Το τηλεγράφημα του Αϊνστάιν
Στις 23 Μαρτίου του 1929 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου.
Ο λαμπρός επιστήμονας, μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτυρόταν για τις αποβολές φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών. «Ο μέγας καθηγητής των μαθηματικών Άλμπερτ Αϊνστάιν διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Βενιζέλο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για τις τελευταίες αποβολές των φοιτητών» έγραφε στο πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης».
Στην επιστολή του ανέφερε: «Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο. Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές. Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή των φοιτητών που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Απαιτούμε την άμεσο επαναγραφή τους».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Τα πάντα ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου 1929, όταν τοιχοκολλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απόφαση του συμβουλίου για την αποβολή πέντε φοιτητών, των Σακελλαρίου, Τσαγκαράκη, Μαρκοβίτη, Ματθαίου και Κοβατζίδη, λόγω των κομμουνιστικών φρονημάτων τους. Ήταν μια περίοδος συνεχών διώξεων όπου οι αριστερές πεποιθήσεις τιμωρούνταν αυστηρά.
Μια επιστολή των φοιτητών ήταν αυτή που ενεργοποίησε τον καθηγητή Αϊνστάιν, ο οποίος εκδήλωσε άμεσα την αλληλεγγύη του προς αυτούς. Λίγες μέρες μετά, στις αρχές Απρίλη, άρχισε μια μεγάλη κινητοποίηση των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αιτήματα για δωρεάν εγγραφές και συγγράμματα και διευκολύνσεις των φοιτητών στις εξετάσεις τους. Η φοιτητική διαμαρτυρία χτυπήθηκε άμεσα από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, αλλά κράτησε περίπου 20 μέρες.
Ο Αϊνστάιν, ακόμη πιο διάσημος και καταξιωμένος 23 χρόνια μετά, ήταν ένας από τους εκατοντάδες ριζοσπάστες διανοούμενους απ’ όλο τον κόσμο που απηύθυναν έκκληση για να μην εκτελεστούν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του το 1952.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων.
1821: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία.
1839: Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη «ΟΚ». Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στον νέο κόσμο για τους Έλληνες.
1909: Μετά την προεδρία του ο Θεόδωρος Ρούζβελτ φεύγει από τη Νέα Υόρκη για ένα σαφάρι στην Αφρική. Το ταξίδι χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν και τη National Geographic Society.
1919: O σοσιαλιστής Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την επωνυμία «I Fasci Italiani del Combattimento» (Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες). Συνοδοιπόροι του οι συνδικαλιστές ηγέτες Αγκοστίνο Λαντσίλο και Μικέλε Μπιάνκι.
1956: Το Πακιστάν γίνεται η πρώτη ισλαμική δημοκρατία του κόσμου.
1980: Στο Σαν Σίρο του Μιλάνου συλλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Κολόμπο, για εμπλοκή στο παράνομο στοίχημα. Φυλακίζονται οι ποδοσφαιριστές Ρόσι, Aλμπερτόζι, Σαβόλντι και Τζορντάνο. Η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάζονται στη Β' κατηγορία.
1983: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν προτείνει για πρώτη φορά την ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανάσχεση των πυραύλων του εχθρού.
1991: Το Επαναστατικό Ενωμένο Μέτωπο, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων του Εθνικού Πατριωτικού Μετώπου της Λιβερίας του Τσαρλς Τέιλορ, εισβάλλει στη Σιέρα Λεόνε σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τον Ζοζέφ Μομό, πυροδοτώντας έναν φρικτό 11ετή εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε.
1992: Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η Ελληνική Αστυνομία «ακουμπά» τη «17 Νοέμβρη», αλλά τελικά τη χάνει.
2011: Πεθαίνει η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Αμερικανίδα ηθοποιός.
2017: Ο παραολυμπιονίκης στα 50 μ. πρόσθιο και σημαιοφόρος, Βασίλης Τσαγκάρης, πυροβολεί και σκοτώνει μέσα στο πρακτορείο του, στο Μοσχάτο, τον 47χρονο ξενοδόχο Μάριο Λουκόπουλο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ