Το αριστουργηματικό άλμπουμ των Μπιτλς
Για πολλούς κριτικούς αποτελεί το κορυφαίο άλμπουμ στην Ιστορία της ροκ μουσικής. Δημιουργία των Μπιτλς, κυκλοφόρησε την πρώτη μέρα του Ιουνίου του 1967, ύστερα από «κυοφορία» πεντέμισι μηνών στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ.
Άλμπουμ καινοτόμο, από τον ήχο έως το εξώφυλλό του, συνδύασε εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Το «Sgt Peppers» κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου 1967 και ήταν το όγδοο άλμπουμ της δισκογραφίας τους. Σε σύντομο διάστημα ανέβηκε στο Νο 1 των τσαρτ της Μεγάλης Βρετανίας (27 εβδομάδες) και των Ηνωμένων Πολιτειών (15 εβδομάδες), ενώ διθυραμβικές ήταν και οι κριτικές. Ο διακεκριμένος μουσικοκριτικός των «Τάιμς» του Λονδίνου, Κένεθ Τάιναν, χαρακτήρισε το «Sgt Peppers» ως «μία σημαντική στιγμή στην Ιστορία του δυτικού πολιτισμού».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ένας από τους δεινούς επικριτές του «Sgt Peppers» υπήρξε ο σπουδαίος μουσικός Φρανκ Ζάπα, ο οποίος κατηγόρησε τους Μπιτλς ότι εμπορευματοποίησαν την αισθητική του χίπικου κινήματος (flower power). «Το έκαναν μόνο για το χρήμα» τόνιζε σε ένα άρθρο του στο περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν». Και φρόντισε να το διακωμωδήσει αργότερα στο άλμπουμ του «We're only in it for the money», με εξώφυλλο μια παρωδία του περίφημου εξωφύλλου του «Sgt Peppers».
Ο δίσκος τιμήθηκε και από τη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ. Το 1968 απέσπασε βραβείο Γκράμι για το άλμπουμ της χρονιάς, που δινόταν για πρώτη φορά σε ροκ άλμπουμ. Με Γκράμι τιμήθηκε και το περίφημο εξώφυλλο του δίσκου, δημιουργία του γκαλερίστα Ρόμπερτ Φρέιζερ με τη συνεργασία του Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Είναι ένα κολάζ στο κλίμα της ποπ αρτ, που απεικονίζει τα «τέσσερα σκαθάρια» ντυμένα με εδουαρδιανά ρούχα και περιτριγυρισμένα από διάσημες προσωπικότητες, καλλιτέχνες και μη.
Για τα τραγούδια του άλμπουμ χρειάστηκαν 700 ώρες ηχογραφήσεων. Άπιαστο όνειρο για άλλους καλλιτέχνες, όχι όμως και για τους Μπιτλς, που ως σούπερ γκρουπ είχαν το απόλυτο ελεύθερο από την ΕΜΙ.
ME MIA MATIA...
1495: Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για την παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.
1943: Ο ηθοποιός Λέσλι Χάουαρντ, ο Άσλεϊ Γουίλκς του «Όσα παίρνει ο άνεμος», σκοτώνεται στα 50 του χρόνια όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από Γερμανούς επιδρομείς στην Ευρώπη.
1967: Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ, Οδυσσέα Αγγελή, «απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπον μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής ή ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη [...] τα οποία, συν τοις άλλοις, αποτελούν και μέσον συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών». Οι παραβάτες απειλούνται με έκτακτα στρατοδικεία.
1973: Η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητος διαγράφει τον Θέμη Ρήγα και αποκλείει για έναν χρόνο τον Πέτρο Λεβεντάκο με αιτιολογία ότι χρηματίστηκαν για να έχουν καλύτερη (!) απόδοση στον αγώνα της ομάδας τους Παναχαϊκής εναντίον του ΠΑΟΚ (5-3), προφανώς από εκείνους που ήθελαν ήττα των Θεσσαλονικέων.
1973: Υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης Κύπρου - ΕΟΚ.
1980: Βγαίνει στον «αέρα» το CNN.
1991: Από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρεται ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία.
1992: Στη Βραζιλία, 25 είναι οι νεκροί και 58.000 οι άστεγοι από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις νότιες περιοχές.
1992: Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι το χασίς χρησιμοποιείτο κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής για να διευκολύνεται η διαδικασία του τοκετού.
2001: Δολοφονείται το βασιλικό ζεύγος του Νεπάλ.
2009: Αεροπορικό δυστύχημα στην πτήση 447 της Air France. Το αεροπλάνο συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό.
2009: Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς αποχωρεί επισήμως από την ενεργό δράση σε ηλικία 36 ετών. Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε 13 χρόνια, είχε 341 εμφανίσεις και σημείωσε 127 γκολ.
2018: Ο Κώστας Πολυχρονίου «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών νικημένος από τον καρκίνο.
2019: Η Λίβερπουλ κερδίζει την Τότεναμ με 2-0 στη Μαδρίτη και κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ για έκτη φορά στην Ιστορία της.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών ο αθλητικογράφος Χάρης Λυμπερόπουλος, από τις μεγαλύτερες μορφές της αθλητικής δημοσιογραφίας. Γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα και σπούδασε δημοσιογραφία στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ, ενώ διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Απογευματινή» και των αθλητικών της ΕΡΤ.