Ο Αμερικανός που νίκησε τον καρκίνο στη σπονδυλική στήλη και άλλαξε ένα ολόκληρο άθλημα (vid)
Η ημέρα που στο Μεξικό, οι θεατές περιμένουν την πρώτη προσπάθειά του και ξεσπούν σε χειροκροτήματα
Σαν σήμερα, το 1968, στο Μεξικό. Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι σε εξέλιξη και οι θεατές περιμένουν με μεγάλη αγωνία το άλμα εις ύψος. Ο λόγος είναι η φήμη που έχει φτάσει στο στάδιο και αφορά έναν Αμερικανό αθλητή.
Τη στιγμή που ο Ντικ Φόσμπερι ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο άλμα του, στο στάδιο επικρατεί απόλυτη σιγή. Όλοι περιμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα προσπαθήσει να περάσει πάνω από τον πήχη.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι ήταν τότε είκοσι ενός ετών. Σπούδαζε στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου του Ορεγκον. Ο ύψους 1,95 μ. αθλητής, πήρε φόρα, πέρασε τον πήχη με την πλάτη και ύστερα από μια παύση ολίγων δευτερολέπτων απόλαυσε το παρατεταμένο χειροκρότημα. Είχε ήδη γράψει ιστορία. Μια ημέρα αργότερα, στον τελικό, κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 2.24 μ. και γνώριζε την αποθέωση.
Το άλμα εις ύψος είχε ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία. Κάποτε οι άλτες περνούσαν πάνω από τον πήχη το εσωτερικό πόδι και ύστερα το εξωτερικό, γνωστό ως άλμα - ψαλίδι. Τον 20ό αιώνα δημοφιλής ήταν ο τρόπος Στραντλ, κατά τον οποίο οι αθλητές κοιτούσαν τον πήχη. Όλα αυτά τα είχε σβήσει αυτός ο νεαρός Αμερικανός.
Κι όμως ο Φόσμπερι αμέσως εγκατέλειψε τον αθλητισμό. Τον ενδιέφεραν οι σπουδές του και το 1972 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Ορεγκον. Δεν ασχολήθηκε ξανά με τον αθλητισμό. Το 2008 έπρεπε να δώσει έναν ακόμα συγκλονιστικό αγώνα. Έπασχε από καρκίνο στη σπονδυλική στήλη. Μέσα σε λίγα χρόνο ανακοίνωσε ο ίδιος ότι είχε νικήσει τον όγκο που είχε βρεθεί στο σώμα του. Το 2016 διεκδίκησε μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Αϊντάχο αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Το «άλμα Φόσμπερι» είναι αυτό που χρησιμοποιούν και σήμερα οι αθλητές στο άλμα εις ύψος.
Δείτε το άλμα του Φόσμπερι στο Μεξικό: