορά στα μάτια των θεατών. Προβολές από φιλμ των αδερφών Λιμιέρ θα πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα για το αθηναϊκό κοινό στις 29 Νοεμβρίου του 1896, όπου παρουσιάζονται πλάνα από ιαπωνικούς χορούς, αφίξεις τρένων, πλάνα από το Παρίσι, μαθήματα ιππασίας, παρελάσεις ιππικού κ. ά. Οι προβολές έγιναν σε κατάστημα επί της οδού Κολοκοτρώνη, πίσω από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, με το εισιτήριο να κοστίζει 2,20 δραχμές για τους ενήλικους και 1,10 δραχμές για τα παιδιά κάτω των 7 ετών.
Εκτιμώντας ωστόσο ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον, θα πουλήσουν την εφεύρεση τους στον Ζορζ Μελιές! Δεν σταμάτησαν όμως στην κινούμενη εικόνα, αφού το 1903 θα πατεντάρουν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό το 1907, ενώ παράλληλα ιδρύουν και την εταιρία «Λιμιέρ» που μεσουράνησε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών, μέχρι να συγχωνευτεί με την «Ίλφορντ» και να εκλείψει ως φίρμα.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
962: Ο αυτοκράτορας Όθων Α’ της Γερμανίας και ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ συνυπογράφουν το «Diploma Ottonianum», αναγνωρίζοντας τον Ιωάννη ως κυβερνήτη της Ρώμης.
1322: Πέφτει ο κεντρικός πύργος του καθεδρικού ναού του Έλι.
1542: Αποκεφαλίζεται η Κάθριν Χάουαρντ, πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η’. Άλλοι δύο άνδρες, φερόμενοι ως εραστές της, είχαν την ίδια μοίρα.
1633: Ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) φτάνει στη Ρώμη για να δικαστεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης, κατηγορούμενος για τη «δοξασία» του ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.
1689: Ο Γουλιέλμος Γ’ και η Μαρία Β’ ανακηρύσσονται συνηγεμόνες της Αγγλίας.
1867: Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους, «Ο Γαλάζιος Δούναβης», κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1881: Εκδίδεται στο Παρίσι το πρώτο φύλλο της φεμινιστικής εφημερίδας «La Citoyenne».
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο.
1924: Ανοίγεται από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, Τουταγχαμών (1350 π. Χ.).
1931: Το Νέο Δελχί γίνεται η πρωτεύουσα της Ινδίας.
1937: Δημοσιεύεται στα Νέα Γράμματα επιστολή του Γιώργου Σεφέρη περί της δημοτικής γλώσσας.
1945: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επίθεση από αέρος κατά των γερμανικών δυνάμεων στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας στη Γερμανία.
1957: Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.
1960: Η Γαλλία πραγματοποιεί επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή με την κωδική ονομασία «Μπλε Γερβίλος» και γίνεται η τέταρτη χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα.
1970: Η αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» ανακοινώνει ότι σχεδιάζει κινητήρες που θα χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.
1975: Επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου.
2001: Σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ προκαλεί τον θάνατο 255 ανθρώπων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ