Η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη
Στις 20 Νοεμβρίου του 1952 το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο γίνεται μουσείο.
Ο πατέρας του σπουδαίου συγγραφέα είχε φτιάξει το σπίτι περίπου το 1860 και το 1965 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Το σπίτι βρίσκεται σε μια πλατεία στο κέντρο της μικρής πόλης της Σκιάθου, λίγα μέτρα απόσταση από το λιμάνι. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα σκιαθίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, από τα ελάχιστα που διατηρούνται μέχρι σήμερα χωρίς μεταγενέστερες αλλοιώσεις και αλλαγές.
Είναι διώροφο, με τοίχους από πέτρα και από τσατμά, στεγασμένο με ξύλινη στέγη που καλύπτεται με κεραμίδια «βυζαντινού» τύπου. Στο εσωτερικό του σπιτιού εισερχόταν κανείς από το αδιέξοδο δρομάκι πίσω από την πλατεία μέσω μιας πλακοστρωμένης αυλής, περιφραγμένης με ψηλό λιθόκτιστο αυλόγυρο. Τα λιγοστά ταπεινά αντικείμενα προσωπικής χρήσης του συγγραφέα που συμπληρώνουν την απλή επίπλωση του σπιτιού αποτελούν τη μόνη υλική περιουσία που άφησε πίσω της η ασκητική ζωή του μεγάλου Σκιαθίτη.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο Παπαδιαμάντης αγάπησε την απλοϊκή ζωή, τη νοσταλγούσε και την ονειροπολούσε συνεχώς και είχε το μεγάλο μυστικό να μεταμορφώνει τα ονειροπολήματά του σε εκλεκτά διηγήματα. Ασφαλώς τέτοιες ώρες νοσταλγίας και ονειροπόλησης έπλασε τα «Ρόδινα Ακρογιάλια» (1908), «Ολόγυρα, στη λίμνη» (1892), «Το Αστεράκι» (1909), «Το μοιρολόγι της φώκιας» (1908) κ.ά. Τέτοιες ώρες, επίσης, καθώς έσκυβε πάνω από τον ανθρώπινο πόνο, έγραψε τη «Μαυρομαντηλού» (1891), τη «Σταχομαζώχτρα» (1889), το «Σπιτάκι στο λιβάδι» (1896), την «Υπηρέτρα» (1888) ή το μικρό αριστούργημα «Στο Χριστό στο κάστρο» (1892).
Ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων» άφησε το δικό του στίγμα στη νεοελληνική λογοτεχνία, κάτι που αποτυπώθηκε και στο δοκίμιο του Γιώργου Σεφέρη για τον Μακρυγιάννη. Ο νομπελίστας ποιητής είχε γράψει: «Ο Μακρυγιάννης είναι ο πιο σημαντικός πεζογράφος της νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, αν όχι ο πιο μεγάλος, γιατί έχουμε τον Παπαδιαμάντη». Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε τον περισσότερο χρόνο του στην Αθήνα και, όταν κατάλαβε το τέλος του, αναζήτησε την αγαπημένη του Σκιάθο, όπου και πέθανε από πνευμονία τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 1911.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1820: Μία λευκή φάλαινα 80 τόνων επιτίθεται κατά του πλοίου «Έσεξ», 2.000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νοτίου Αμερικής. Το επεισόδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ».
1920: Ιδρύεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ναυτιλία.
1947: Η Ελισάβετ Β’, τότε διάδοχος-πριγκίπισσα, παντρεύεται τον Φίλιππο Μαουντμπάντεν, δούκα του Εδιμβούργου, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, πέντε χρόνια πριν ανέβει στον θρόνο της Βρετανίας.
1959: Συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1962: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι βεβαιώνεται ότι η ΕΣΣΔ έχει απομακρύνει όλους τους πυραύλους της από την Κούβα και διατάζει τη διακοπή του αποκλεισμού του νησιού από τις ΗΠΑ, που είχε διάρκεια έναν μήνα.
1974: Σημειώνεται το πρώτο δυστύχημα με αεροσκάφος τύπου Boeing 747. Ανήκει στη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και συντρίβεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 59 άτομα.
1979: Ένοπλοι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη Μέκκα και κρατούν ομήρους 6.000 πιστούς. Οι σαουδαραβικές αρχές με τη βοήθεια Γάλλων κομάντος θα επέμβουν, με αποτέλεσμα κατά το μακελειό που θα επακολουθήσει να βρουν τον θάνατο 377 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.
1989: Υπογράφεται στον ΟΗΕ η διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε κάθε χρόνο η 20ή Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
1990: Δολοφονική απόπειρα από τη «17 Νοέμβρη» με εκτόξευση ρουκετών κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη σημειώνεται στη Νέα Ερυθραία. Το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο του επιχειρηματία τού σώζει τη ζωή. Ο ίδιος, στην κατάθεσή του, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξαν πολιτικά κίνητρα στην επίθεση εναντίον του, ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους επιχείρησε να τον σκοτώσει η «17N».
1991: Ελικόπτερο που μεταφέρει 19 μέλη ειρηνευτικής αποστολής, με αξιωματούχους και δημοσιογράφους από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, καταρρίπτεται στο Αζερμπαϊτζάν από αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις.
2003: Στην Κωνσταντινούπολη άλλα 27 άτομα βρίσκουν τραγικό θάνατο και πάλι από παγιδευμένα αυτοκίνητα που εκρήγνυνται έξω από το βρετανικό προξενείο και τη βρετανικών συμφερόντων τράπεζα HSBC. Η πρώτη επίθεση είχε γίνει πριν από πέντε μέρες, στις συναγωγές Νέβε Σαλόμ και Μπεθ Ισραέλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.
2015: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού του Χάρη Παυλίδη νικά την ιταλική Πάντοβα με 10-6 στο «Π. Καπαγέρωφ» και κατακτά το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.