Η ιστορική στιγμή της πτήσης του «Ελλάς»
Στις 8 Ιουνίου του 1928 το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Μπρεγκέ, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει τον γύρο της Μεσογείου.
Στις 8 Ιουνίου του 1928 το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Μπρεγκέ, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει τον γύρο της Μεσογείου.
Η πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού εκείνη την εποχή ήταν ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα, το οποίο μάλιστα χρειάστηκε πολλές μέρες για να ολοκληρωθεί, καθώς οι τεχνικές δυνατότητες των αεροπορικών πτήσεων δεν ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στις 5 τα ξημερώματα της ημέρας εκείνης οι δύο αεροπόροι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το αεροδρόμιο του Τατοΐου επιβιβαζόμενοι σε ένα Μπρεγκέ 19 με την ονομασία «Ελλάς». Τρία ακόμη Μπρεγκέ τούς συνόδεψαν, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο. Μπροστά, στη θέση του πιλότου, κάθισε ο Παπαδάκος και πίσω του ο Αδαμίδης. «Ο συνταγματάρχης είνε ξεραγκιανός και η όψις του προδίδει την σύνεσιν και την προσοχήν, ενώ ο υπολοχαγός έχει την γελαστήν διάθεσιν θηρίου εις τα αδρά του χαρακτηριστικά» έγραφε το «Έθνος».
Όπως σχολίαζε η εφημερίδα το ίδιο βράδυ «Είνε μια ημερομηνία που αξίζει να μείνη για πάντα στην ανάμνησί μας με όλη τη συγκινητική δόνησι των παλμών που ενοιώσαμε εκείνη τη στιγμή. Μας επλημμύρισε αυθόρμητα από τα πιο αγνά συναισθήματα της δυνατής χαράς. Κάτι σαν νίκη μέσα εις το ειρηνικό πλαίσιο των έργων του πολιτισμού. Γιατί το αεροπλάνο δεν είνε μόνον μέσον πολεμικόν, είνε αυτό καθ’ εαυτό η πρόοδος, μια πρόοδος μάλιστα γεμάτη από τον ευγενέστερο κίνδυνο για τον άνθρωπο. Έχει όλο το γόητρο της κατακτήσεως από μέρους των όντων μπροστά εις την υποτασσομένην μεγαλειότητα της Φύσεως. Περικλείει την τόλμην και συμβολίζει την θέλησιν […]».
Αφού το αεροπλάνο έκανε μια βόλτα πάνω από την Αθήνα, χάθηκε στον ορίζοντα με κατεύθυνση το Σούνιο κι από κει προς Χίο-Ρόδο-Κύπρο-Αλεξανδρέττα, ενώ το απόγευμα προσγειώθηκε στο Χαλέπι. Από το Χαλέπι ειδοποίησαν το υπουργείο Στρατιωτικών και την αεροπορική άμυνα για την άφιξή του. Ο εναέριος γύρος της Μεσογείου συνεχίστηκε. Παλαιστίνη, Αλεξάνδρεια, Τρίπολη, Τύνιδα, Αλγέρι, Μαρόκο και από εκεί Ισπανία και Γαλλία μέχρι το Παρίσι, ώστε την 1η Ιουλίου, τρεις εβδομάδες από την αναχώρησή του, επέστρεψε στην Ελλάδα. Το ταξίδι περιείχε αρκετές στάσεις, ενώ σε πολλά μέρη οι δύο αεροπόροι παγιδεύτηκαν αρκετές μέρες λόγω των καιρικών συνθηκών και των ατελειών της αεροπορίας, που βρισκόταν ακόμη σε νηπιακή ηλικία.
Την Κυριακή 2 Ιουλίου 1928 γράφει στο ημερολόγιό του ο Παπαδάκος: «Απογείωσις. Ένα παιχνιδάκι το δρασκέλισμα της Βαλκανικής. Το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, μικρός σταθμός για να συμπέσουμε στην ώρα που μας είπαν και να μην ταλαιπωρήσουμε τους Αθηναίους σε πολύωρη αναμονή. Έχουμε κάμη 12.800 χιλιόμετρα εντός 75 ωρών και 35 λεπτών. Καθώς αντικρύζουμε την Πάρνηθα, η καρδιά μας χτυπάει πολύ δυνατά. Το θέαμα του τόσου κόσμου μας ζαλίζει και προσγειούμενοι πέφτουμε στην αγκάλη του πλήθους, χωρίς να ακούμε και να βλέπουμε καθαρά τον χαλασμό του λαϊκού συναγερμού. Τίποτα από την υπεροψία του θριάμβου. Πιο γλυκειά είνε η απλή συναίσθησις ενός ωραίου καθήκοντος…».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1906: Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ υπογράφει τον Νόμο περί Αρχαιοτήτων, ο οποίος επιτρέπει στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει τη χρήση ορισμένων αγροτεμαχίων δημόσιας γης με ιστορική αξία.
1919: Εμφανίζεται η πρώτη φωτογραφία από ευρωπαϊκό αγώνα μπάσκετ στην «Αρένα ντι Μιλάνο».
1932: Υπερψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων, βάζοντας τις βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.
1949: Ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984».
1953: Ένας ανεμοστρόβιλος χτυπά το Μίσιγκαν, σκοτώνοντας 116 άτομα, τραυματίζοντας 844 και καταστρέφοντας 340 σπίτια.
1963: Ο Μίκης Θεοδωράκης και είκοσι Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ιδρύουν το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ). Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εκλέγεται πρόεδρος και ξεκινά μία πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα.
1990: Ξεκινά στην Ιταλία το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
1995: Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανακοινώνει την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).
1996: Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει τον Παναθηναϊκό και μετακομίζει στο ΝΒΑ.
1998: Ο Ελβετός Σεπ Μπλάτερ αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της ΦΙΦΑ αντικαθιστώντας τον Ζοάο Χαβελάνζε.
2000: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς.
2022: Ο ιστιοπλόος του ΝΟ Παλαιού Φαλήρου, Αντώνης Μπουγιούρης, τερματίζει πρώτος ανάμεσα σε 14 αθλητές από 8 χώρες και κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ILCA 7 Masters της ιστιοπλοΐας που διεξάγεται στο Πουέρτο Βαγιάρτα στο Μεξικό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ