Ο πόλεμος της Κορέας
Στις 5 Οκτωβρίου του 1951 το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν.
Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του. Η σύρραξη που έφερε αντιμέτωπα τα δύο κορεατικά κράτη από τον Ιούνιο του 1950 έως τον Ιούλιο του 1953 και αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του Ψυχρού Πολέμου.
Στη μακραίωνη Ιστορία της η Χερσόνησος της Κορέας, που βρίσκεται ανατολικά της Κίνας και βορειοδυτικά της Ιαπωνίας, αποτέλεσε το μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων δυνάμεων της περιοχής. Το 1895 η Κορέα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Κίνα, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα Ρωσία και Ιαπωνία ενεπλάκησαν σε έναν αιματηρό πόλεμο (Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος 1904-1905) για τη διεκδίκησή της. Οι Ιάπωνες επικράτησαν και με τη Συνθήκη του Πόρτσμουθ (5 Σεπτεμβρίου 1905) κατόρθωσαν να θέσουν υπό την κυριαρχία τους την Κορέα. Η Συνδιάσκεψη της Γιάλτας (4-11 Φεβρουαρίου 1945) αποτέλεσε κομβικό σημείο στην Ιστορία της χώρας. Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ, ως σύμμαχοι και νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισαν να αναλάβουν τις τύχες της Κορέας από την ηττημένη Ιαπωνία. Η χερσόνησος χωρίστηκε τεχνητά στον 38ο παράλληλο και δημιουργήθηκαν δύο κράτη: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή Βόρεια Κορέα με ηγέτη τον κομμουνιστή Κιμ Ιλ Σουνγκ και η Δημοκρατία της Κορέας ή Νότια Κορέα με επικεφαλής τον αυταρχικό δεξιό Σίνγκμαν Ρι.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Στις 04:00 της 25ης Ιουνίου 1950 ο βορειοκορεατικός στρατός πέρασε τη μεθόριο του 38ου παραλλήλου από 11 σημεία, αιφνιδιάζοντας πλήρως Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επελήφθη αμέσως της υποθέσεως και διέταξε την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στον 38ο παράλληλο. Με αμερικανική παρέμβαση, κάλεσε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στη Νότια Κορέα. Το εκστρατευτικό σώμα της Ελλάδας αποτελείτο από ένα τάγμα πεζικού αυξημένης δύναμης, ένα σμήνος μεταγωγικών αεροπλάνων και μικρά βοηθητικά κλιμάκια, συνολικής δύναμης 1.263 ανδρών. Οι συνολικές απώλειες και των δύο στρατοπέδων έφτασαν τα 2 εκατομμύρια ψυχές, ενώ κάποιοι αναλυτές τις ανεβάζουν σε 4 εκατομμύρια. Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, με 187 νεκρούς και 614 τραυματίες.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1918: Κατά τη διάρκεια αερομαχίας πάνω από τις Αρδένες, το αεροπλάνο του Ρολάν Γκαρός καταρρίφθηκε από τον «άσο» της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας Χέρμαν Χάμπιχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί παραμονή των 30ών γενεθλίων του και έναν μήνα πριν από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.
1962: Οι Μπιτλς κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι "Love me do".
1975: Ο Εθνικός κερδίζει 4-1 στις Σέρρες, αλλά ο Ρομπέρτο Καλκατέρα τραυματίζεται βαριά στον μηρό στο 7ο λεπτό από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Τζάκοβιτς. Ο μεγαλομέτοχος του Εθνικού, Δημήτρης Καρέλλας, θα τον μεταφέρει στο Λονδίνο μπροστά στον κίνδυνο να «χάσει» το πόδι του, αλλά τελικά ο Ουρουγουανός φορ θα αναγκαστεί να τερματίσει την καριέρα του.
1999: Στο Λονδίνο, έπειτα από σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στον σταθμό του Πάντινγκτον, βρίσκουν τον θάνατο 104 και τραυματίζονται 107 άτομα.
2000: Έπειτα από λαϊκή εξέγερση στο Βελιγράδι, με έναν νεκρό, ανατρέπεται ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
2007: Η 32χρονη Μάριον Τζόουνς δηλώνει ένοχη για χρήση στεροειδών στην υπόθεση BALCO και ταυτόχρονα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τους στίβους. Τρεις ημέρες μετά θα παραδώσει τα 5 μετάλλια (3 χρυσά και 2 χάλκινα) που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
2011: O Στιβ Τζομπς, ο συνιδρυτής το 1976 με τον παιδικό του φίλο, Στιβ Βόζνιακ, της Apple, πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τον χαρακτήρισε «τον κορυφαίο εφευρέτη μετά τον Έντισον, γιατί έφερε τον κόσμο στα δάχτυλά μας».