Η καθιέρωση του εθνικού ύμνου μας
Στις 4 Αυγούστου του 1865, με βασιλικό διάταγμα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» που γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό και μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές και το μέτρο είναι τροχαϊκό με εναλλαγές επτασύλλαβων και οκτασύλλαβων στίχων.
Το 1865, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κέρκυρα, ο βασιλιάς Γεώργιος Α' άκουσε την εκδοχή της σύνθεσης του Μάντζαρου για ορχήστρα πνευστών από την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και του έκανε εντύπωση. Ακολούθησε το βασιλικό διάταγμα της 4ης Αυγούστου, που το χαρακτήρισε «επίσημον εθνικόν άσμα» και εντελλόταν η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης, ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον βασιλιά της Ελλάδας ή την ελληνική σημαία. Από τότε ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» θεωρείται ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Από τις 18 Νοεμβρίου 1966, με την απόφαση 6133 του υπουργικού συμβουλίου, καθιερώθηκε και ως εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είχε γραφτεί από τον 25χρονο Διονύσιο Σολωμό στη Ζάκυνθο, πρώτα στα ιταλικά και εν συνεχεία στα ελληνικά, τον Μάιο του 1823, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης. Η φήμη του ποιήματος ξεπέρασε γρήγορα τα στενά όρια της Ζακύνθου. Το 1824 μεταφράστηκε μέρος του στα αγγλικά και ολόκληρο στα γαλλικά. Στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο δημοσιεύτηκε τον ίδιο χρόνο στο Μεσολόγγι, στην εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Ιάκωβου Μάγερ. Ακολούθησαν κι άλλες δημοσιεύσεις τον επόμενο χρόνο, ενώ στις 21 Οκτωβρίου του 1825 θα δημοσιευτεί και η πρώτη κριτική του ποιήματος από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» που εκδιδόταν στο Ναύπλιο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
ME MIA MATIA...
1693: O καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια.
1875: Πεθαίνει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Δανός παραμυθάς.
1901: Γεννιέται ο Λούις Άρμστρονγκ, Αμερικανός τρομπετίστας, από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ.
1929: Στο γήπεδο «Χάνδαξ» του Ηρακλείου ο Εργοτέλης παίζει τον πρώτο ποδοσφαιρικό του αγώνα με αντίπαλο τον Λέοντα (4-0). Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας και τρεις μέρες μετά δημοσιεύεται η είδηση στο υπ' αριθμόν 301 φύλλο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΨΙΣ».
1936: Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα, που θα μείνει στην Ιστορία ως «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου».
1960: Έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, απαλείφονται από γνωστό γαλλικό λεξικό οι ερμηνείες του λήμματος «grec» (Έλληνας) ως απατεώνας, λωποδύτης, παλιάνθρωπος.
1964: Αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα: οι ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα Μάικλ Σβέρνερ, Άντριου Γκούντμαν και Τζέιμς Τσάνεϊ βρίσκονται νεκροί στο Μισισίπι μετά την εξαφάνισή τους στις 21 Ιουνίου.
1984: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μεταγράφεται από τον Ιωνικό στον Άρη έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών.
1984: Ο Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία 82 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακών Αγώνες του Λος Άντζελες. Στην ίδια διοργάνωση ο Μπάμπης Χολίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών.
1990: Πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο Ετόρε Μαζεράτι, ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων που μαζί με τους αδερφούς του ίδρυσαν την εταιρεία αυτοκινήτων που έφερε το όνομά τους.
1992: Η Μόρφω Δροσίδου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο ταεκβοντό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.
2004: Ο Ντέμης Νικολαΐδης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ σε ηλικία 31 ετών.
2012: Ο 25χρονος Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους, γνωστός και ως «Blade Runner» (ο «αθλητής με τις λεπίδες»), γίνεται ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αντί των Παραολυμπιακών) και κερδίζει την πρόκριση στους ημιτελικούς των 400 μέτρων των ανδρών, τερματίζοντας δεύτερος στην πρώτη σειρά των προκριματικών με χρόνο 45.44.
2012: Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 (Πόζναν) και το 2011 (Μπλεντ) Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 7:12.09.
2019: Η Ελλάδα νικά τη Σερβία με 54-44 στον τελικό του 9ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος C - ECMC (Γ' Κατηγορία) στη Σόφια της Βουλγαρίας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Κορυφαίος της Εθνικής ήταν ο Μακρής με 28 πόντους και 14 ριμπάουντ, αγωνιζόμενος σε ολόκληρο το 40λεπτο, ενώ από πλευράς Σερβίας πρώτος σκόρερ ήταν ο Φάκιτς με 11 πόντους.
2022: Η Αρετή-Δέσποινα Φιλιππίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία γυναικών με 54,48 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 που διεξάγεται στο Κάλι της Κολομβίας.
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Μαξιμιλιανός, Ξακουστός.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ