Πέντε χρόνια χωρίς τον Μάνο Ελευθερίου
Ήταν 22 Ιουλίου του 2018 όταν απεβίωσε ο Μάνος Ελευθερίου σε ηλικία 80 ετών, ύστερα από ανακοπή καρδιάς.
Υπήρξε στιχουργός σπουδαίων τραγουδιών, ποιητής, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ιστορικός, ζωγράφος και επιμελητής φωτογραφικών άλμπουμ. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου και το 1952 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του.
Το πρώτο ποίημα με τίτλο «H τελική λύση» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nέα Πορεία» τον Μάρτιο του 1962 και αμέσως μετά κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». Λίγο αργότερα ακολούθησε η βράβευσή του σε ποιητικό διαγωνισμό του φοιτητικού περιοδικού «Πανσπουδαστική», με μέλη της κριτικής επιτροπής τους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Bρεττάκο, Οδυσσέα Ελύτη και τον κριτικό Ανδρέα Καραντώνη. Μετέπειτα έγραψε το τραγούδι «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Ελευθερίου έγραψε στίχους για πάνω από 400 τραγούδια, τα οποία μελοποίησαν συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις («Η μπαλάντα του οδοιπόρου»), ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας («Μου ‘δωσες τον ουρανό»), ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Αντώνης Βαρδής και ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Ορισμένες από τις επιτυχίες του ήταν «Το παλικάρι έχει καημό» (Μίκης Θεοδωράκης), «Κάτω απ' τη μαρκίζα» (Γιάννης Σπανός), «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» (Σταύρος Κουγιουμτζής), «Άμλετ της Σελήνης» (Θάνος Μικρούτσικος), «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» (Σταύρος Ξαρχάκος), «Έρημοι σταθμοί» (Διονύσης Τσακνής), «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (Ηλίας Ανδριόπουλος), «Η διαθήκη» (Χρήστος Νικολόπουλος), «Μη χτυπάς σ' ένα σπίτι κλειστό» (Λουκιανός Κηλαηδόνης), «Φτερά γυρεύω» (Νότης Σφακιανάκης) και «Ατέλειωτη εκδρομή» (Θανάσης Γκαϊφύλλιας).
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Το 2004 δημοσιεύτηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο καιρός των χρυσανθέμων», ενώ το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2013 βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης, εκτέλεσε χρέη υπεύθυνου και επιμελητή εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο «Γνώση» και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό «Δευκαλίων» που είχε φιλοσοφικό περιεχόμενο. Παράλληλα, ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τη δεκαετία του ‘90 έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Μετά τον θάνατό του ακολούθησε πολιτική κηδεία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1456: Πολιορκία του Βελιγραδίου: ο Ιωάννης Ουνιάδης, αντιβασιλιάς του Βασιλείου της Ουγγαρίας, νικά τον Μωάμεθ Β’ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1484: Μάχη του Λοχμάμπεν: μία ομάδα 500 ανδρών, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Στιούαρτ, δούκα του Όλμπανι, και τον Ιάκωβο Ντάγκλας, 9ο κόμη του Ντάγκλας, ηττάται από σκωτσέζικες δυνάμεις, πιστές στον αδελφό του Όλμπανι, Ιάκωβο Γ’ της Σκωτίας. Ο Ντάγκλας αιχμαλωτίζεται.
1796: Ιδρύεται το Κλίβελαντ στο Οχάιο.
1812: Ναπολεόντειοι πόλεμοι: ιβηρικός πόλεμος. Οι βρετανικές δυνάμεις νικούν τα γαλλικά στρατεύματα κοντά στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1864: Αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος: μάχη της Ατλάντα. Δυνάμεις των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής πραγματοποιούν αποτυχημένη επίθεση κατά των στρατευμάτων της Ένωσης.
1937: Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει την πρόταση του Προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ να προσθέσει περισσότερους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
1942: Ολοκαύτωμα: αρχίζει η συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την ιταλική πόλη Παλέρμο.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο κατά της απόφασης επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. 30 διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους, 300 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.
1963: Υπογράφονται στην Ιαπωνία τα συμβόλαια για τη ναυπήγηση δύο γιγαντιαίων πετρελαιοφόρων μεταξύ εκπροσώπου του Αριστοτέλη Ωνάση και της ιαπωνικής εταιρείας Ισικαβατζίμα-Χαρίμα.
1970: Αεροπειρατεία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιεί την πτήση Βηρυτού - Αθήνας από έξι Παλαιστίνιους κομάντος, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση επτά συμπατριωτών τους, κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Τελικά οι αεροπειρατές αναχωρούν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους, με τη διαβεβαίωση ότι οι επτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον.
2011: Πραγματοποιείται από τον υπερεθνικιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία, κατά την οποία 77 άτομα χάνουν τη ζωή τους.
2013: Ο 33χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού, Σπύρος Γιαννιώτης, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης με 1:49:11.8. Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό και τέταρτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο για τον Έλληνα πρωταθλητή, που γίνεται ο γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ανοιχτή θάλασσα.