Ο Πύργος των Αθηνών
Τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Πύργος των Αθηνών στήθηκε στη διασταύρωση των οδών Μεσογείου και Βασιλίσσης Σοφίας.
Τέλη της δεκαετίας του ’60, μια επιγραφή «ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» στήθηκε στη διασταύρωση των οδών Μεσογείου και Βασιλίσσης Σοφίας.
Η επιγραφή προκαλούσε το ενδιαφέρον των περαστικών που περίμεναν με ανυπομονησία να δουν τον πρώτο ουρανοξύστη της χώρας να κατασκευάζεται.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Μέχρι τότε η κατασκευή κτιρίων τα οποία είχαν ύψος πάνω από 35 μέτρα απαγορευόταν. Το 1968 ο νόμος περί του ύψους των οικοδομών σταμάτησε να ισχύει και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ψηλότερου κτιρίου της πόλης.
Ήταν η περίοδος της αντιπαροχής και της ανοικοδόμησης που άλλαξαν την όψη της πρωτεύουσας. Η τυπική οικοδομή της εποχής ήταν η πολυκατοικία των έξι ορόφων και το υψηλότερο κτίριο της Αθήνας το δεκατεσσάρων ορόφων ξενοδοχείο «Χίλτον», που αποπερατώθηκε το 1963. Ο Πύργος των Αθηνών είναι ένα από τα λίγα υψηλά κτίρια της πρωτεύουσας, σε μια πόλη που πάσχει ανεξήγητα από πολεοδομική υψοφοβία. Οι λόγοι, πολλοί: η καταλυτική παρουσία του ιερού βράχου της Ακρόπολης, η σεισμικότητα του αττικού εδάφους, η μη διατάραξη του αττικού τοπίου, αλλά και ιδεολογικο-κοινωνικές παράμετροι.
Όλα αυτά βάλθηκε να τα ξεπεράσει η οικοδομική εταιρεία «Αλβέρτης - Δημόπουλος Α.Ε.», μία από τις μεγαλύτερες της εποχής εκείνης, με σημαντικά έργα στην Ελλάδα (Αμερικανική και Βρετανική Πρεσβεία, Ευγενίδειο Πλανητάριο κ.ά.) και τη Μέση Ανατολή. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας θέλησαν να κατασκευάσουν έναν ουρανοξύστη στην Αθήνα για να αποτυπώσουν το στίγμα της επιτυχημένης πορείας τους.
Ως χώρος για την ανέγερση του πρώτου ελληνικού ουρανοξύστη επελέγη ένα οικόπεδο που βρισκόταν στη διασταύρωση των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων, που για εκείνη την εποχή ήταν το όριο της Αθήνας του κέντρου και των προαστίων. Τα σχέδια ανατέθηκαν σ' ένα νεαρό και ανερχόμενο αρχιτέκτονα, τον Ιωάννη Βικέλα. Αυτός επέλεξε να δημιουργήσει ένα μινιμαλιστικό φουτουριστικό κτίριο (ουσιαστικά ένα κουτί) με υαλοπετάσματα, που θα γίνει ο κανόνας για κτίρια εμπορικών χρήσεων στην Αθήνα («γυάλινα κτίρια»).
Το έργο θεμελιώθηκε στις 13 Ιουνίου 1968 κι έναν χρόνο αργότερα ολοκληρώθηκε ο σκελετός. Το κτίριο περατώθηκε και δόθηκε προς χρήση το 1971. Έχει ύψος 103 μέτρα και αποτελείται από 28 ορόφους, ενώ δίπλα του υπάρχει ένα χαμηλότερο κτίριο ύψους 65 μέτρων. Όλο αυτό το κτιριακό συγκρότημα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο ειδικών και μη, που το χαρακτηρίζουν κακόγουστο. Πάντως, αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό στους σεισμούς του 1981 και 1999 και δεν ακούστηκε το παραμικρό, σε αντίθεση με άλλα χαμηλότερα κτίρια, που είτε κατέρρευσαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές. Η εταιρεία κατασκευής του, «Αλβέρτης - Δημόπουλος ΑΕ», διαλύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Λάλα.
1863: Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο Δανός πρίγκηπας Χριστιανός αναγορεύεται Βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.
1934: Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντώνται στη Βενετία. Μία μέρα μετά ο Ιταλός δικτάτορας θα αποκαλέσει τον σύμμαχό του «μικρή ανόητη μαϊμού».
1949: Οι 3 κούρσες των 250cc, 350cc και 500cc γίνονται οι πρώτες κούρσες του νεοσύστατου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλετών
1965: Γεννιέται ο Βασίλης Καραπιάλης, άσος του Ολυμπιακού και πρωταθλητής με την ΑΕΛ.
1966: Την επίσπευση της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της ΕΟΚ, συνιστά ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα προσκαλεσμένος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. Δεν θεωρεί, πάντως, την Ελλάδα έτοιμη για πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ.
1973: Ο ομογενής ποδοσφαιριστής Μάικ Γαλάκος μεταγράφεται από τη γερμανική Ντίσελντορφ στον Ολυμπιακό.
1977: Ο καταδικασμένος δολοφόνος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζέιμς Ερλ Ρέι, συλλαμβάνεται ξανά μετά την απόδρασή του από τη φυλακή τρείς ημέρες πριν.
1988: Ο Στράτος Γιδόπουλος διαδέχεται στην προεδρία της ΑΕΚ τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο της «Ζήτα Ελλάς», που παραμένει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.
1991: Η πρώτη ημερήσια αθλητική εφημερίδα της Αμερικής «The National» σταματάει την κυκλοφορία της.
1992: Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος στην υδατοσφαίριση έπειτα από 21 χρόνια.
1996: Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησίδων Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Καλόλιμνο.
2004: Η Ολυμπιακή φλόγα φθάνει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο με λαμπαδηδρόμους τον Ρονάλντο και τον Πελέ. Η εικόνα με τον Πελέ να κλαίει κρατώντας τη δάδα θα παίζει για πολλές μέρες στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
2020: Με τίτλο «The End» κυκλοφορεί το τελευταίο (3.957ο) φύλλο της αθλητικής εφημερίδας «Η Πράσινη», έπειτα από 13 χρόνια λειτουργίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ