Το τέλος του Όθωνα
Στις 26 Ιουλίου 1867 ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Όθων, πεθαίνει στη Βαμβέργη στη βόρεια Βαυαρία.
Λίγες ημέρες πριν είχε επισκεφθεί ένα χωριό έξω από το Μπάμπεργκ, όπου είχε ξεσπάσει επιδημία ιλαράς. Όταν επέστρεψε σπίτι του, εμφάνισε συμπτώματα αρρώστιας. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι κόλλησε από μια φτωχή Ελληνίδα της παροικίας, αλλά δεν είναι βέβαιο. Αρχικά οι γιατροί νόμιζαν ότι πρόκειται για ιλαρά, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι έπασχε από ερυσίπελα, μια λοίμωξη του δέρματος, η οποία προκαλείται από τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Σε λίγες ημέρες η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι γιατροί δεν μπορούσαν να τον σώσουν. Λέγεται ότι μέχρι το τέλος της ζωής του αναπολούσε τη βασιλεία του στην Ελλάδα και τα λόγια που επαναλάμβανε τις τελευταίες του στιγμές ήταν «Ελλάς μου, Ελλάς μου, γλυκιά μου Ελλάς…».
Ο Αλέξανδρος Ζαούσης στο βιβλίο του «Αμαλία και Όθων» ανέφερε ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή τον απασχολούσαν τα προβλήματα της χώρας και έλεγε: «Έλληνες, μην ασχολείστε με κινήματα, να υποστηρίξουμε τον βασιλιά Γεώργιο για να μη χαθεί η Κρήτη». Όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε, κάλεσε τον υπασπιστή του, Δράκο. Του ζήτησε να τον ντύσουν με την ελληνική φορεσιά και να τοποθετήσουν το ελληνικό σπαθί στο νεκρικό του κρεβάτι. Λίγο πριν πεθάνει, ένας καθολικός παπάς τού διάβασε την ευχή. Ο Όθων είπε στα ελληνικά το «Πάτερ Ημών» και ξεψύχησε.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα. Είναι θαμμένος δίπλα στην Αμαλία, στην κρύπτη των οικογενειακών τάφων της βαυαρικής δυναστείας, στην Εκκλησία των Θεατινών, στο κέντρο του Μονάχου. Ήταν 52 χρόνων και είχε βασιλεύσει 30 χρόνια την Ελλάδα.
Ο πατέρας του, Λουδοβίκος Α’, όταν συνάντησε τον Δεληγιάννη, πρεσβευτή στο Παρίσι, του ανέφερε: «Υπήρξα λάτρης της αρχαίας Ελλάδος και εκ των ενθερμοτέρων του Αγώνος σας θαυμαστών. Δι’ αυτό και απέστειλα τον υιόν μου με χαράν καί υπερηφάνειαν διά να συντελέση εις την παλινόρθωσιν της ενδόξου ταύτης γης. Ο υιός μου έσφαλε άραγε εις την διαχείρισιν της εντολής ην περιεβλήθη; Δεν γνωρίζω ακριβώς. Αλλ’ επίσης αγνοώ αν οι Έλληνες έσφαλον εξώσαντες αυτόν».
Με μια ματιά…
811: Διεξάγεται η μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο, νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.
1684: Πεθαίνει η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, Ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ.
1822: Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης).
1908: Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.
1925: Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα του και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.
1937: Χάνει τη ζωή της η Γκέρντα Τάρο, Γερμανίδα φωτορεπόρτερ, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας πολεμικής σύγκρουσης και συγκεκριμένα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.
1940: Γεννιέται ο Τόλης Βοσκόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.
1944: Δολοφονείται από την Ειδική Ασφάλεια η Ηλέκτρα Αποστόλου, Ελληνίδα ηρωίδα της αντίστασης.
1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πότσνταμ, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, τον Άγγλο πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον ηγέτη της Κίνας Τσιανγκ Κάι Σεκ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία δεν αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης και συνεχίζει τον πόλεμο.
1996: Ο Πύρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ