Γκεστάπο: Πάνω και από την ανθρώπινη ζωή…
Στις 26 Απριλίου του 1933 συστάθηκε η επίσημη μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας, η Γκεστάπο (συντομογραφία του GEheimeSTAatsPOlizei).
Ιδρύθηκε πρo του χιτλερικού καθεστώτος, ως αντίστοιχη των μυστικών υπηρεσιών ειδικής ασφαλείας άλλων ξένων χωρών. Ύστερα, όμως, από την ανάληψη της αρχής από τον Χίτλερ, η Γκεστάπο τοποθετήθηκε υπεράνω του νόμου, στρεφόμενη πλέον ελεύθερα κατά παντός ενάντιου, εμφανώς δεδηλωμένου, στο καθεστώς ή και υποτιθέμενου «εχθρού» του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος.
Το προσωπικό της υπηρεσίας αυξήθηκε σημαντικά, τόσο με την πρόσληψη εμπίστων και φανατικών χιτλερικών όσο και με αποσπάσεις οπαδών από άλλες πολιτικές ή στρατιωτικές υπηρεσίες. Η Γκεστάπο προέβαινε σε συλλήψεις, βασανισμούς και εγκλεισμούς των αντιδρώντων σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Επικεφαλής της ήταν επί σειρά ετών ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, ένας από τους πλέον αφοσιωμένους αλλά και απάνθρωπους οπαδούς του Χίτλερ, ο οποίος τελικά δολοφονήθηκε το 1942 στην Πράγα. Υπό την ηγεσία του αλλά και την έμπνευση του αρχηγού των Σωμάτων Ασφαλείας του Ράιχ, Χίμλερ, η Γκεστάπο εκτέλεσε σωρεία μεμονωμένων και ομαδικών εγκλημάτων καθώς και την εξόντωση των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων όχι μόνον εντός της Γερμανίας αλλά και στις χώρες της Ευρώπης που είχαν περιέλθει υπό γερμανική κατοχή.
Μεταξύ των χιλιάδων Ελλήνων που βασανίστηκαν στα κρατητήρια της Γκεστάπο της οδού Μέρλιν στο Κολωνάκι ή στα «υπόγεια του μαρτυρίου» της οδού Κοραή 4 όπου στεγάζονταν τα κρατητήρια της ναζιστικής διοίκησης, δηλαδή της Κομαντατούρ, ή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις και των χιλιάδων που εκτελέστηκαν χωρίς ή με υποτυπώδη δίκη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ή αλλού, οι περισσότεροι υπήρξαν θύματα της Γκεστάπο και όχι θύματα πολέμου. Η υπηρεσία αυτή είχε την εντολή από τους ηγέτες της να μη φείδεται την ανθρώπινη ζωή και να μη δειλιάζει έναντι οποιουδήποτε εγκλήματος προς παραδειγματισμό, με μοναδικό στόχο τη διατήρηση του Χίτλερ στην εξουσία.
Οι πράκτορες της Γκεστάπο, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί που κατείχαν τη γλώσσα των χωρών στις οποίες υπηρετούσαν (είτε στις υπό κατοχή είτε όχι), παρακολουθούσαν κάθε κίνηση και κάθε εκδήλωση επεμβαίνοντας αμέσως, και ειδικά στις χώρες υπό κατοχή, άνευ οίκτου και σοβαρής εξέτασης.
Μετά τη συντριβή και της τελευταίας γερμανικής αντίστασης, ο ανώτατος αρχηγός της Γκεστάπο, Χίμλερ, επεδίωξε να δραπετεύσει από τη Γερμανία εφοδιασμένος με πλαστά έγγραφα, πλην όμως αναγνωρίστηκε από τους Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι και τον συνέλαβαν στις 21 Μαΐου 1945. Δύο ημέρες αργότερα όμως ή αυτοκτόνησε κατά την ανάκρισή του ή βρέθηκε νεκρός στη φυλακή του που είχε αυτοκτονήσει με δραστικό δηλητήριο που έκρυβε σε μικρή αμπούλα κάτω από τη γλώσσα του.
Στη Διάσκεψη του Πότσδαμ των αρχηγών των Μεγάλων Δυνάμεων (Τρούμαν, Τσόρτσιλ και Άτλι και Στάλιν) αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η πλήρης διάλυση της Γκεστάπο, η κατάσχεση του αρχείου της και η δίωξη των κυριότερων παραγόντων αυτής ως εγκληματιών πολέμου.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.
1825: Πεθαίνει ο Σαντόρε ντι Σανταρόζα, Ιταλός φιλέλληνας και αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης.
1865: Στρατιώτες του ιππικού της Ένωσης σκοτώνουν στη Βιρτζίνια τον Τζον ΓουίλκςΜπουθ, δολοφόνο του Αβραάμ Λίνκολν.
1877:Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.
1902: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το «Νιούτον Χιθ», δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου του Μάντσεστερ.
1903: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης.
1942: Σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούοσκοτώνονται 1.549 Κινέζοι ανθρακωρύχοι.
1944: Ο Γεώργιος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός της εξόριστης στην Αίγυπτο ελληνικής κυβέρνησης.
1982: 57 άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς πρώην αστυνομικού στην επαρχία Γκιόνγκσανγκναμ-ντο της Νότιας Κορέας.
1986: Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), η χειρότερη στην Ιστορία της ανθρωπότητας.
1987: Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.
2001: Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνονται εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος («Σχέδιο Γιαννίτση»), με το οποίο επιχειρείται, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους (αγγελιόσημο).
2020: Ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, επί σειρά πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών Ηρακλείου και μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ, Γιώργος Κουκουλάκης (πατέρας του υπεύθυνου για το VAR στην ΚΕΔ, Μιχάλη Κουκουλάκη), πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών.