Το ιστορικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων
Το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου ήταν διαφορετικό για τους Έλληνες. Η χώρα μας είχε εμπλακεί και επίσημα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις 15 Οκτωβρίου 1940 είχε ληφθεί από ιταλικό πολεμικό συμβούλιο η απόφαση για επίθεση στην Ελλάδα. Τότε υπήρχαν αντιρρήσεις για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπιζόταν η κατάσταση. Ο Μουσολίνι ήθελε μία μεγάλη νίκη και οι επιτελείς του τον είχαν διαβεβαιώσει πως το μοναδικό εμπόδιο που θα συναντούσε ο στρατός του ήταν οι λασπωμένοι δρόμοι. Είχε αποφασιστεί πως η επίθεση θα γινόταν στις 26 Οκτωβρίου, αλλά ο Μουσολίνι τη μετέθεσε για τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμπέσει με τη 18η επέτειο της πορείας προς τη Ρώμη.
Στην Αθήνα έφτασαν συνεχείς πληροφορίες για το ενδεχόμενο ιταλικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να γίνεται και η ανάλογη προετοιμασία. Το βάρος, βέβαια, είχε πέσει περισσότερο στα σύνορα με τη Βουλγαρία και όχι τόσο με την Αλβανία. Έτσι στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα, ο Γκράτσι, συναντήθηκε με τον Μεταξά στο σπίτι του στην Κηφισιά προκειμένου να του παραδώσει το τελεσίγραφο του Μουσολίνι, με το οποίο απαιτούσε η Ελλάδα να μην εμποδίσει τον στρατό του να καταλάβει ορισμένες στρατηγικές θέσεις. Η διορία που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για να απαντήσει ήταν τρεις ώρες, όμως για τον Μεταξά ήταν αυτονόητο τι θα έπραττε. «Κύριέ μου, έχουμε πόλεμο» ήταν η απάντησή του και κάπως έτσι ειπώθηκε το ιστορικό «ΟΧΙ».
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Άμεσα ο Μεταξάς ενημέρωσε τον Άγγλο πρέσβη και ζήτησε τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Ιταλοί από την πλευρά τους δεν περίμεναν να λήξει το τελεσίγραφο και στις 5 το πρωί δόθηκε εντολή για εισβολή. Η πρώτη απώλεια για την Ελλάδα ήταν ο 27χρονος Βασίλης Τσιαβαλιάρης από τα Τρίκαλα που υπηρετούσε σε φυλάκιο της ελληνοαλβανικής μεθορίου και σκοτώθηκε από ιταλικό όλμο. Η ιταλική εισβολή εκδηλώθηκε με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στους τομείς της Πίνδου και της Ηπείρου. Ο Ιταλός αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα είχε στη διάθεσή του 135.000 άνδρες, ενώ ο Έλληνας ομόλογός του, Αλέξανδρος Παπάγος, είχε 35.000. Στις 9:30 το πρωί πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτοι βομβαρδισμοί στον Πειραιά και το Τατόι, ενώ στην Πάτρα υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί και παράλληλα βομβαρδίστηκαν η διώρυγα της Κορίνθου και η ναυτική βάση της Πρέβεζας. Το «ΟΧΙ» του Μεταξά έγινε δεκτό από τον ελληνικό λαό με ενθουσιασμό, ενώ ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση και από τον διεθνή Τύπο που επίσης αποθέωσε τη χώρα μας.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1822: Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθεται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του στόλου τους.
1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Το έργο του γλύπτη Φρεντρίκ Μπαρτολντί το δώρισαν οι Γάλλοι στον αμερικανικό λαό, με την ευκαιρία της 100ής επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.
1912: Ο διάδοχος του Κωνσταντίνου έκανε την είσοδό του στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραδόθηκε στους Έλληνες, και έτυχε θερμής υποδοχής.
1929: Σημαντική αναστάτωση στη χρηματιστηριακή αγορά εξαιτίας του κραχ στη Γουόλ Στριτ.
1955: Γεννήθηκε ο Μπιλ Γκέιτς, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Microsoft.
1966: Δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια επίδειξης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και έπεσαν φλεγόμενα στο Ρέθυμνο. Ο ένας από τους δύο κυβερνήτες ανασύρθηκε νεκρός, ενώ ο άλλος πρόλαβε και εκτινάχτηκε με αλεξίπτωτο.
1984: Γάλλος δρομέας κατέρρευσε και πέθανε στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης κι έτσι σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος αθλητή.
2015: Η Ανθή Λιάγκου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία F33 με επίδοση 4 μέτρα 85 εκατοστά στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στην Ντόχα του Κατάρ.