Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη
Στις 19 Οκτωβρίου του 2005 ξεκίνησε στη Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Την προηγούμενη μέρα απεστάλη και το κατηγορητήριο που συνέταξε η ιρακινή δικαιοσύνη κατά του κατηγορουμένου. Ο Χουσεΐν υπήρξε πρόεδρος του Ιράκ για πάνω από δύο δεκαετίες και υπό την ηγεσία του είχε πραγματοποιηθεί η μεγάλη σύγκρουση με το Ιράν και ο πόλεμος του Κόλπου.
Όταν το 1979 ο τότε πρόεδρος Αχμάντ Χασάν αλ Μπακρ αποπειράθηκε να ενώσει το Ιράκ και τη Συρία, σε έναν πολιτικό τακτικισμό που θα άφηνε ανίσχυρο τον Νο 2 της κυβέρνησής του, ο Σαντάμ τον ανάγκασε να παραιτηθεί, έπειτα από σειρά δολοπλοκιών και απειλών κατά της ζωής του. Έτσι στις 16 Ιουλίου 1979 ο Χουσεΐν ορκίστηκε πρόεδρος του Ιράκ. Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης έμελλε να σηματοδοτήσει την πτώση του Χουσεΐν. Οι ΗΠΑ, μαθαίνοντας πως το Ιράκ θα προχωρήσει σε νέες επιθέσεις, ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τον Μάρτιο του 2003, κάτω από το πρόσχημα ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έκαναν άλλη μία εισβολή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική ηγεσία του Ιράκ είχαν ανατραπεί. Στις 9 Απριλίου 2003 έπεσε η Βαγδάτη, με τον Σαντάμ Χουσεΐν βέβαια να διαφεύγει τη σύλληψη.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Τελικά στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο Σαντάμ βρέθηκε σε ένα μικρό υπόγειο κοντά σε φάρμα της γενέτειράς του, το Τικρίτ. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ τον μετέφεραν στη βάση τους στη Βαγδάτη, εκεί όπου τον κράτησαν μέχρι τον Ιούνιο του 2004. Μετέπειτα ξεκίνησε η δίκη για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει κατά της ανθρωπότητας. Στις 5 Νοεμβρίου 2006 ο Σαντάμ κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε σε θάνατο, απόφαση που επικύρωσε το εφετείο της χώρας έπειτα από την έφεση των συνηγόρων του δικτάτορα. Μεταξύ άλλων, ο Σαντάμ φέρεται να είχε διατάξει τις εκτελέσεις 148 ανδρών και αγοριών ως απάντηση σε μια απόπειρα δολοφονίας του το 1982 στην πόλη του Ντουτζαΐλ. Στις 30 Δεκεμβρίου ο Ιρακινός ηγέτης κρεμάστηκε σε ιρακινή βάση στη Βαγδάτη, παρά την παράκλησή του να εκτελεστεί. Κατόπιν ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1912: Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, μία από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η λαμπρή νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά τη μάχη αυτή ανοίγει τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη.
1924: 25 άνθρωποι σκοτώνονται και 18 τραυματίζονται στον κινηματογράφο «Πανόραμα» της Αθήνας (Γ’ Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη) από τον πανικό που προκαλείται στην αίθουσα όταν ακούγεται η κραυγή «Φωτιά».
1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.
1960: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα. Την ίδια εποχή το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει εμπάργκο και σταματά τις εξαγωγές στην Κούβα, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τον επαναστατικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.
1964: Το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί», σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο «Ρεξ» της Αθήνας.
1970: Καραντίνα επιβάλλεται στον Πειραιά προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος της επιδημίας χολέρας που πλήττει τη γειτονική Τουρκία με πάνω από 2.000 θύματα και 150 νεκρούς. Δύο μέρες αργότερα κλείνουν τα σύνορα με την Τουρκία και επιβάλλεται γενικός αντιχολερικός εμβολιασμός στον Έβρο και τα νησιά.
1980: Η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο αποχώρησε το 1974 μετά την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο.
1981: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Χρήστος Ρίμπας, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ και της Εθνικής, με την οποία αγωνίστηκε εννιά φορές, έχοντας κάνει ντεμπούτο στις 3 Ιουνίου 1933.
1988: Ελλάδα - Δανία 1-1 στο ΟΑΚΑ, με γκολ του Τάσου Μητρόπουλου, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
1990: Πρώτος αγώνας του Στράτου Αποστολάκη με τον Παναθηναϊκό εναντίον του Ολυμπιακού. Το Σούπερ Καπ είχε ήδη ματαιωθεί εξαιτίας της μεταγραφής του Αποστολάκη υπό τον φόβο επεισοδίων, τα οποία όμως στον αγώνα αυτό δεν αποφεύγονται.
1995: Ύστερα από καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ, ανατίθεται προκαταρκτική εξέταση στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Γεώργιο Γεράκη για συσσωρευμένα χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών που οφείλουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ λόγω μη καταβολής του αγγελιόσημου στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ.
2003: Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.