Η σύλληψη του Ρήγα Φεραίου στην Τεργέστη
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 συλλαμβάνεται στην Τεργέστη o Ρήγας Φεραίος, μαζί με τον συνεργάτη του, Χριστόφορο Περραιβό.
Ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) υπήρξε πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Το θεωρούμενο ως πραγματικό του ονοματεπώνυμο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης δεν επιβεβαιώνεται από τη σύγχρονη έρευνα. Ο ίδιος προτιμούσε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο αυτό της γενέτειράς του, ενώ οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία τον αποκαλούσαν Φεραίο, επειδή στην αρχαιότητα η πόλη του ονομαζόταν Φεραί.
Ο νεαρός Ρήγας εγκατέλειψε το Βελεστίνο πολύ νωρίς, αφού πρώτα πήρε τη βασική του μόρφωση. Το 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε τις σπουδές του και εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος. Στα χρόνια που ακολούθησαν διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας. Το 1790 και το 1796 ταξίδεψε στη Βιέννη για να τυπώσει τα βιβλία του, μεταξύ αυτών το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», το «Φυσικής απάνθισμα», ο «Ηθικός Τρίποδας» και ο «Ανάχαρσις».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Κορυφαίο έργο του, πάντως, θεωρείται η «Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας» που περιείχε:
* τον Θούριο, γνωστό επαναστατικό άσμα
* μία επαναστατική προκήρυξη
* τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σύμφωνα με τα πρότυπα των Γάλλων Διαφωτιστών
* το Σύνταγμα του Ρήγα.
Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους Οθωμανούς λαούς της Βαλκανικής εναντίον του κοινού τυράννου. Επεδίωξε, μάλιστα, να συναντήσει τον Μεγάλο Ναπολέοντα για να ζητήσει τη βοήθειά του. Συνελήφθη, όμως, στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη και παραδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι τον σκότωσαν διά στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι.
ME MIA MATIA...
1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αργυρόκαστρο, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.
1951: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 59 ετών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς, πρώην αθλητής στίβου και επίτιμος πρόεδρος της ΕΠΣΑ, της ΕΠΟ και του Παναθηναϊκού.
1966: Κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, βορειοδυτικά της Μήλου, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι.
1969: Αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου DC-6, που εκτελεί την πτήση Χανιά - Αθήνα, συντρίβεται στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 90 επιβαίνοντες (85 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος).
1971: Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση bypass στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
1974: Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό διεξάγεται στην Ελλάδα. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψηφίζει το 69,2%.
1980: Δολοφονείται από θαυμαστή του ο Τζον Λένον, Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής των θρυλικών Beatles.
1987: Σκοτώνεται σε τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού η δημοσιογράφος Λήδα Βεντούρα.
1987: Η Αλιάνζα Λίμα, η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ομάδα του Περού, αφανίζεται όταν 43 άτομα, ποδοσφαιριστές, τεχνική ηγεσία, μέλη της διοίκησής της και λίγοι οπαδοί της που ταξίδευαν μαζί της, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα.
2016: Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον», διάρκειας 1 ώρας και 42 λεπτών, σε σκηνοθεσία Νίκου Τριανταφυλλίδη (γιου του Χάρρυ Κλυνν), ο οποίος είχε πεθάνει σε ηλικία 50 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο έξι μήνες νωρίτερα, στις 7/6/2016.
2020: Ο Καμερουνέζος Γιουσουφά Μουκόκο γίνεται ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν στην ηλικία των 16 ετών και 18 ημερών μπαίνει αλλαγή στον εκτός έδρας αγώνα της Ντόρτμουντ εναντίον της Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη.
2020: Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.