Ο πεζοναύτης που μακέλεψε το πανεπιστήμιο επειδή είχε πονοκεφάλους
Την 1η Αυγούστου του 1966 ένα πρώην πεζοναύτης αιματοκύλισε το πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας.
Τον έλεγαν Τσαρλς Γουίτμαν και γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1941 στην Φλόριντα. Ο πατέρας του ήταν αυστηρός και χτυπούσε βάναυσα και τη μητέρα του και εκείνον και τον αδερφό του. Ο Γουίτμαν έγινε πρόσκοπος στα 11 του χρόνια και μόλις τελείωσε το σχολείο έκανε αίτηση να ενταχθεί στους πεζοναύτες.
Υπηρέτησε στους πεζοναύτες για 18 μήνες ως σκοπευτής, ενώ του απονεμήθηκε μετάλλιο. Το σώμα πεζοναυτών τού έδωσε υποτροφία για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε την 20χρονη Κάθλιν Λάισνερ. Οι βαθμοί του δεν ήταν τόσο καλοί και το σώμα πεζοναυτών την απέσυρε και τον κάλεσε να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του το 1963. Το 1964 απολύθηκε από το στράτευμα. Έπιασε δουλειά ως υπεύθυνος κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους του Τέξας.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Τον Μάιο του 1966 η μητέρα του αποφάσισε να χωρίσει από τον πατέρα του λόγω της μακροχρόνιας σωματικής βίας που είχε υποστεί. Ο Γουίτμαν πήγε στη Φλόριντα και την έφερε μαζί του στο Τέξας. Ο πατέρας του τον καλούσε καθημερινά στο τηλέφωνο και του έλεγε να τη φέρει πίσω. Ήταν τότε που ο Γουίτμαν άρχισε να έχει αφόρητους πονοκεφάλους και να καταναλώνει αμφεταμίνες.
Την 1η Αυγούστου του 1966 κατευθύνθηκε στο σπίτι της μητέρας του την οποία σκότωσε. Έπειτα επέστρεψε σπίτι του και σκότωσε τη σύζυγό του. Στις 11.30 το πρωί έφτασε στο πανεπιστήμιο του Όστιν κρατώντας μια καραμπίνα. Ανέβηκε στον πύργο του πανεπιστημίου και έχοντας ευρύ οπτικό πεδίο πυροβόλησε κατά 46 ατόμων, σκοτώνοντας 14 από αυτούς. Μάλιστα, το πρώτο του θύμα ήταν μια έγκυος. Ο Γουίτμαν σημάδεψε κατευθείαν στην κοιλιά.
Μετά από 96 λεπτά τρόμου, δύο αστυνομικοί κατάφεραν να ανέβουν στον πύργο. Εκεί βρήκαν κι άλλους νεκρούς και τραυματίες. Ο Γουίτμαν αντιστάθηκε και υποχρέωσε τους αστυνομικούς να τον πυροβολήσουν τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στην τσέπη του βρέθηκε σημείωμα με το οποίο καλούσε τις αρχές να του κάνουν νεκροψία. Στη νεκροψία που ακολούθησε βρέθηκε ένας όγκος στον εγκέφαλό του, που όπως είπαν οι γιατροί μπορούσε να έχει πειράξει τα νεύρα και ίσως τον οδήγησε στο μακελειό.
Το πρώτο μακελειό των ΗΠΑ, όμως, είχε ήδη γίνει και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Στο πανεπιστήμιο του Όστιν υπήρχε μέχρι το 2002 ο εγκέφαλος του Γουίτμαν σε βάζο με φορμαλδεΰδη για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το δείγμα του εγκεφάλου του μακελάρη του πανεπιστημίου καταστράφηκε, καθώς κρίθηκε από το διδακτικό προσωπικό ότι ήταν σε κακή κατάσταση, χωρίς να μπορεί να χρησιμεύσει στον τομέα της έρευνας ή ως εργαλείο διδασκαλίας.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1774: Ο Άγγλος θεολόγος, φιλόσοφος, χημικός και πολιτικός επιστήμονας Τζόζεφ Πρίστλεϊ απομονώνει το στοιχείο του οξυγόνου από τον αέρα.
1831: Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ελλάς».
1909: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Η φλογέρα του βασιλιά», που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.
1931: Ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), πρόδρομος του ΟΤΕ.
1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης, Έλληνας κομμουνιστής πολιτικός, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ την περίοδο 1935-1956, μία από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
1974: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την εγκατάσταση ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να δημιουργήσει «Πράσινη Γραμμή», διαιρώντας την Κύπρο σε δύο ζώνες.
1976: Ο Αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1, Νίκι Λάουντα, τραυματίζεται σοβαρά στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της Δυτικής Γερμανίας. Το αυτοκίνητό του αναφλέγεται και ο Λάουντα διασώζεται με σοβαρά εγκαύματα, που θα αφήσουν σημάδια στο πρόσωπό του.
1981: Το MTV βγαίνει στον αέρα. Το πρώτο βίντεο κλιπ που μεταδίδει είναι το «Video killed the radio star» του συγκροτήματος Bungles.
2004: Σε πυρκαγιά σε σούπερ μάρκετ στην Ασουνσιόν της Παραγουάης χάνουν τη ζωή τους 396 άτομα και τραυματίζονται περίπου 500.
2005: Ο 19χρονος Άρης Γρηγοριάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο στην Ιστορία της ελληνικής κολύμβησης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 50 μ. ύπτιο του Παγκοσμίου που διεξάγεται στο Μόντρεαλ του Καναδά με 24.95.
2019: Πεθαίνει ο 63χρονος Γιώργος Ποζίδης, ο έκτος ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαϊκή πάλη στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984.
2021: Η Έμα Μακ Κίον γίνεται η πρώτη κολυμβήτρια στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που ανεβαίνει επτά φορές (4 χρυσά και 3 χάλκινα) στο βάθρο της ίδιας διοργάνωσης.