Όταν «έφυγε» η «μαύρη αράχνη»
Στις 20 Μαρτίου 1990 έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν.
Ο Λεβ Γιασίν συμμετείχε σε τέσσερα Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της τότε Σοβιετικής Ένωσης (1958, 1962, 1966, 1970) και σίγουρα είναι ο πιο αναγνωρίσιμος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του ρωσικού ποδοσφαίρου, αυτός που οδήγησε την ΕΣΣΔ στην κατάκτηση του Γιούρο 1960. Το 2000 η ΦΙΦΑ τον ανακήρυξε «τερματοφύλακα του 20ού αιώνα», ενώ μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κατακτήσει (το 1963) τη Χρυσή Μπάλα. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις αμέτρητες διακρίσεις του έχει η κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου το 1956.
Γνωστός ως «μαύρη αράχνη» και «μαύρος πάνθηρας», επειδή φορούσε μαύρη εμφάνιση και μαύρα γάντια, ο Γιασίν είχε μαζί του για γούρι δύο... τραγιάσκες σε κάθε αγώνα. Τη μία την άφηνε πίσω από το τέρμα του, ενώ την άλλη τη φορούσε. Αγωνίστηκε συνολικά σε 812 παιχνίδια στην καριέρα του.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Με την Ντιναμό Μόσχας (1950-1971) κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα ΕΣΣΔ, ενώ χρίστηκε διεθνής 74 φορές, από το 1954 έως το 1967. Τελευταίο του παιχνίδι το 1971, ένας αγώνας της Ντιναμό Μόσχας με επίλεκτους παίκτες της Ευρώπης. Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας του, δήλωσε: «Ένα τσιγάρο για να καλμάρουν τα νεύρα και ένα ποτό για να σφίξουν οι μύες».
Πρωταθλητής επίσης στο χόκεϊ επί πάγου, ο Γιασίν διαγνώστηκε το 1986 με θρομβοφλεβίτιδα στο πόδι εξαιτίας του υπερβολικού καπνίσματος, γεγονός που οδήγησε σε έναν οδυνηρό ακρωτηριασμό και μερικά χρόνια μετά, στις 20 Μαρτίου 1990, πέθανε από καρκίνο του στομάχου.
Η ταινία με τίτλο «Λεβ Γιασίν: Ο τερματοφύλακας των ονείρων μου», σε σκηνοθεσία του Βασίλι Τσινγκίνσκι, αναβιώνει τη ζωή και την καριέρα του.
Με μια ματιά…
1727: Πεθαίνει ο Ισαάκ Νεύτων, Αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος. Διατύπωσε θεωρία για τη σωματιδιακή φύση του φωτός (1669) και ανακάλυψε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης (1687). Ανακάλυψε ακόμη τη σχέση μεταξύ χρώματος και διασποράς του φωτός, ανέπτυξε κατοπτρικό τηλεσκόπιο και μελέτησε τους φερώνυμους δακτυλίους στην οπτική. Το κύριο σύγγραμμά του στον τομέα της δυναμικής και της αστρονομίας με τίτλο «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» δημοσιεύτηκε το 1687, ενώ η «Οπτική» το 1704. Στα μαθηματικά εισήγαγε το διωνυμικό θεώρημα και διατύπωσε τους κανόνες του λογισμού (1707), τον οποίο αργότερα μορφοποίησε ο Λάιμπνιτζ.
1800: Ο Ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον Άγγλο φίλο του, σερ Τζόζεφ Μπανκς, ότι ανακάλυψε την μπαταρία.
1900: Ο Σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.
1929: Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.
1947: Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.
1991: Ο Έρικ Κλάπτον χάνει τον γιο του, Κόνορ, όταν σε ηλικία 5 ετών ο μικρός πέφτει από τον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Γι’ αυτόν ο μεγάλος ρόκερ θα γράψει το «Tears in Heaven».
1996: Μεγάλη επιτυχία για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος προκρίνεται για τρίτη φορά στην Ιστορία του στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (Τσάμπιονς Λιγκ). Στον επαναληπτικό αγώνα της προημιτελικής φάσης οι «πράσινοι» με γκολ των Βαζέχα (2) και Μπορέλι νικούν 3-0 τη Λέγκια Βαρσοβίας στο ΟΑΚΑ κι έτσι αποκλείουν την πολωνική ομάδα, από την οποία είχαν αποσπάσει λευκή ισοπαλία στον πρώτο αγώνα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ