Η ισοπέδωση της Αλοννήσου το 1965
Στις 9 Μαρτίου του 1965, στις 9.30 το βράδυ, ένας τρομερός σπασμός στο υπέδαφος του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου γίνεται αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Από την Πελοπόννησο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Όμως στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθεί μόνο η Αλόννησος, η οποία ουσιαστικά ισοπεδώνεται.
Το μικρό νησί των δύο χιλιάδων κατοίκων θρηνεί δύο νεκρούς, δύο ηλικιωμένες γυναίκες που δεν πρόλαβαν να βγουν από το σπίτι τους. Οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες. Συνολικά 561 κτίρια υπέστησαν ζημιές (συνολικά 1.941 καταστράφηκαν), ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός (5,7) εκδηλώθηκε δύο λεπτά μετά τον κύριο σεισμό. Ελάχιστα ήταν τα σπίτια που δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως ή καταστεί «επικινδύνως ετοιμόρροπα», ενώ -ένδειξη του χάους που επικρατούσε στον κρατικό μηχανισμό- οι Αρχές της Μαγνησίας πληροφορούνται την καταστροφή μετά από πολλές ώρες, στις τέσσερις το πρωί της επομένης…
Οι προσπάθειες αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως, αλλά τα πρώτα εφόδια στο νησί έφτασαν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Μέχρι τότε, όπως σημειώνουν οι εφημερίδες της εποχής, οι σεισμόπληκτοι έμειναν εντελώς αβοήθητοι. «Έχουν καταφύγει σε σπήλαια, κάτωθι δέντρων, εντός λέμβων και ιστιοφόρων, διά να προστατευτούν από το ψύχος» έγραφε χαρακτηριστικά η «Καθημερινή».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Και ενώ οι κάτοικοι της Αλοννήσου προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τους, στις 13 Μάρτη ένας νέος σεισμός με το ίδιο επίκεντρο ολοκληρώνει την καταστροφή, πλήττοντας αυτήν τη φορά και τη Σκόπελο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.
Συνεργεία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν επιτόπια επιθεώρηση των ζημιών, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια. Άνδρες του Στρατού Ξηράς μετέφεραν κουβέρτες και αντίσκηνα, τα οποία διανεμήθηκαν στους άστεγους σεισμοπαθείς, οι οποίοι παρέλαβαν και χρηματικό βοήθημα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως και εφόδια από μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού είχε καταπλεύσει στην Αλόννησο, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς του νησιού.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1500: Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Καμπράλ με 13 πλοία αφήνει τη Λισαβόνα για τις Ινδίες. Στο ταξίδι του αυτό θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.
1824: Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.
1908: Ιδρύεται η Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη των ομάδων κρίκετ και ποδοσφαίρου της Μίλαν.
1926: Ιδρύεται στο Αγρίνιο η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναιτωλικού από επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
1946: Τριάντα τρεις νεκροί και 500 τραυματίες στον αγώνα Μπόλτον - Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο «Μπέρντεν Παρκ», όταν υποχωρούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται, κατόπιν εντολής των υπευθύνων, παρά το δυστύχημα.
1956: Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος εκτοπίζεται από τους Άγγλους στις Σεϊχέλες ως τρομοκράτης.
1959: Η διάσημη κούκλα Barbie κάνει το ντεμπούτο της. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.
1980: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, γνωστός στους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης ως «Καπάντζας», ειδικός γραμματέας του ΠΑΟΚ επί πολλές δεκαετίες.
1997: Ο Βασίλης Τσιάρτας σημειώνει στο 33ο λεπτό το πρώτο του γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα εναντίον της Βαλένθια, αλλά η Σεβίλλη χάνει 4-2.
1997: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο βόλεϊ στη Θεσσαλονίκη. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Κούνεο, δεύτερος ο Ολυμπιακός, τρίτη η Μπελογκόριε και τέταρτη η ομάδα του Βερολίνου.
2000: Υποβάλλεται από την κυβέρνηση Σημίτη στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
2022: Σε ηλικία 34 ετών και 80 ημερών ο Γάλλος επιθετικός Καρίμ Μπενζεμά σημειώνει 3 γκολ στην εντός έδρας νίκη (3-1) και πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Παρί Σεν Ζερμέν για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και γίνεται ο γηραιότερος παίκτης που σημειώνει χατ τρικ στην ιστορία της διοργάνωσης, ξεπερνώντας τον Ολιβιέ Ζιρού (34 ετών και 63 ημερών).