Το δημοψήφισμα του 1935
Στις 10 Οκτωβρίου 1935 προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα και διενεργήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Στην Ιστορία έμεινε ως νόθο δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε από τη δικτατορική κυβέρνηση του Γεώργιου Κονδύλη που συγκάλεσε την Ε' Εθνική Συνέλευση για να καταργήσει το πολίτευμα της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Ο λαός κλήθηκε να εγκρίνει ή να απορρίψει την αλλαγή του πολιτεύματος. Από την πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής προέκυπτε το συμπέρασμα ότι το εκλογικό σώμα θα επικύρωνε με ισχυρή πλειοψηφία την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.
Η κυβέρνηση Κονδύλη, ωστόσο, φοβόταν ότι η πλειοψηφία δεν θα ήταν αρκετά ισχυρή και προχώρησε σε μεγάλης έκτασης νοθεία. Σκοπός των κινηματιών ήταν η παγίωση του καθεστώτος τους και τους συνέφερε μια αμφισβητήσιμη εκλογική διαδικασία, ούτως ώστε αργότερα να τους έχει απόλυτη ανάγκη ο βασιλιάς.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Την παγίωση αυτού του καθεστώτος προσπάθησε να αποτρέψει ο αυτοεξόριστος Ελευθέριος Βενιζέλος, επιχειρώντας να εξαγοράσει την αναγνώριση της Παλινόρθωσης με ορισμένες εγγυήσεις και παραχωρήσεις του επανερχόμενου βασιλιά.
Ο στρατιωτικός νόμος είχε αρθεί μια εβδομάδα μόνο πριν από το δημοψήφισμα, η λογοκρισία εμπόδιζε τη δημοσίευση των απόψεων υπέρ της Αβασίλευτης. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα, εκτοπίστηκαν στη Μύκονο ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα 350.000 περισσότεροι εκλογείς συγκριτικά με εκείνους που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 1932, όταν είχε σημειωθεί η μικρότερη αποχή. Σε σχέση με τις ελεύθερες βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 1936 που ακολούθησαν, εκείνοι που ψήφισαν στο δημοψήφισμα ξεπερνούσαν τους ψηφοφόρους του 1936 κατά 250.000.
Από τους αριθμούς προκύπτει καθαρά η μεγάλη νοθεία που έγινε. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών, στις κάλπες προσήλθαν συνολικά 1.527.714 ψηφοφόροι. Η Βασιλευομένη Δημοκρατία έλαβε 1.491.992 ψήφους και η Αβασίλευτη 32.454 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 3.268 άκυρα ψηφοδέλτια.
Στις 25 Νοεμβρίου επέστρεψε στην Ελλάδα ο Γεώργιος Β' και έδειξε ότι δεν θα ανεχόταν στην εξουσία τον Γεώργιο Κονδύλη, τον οποίο και απομάκρυνε. Η κυβέρνηση Δεμερτζή που σχηματίστηκε ορκίστηκε στις 30 Νοεμβρίου 1935 και έκανε βουλευτικές εκλογές στις 26 Ιανουαρίου 1936.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1507: Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που θα μείνει στην Ιστορία ως «Μόνα Λίζα».
1839: Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα μείνει γνωστή ως «Τανζιμάτ».
1898: Έπειτα από 229 χρόνια κατοχής, οι τελευταίοι Τούρκοι στρατιώτες αποχωρούν από την Κρήτη. Στις 9 Δεκεμβρίου θα αποβιβαστεί στη Σούδα ο ύπατος αρμοστής, πρίγκιπας Γεώργιος.
1900: Γεννήθηκε ο Άντολφ Ντάσλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Αdidas.
1918: Ξεσπά στο Κίελο η επανάσταση των ανδρών του γερμανικού ναυτικού. Οι εργάτες του λιμανιού ενώνονται μαζί τους και οδηγούν σε παραίτηση τον κάιζερ. Η επανάσταση, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, προκάλεσε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς συνοδεύτηκε από την ήττα των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.
1944: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα. Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω κι αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.
1979: Το Μαρόκο επιτίθεται κατά των ανταρτών Πολισάριο στη Δυτική Σαχάρα.
1982: Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Νίκος Γκούμας, ένας από τους καλύτερους γνώστες της αθλητικής Ιστορίας του τόπου, με θητεία στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Αθλητική Ηχώ».
1988: Πραξικόπημα στις Μαλδίβες. Μισθοφόροι αντάρτες Ταμίλ της Σρι Λάνκα προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Μαλδίβων. Μετά από αίτημα του Προέδρου της χώρας, και μέσα σε 24 ώρες, άνδρες του ινδικού στρατού καταστέλλουν το πραξικόπημα.
1991: Ο γιουγκοσλαβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη Βούκοβαρ, έπειτα από 71 ημέρες πολιορκίας.
1999: Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ μία γυναίκα, η Νέλι Βιένι, ορίζεται βοηθός διαιτητή στη συνάντηση Μόλντε - Ρεάλ Μαδρίτης (0-1). Η 37χρονη Γαλλίδα είναι πολύ γνωστή στο γαλλικό πρωτάθλημα.
2002: Το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν κερδίζει σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένουν μεγάλα ονόματα της τουρκικής πολιτικής. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κερδίζει 34,1% (363 από 550 έδρες) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 19,4% (178). Οι υπόλοιπες 9 έδρες καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους. Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ μένει στο 1,2%, με συμμετοχή 79%.
2010: Στον αγώνα Ολυμπιακός - Μάλαγα (93-66) ο Θοδωρής Παπαλουκάς γίνεται ο δεύτερος παίκτης που πιάνει τις 200 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ