Δεκαπέντε χρόνια από τη δoλοφονία Γρηγορόπουλου
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Η 6η Δεκεμβρίου είναι συνυφασμένη με την εορτή του Αγίου Νικολάου, αλλά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μία μελανή στιγμή στην κοινωνία μας. Με τη δολοφονία του μόλις 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τον σκότωσε ο 37χρονος τότε αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή των Εξαρχείων. Ήταν 6η Δεκεμβρίου του 2008.
Την επομένη ξέσπασε ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στην Αθήνα, τις «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974», σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής. Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η μοιραία συνάντηση, μεταξύ δράστη και θύματος, έγινε λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Σε πρώτη φάση υπήρξε μία λεκτική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμήν υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου διακομίστηκε απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Αμέσως μετά οι δύο ειδικοί φρουροί ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς. Είναι και το σενάριο που διακινούσε η αστυνομία τις πρώτες ώρες. Στις ανακοινώσεις της κάνει λόγο για τον εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού παιδιού. Οι δύο ειδικοί φρουροί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη των οποίων ανήκαν.
Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την επομένη, 7 Δεκεμβρίου, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του μαθητή χαρακτήρισε τον θάνατό του ως τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους. Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας.
Στο δικαστικό σκέλος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, στις 10 Δεκεμβρίου οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Ο Κορκονέας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, ευρισκόμενος, αυτός και ο συνάδελφός του, σε καθεστώς φόβου, καθώς είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες και δοκάρια από ομάδα τριάντα αναρχικών. Στις 18 Δεκεμβρίου κατατέθηκε στον ανακριτή το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν «στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή - ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της και στη συνέχεια εποστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή».
Στις 11 Οκτωβρίου 2010 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ενόρκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δύο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από έναν χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1925: Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για 13ο μισθό, ενόψει των Χριστουγέννων.
1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
1953: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Τομ Χαλς, ο οποίος πρωταγωνίστησε στον ρόλο του Μότσαρτ στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Αμαντέους» το 1984.
1956: Η Ουγγαρία επικρατεί 4-0 της Σοβιετικής Ένωσης, σε αγώνα για το τουρνουά υδατοσφαίρισης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Είναι ο πιο διάσημος αγώνας στην ιστορία του αθλήματος, εξαιτίας των εκτεταμένων επεισοδίων ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, με φόντο την εισβολή των σοβιετικών τανκς στη Βουδαπέστη.
1978: Επικυρώνεται με δημοψήφισμα το Σύνταγμα της Ισπανίας από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος Α'. Η υπογραφή του σηματοδοτεί την ισπανική μετάβαση στη Δημοκρατία, έπειτα από μια σειρά γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.
1990: Πέθανε ο Έλληνας ρόκερ και τραγουδοποιός Παύλος Σιδηρόπουλος σε ηλικία μόλις 42 ετών. Υπήρξε δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου.
1994: Γεννήθηκε ο Έλληνας διεθνής μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος διαπρέπει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς, έχοντας κατακτήσει και το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ