Ο 28χρονος που καταδικάστηκε και εκτελέστηκε ως ο «δράκος του Σέιχ Σου»
Στις 16 Φεβρουαρίου 1968 στις 07:05 το πρωί ο Αριστείδης Παγκρατίδης εκτελέστηκε από στρατιωτικό απόσπασμα σε μια τοποθεσία του δάσους του Σέιχ Σου, κοντά στον τόπο όπου διέπραξε τα εγκλήματά του.
Ο ίδιος ο Παγκρατίδης πληροφορήθηκε την επικείμενη εκτέλεσή του την προηγούμενη νύχτα, που την πέρασε μαζί με τον ιερέα των φυλακών, ο οποίος έμεινε μαζί του μέχρι τη στιγμή που έφυγε από τη φυλακή για τον τόπο της εκτέλεσης. Όταν έφτασαν εκεί, και αφού δέχτηκε να του δέσουν τα μάτια, είπε λίγο πριν πεθάνει: «Πάντως είμαι αθώος. Ίσως μια μέρα πιαστεί ο ένοχος...».
Μετά την εκτέλεση, και αφού διαπιστώθηκε ο θάνατός του από τον γιατρό, η νεκροφόρα του δήμου και ένα περιπολικό της αστυνομίας πήραν το πτώμα και χωρίς να ειδοποιηθεί κανείς από τους συγγενείς του το έθαψαν στο νεκροταφείο της παρακείμενης κοινότητας Εξοχής Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία. Οι συγγενείς διάβασαν το νέο από τις απογευματινές εφημερίδες.
Ο Αριστείδης Παγκρατίδης κατηγορήθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης ως ο υπαίτιος μιας σειράς δολοφονικών και ληστρικών επιθέσεων σε ζευγάρια στην περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου το 1959. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1963 ύστερα από την επίθεσή του σε 12χρονη τρόφιμο του ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», δικάστηκε τον Οκτώβριο του 1964 και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο διαβόητος «δράκος του Σέιχ Σου», δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1966 και καταδικάστηκε σε θάνατο ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Ο Παγκρατίδης γρήγορα ανακάλεσε την ομολογία του, ισχυρίστηκε ότι ελήφθη κατόπιν ψυχολογικών πιέσεων και σωματικής βίας και μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσής του παρέμεινε σταθερός υποστηρίζοντας την αθωότητά του. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το αν ήταν αθώος ή ένοχος παραμένει αμφισβητούμενο...
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
1923: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου ονομάζεται 1η Μαρτίου.
1936: Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 6-1 στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα και άτυπα παίρνει τη ρεβάνς του 8-2 της 1/6/1930.
1943: Οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις εκτελούν 150 κατοίκους του χωριού Δομένικο Λάρισας σε αντίποινα για τον θάνατο εννέα Ιταλών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
1976: Ιδρύεται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.
1985: Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινιάζει το ΣΕΦ παρουσία 12.000 φιλάθλων, κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.
1991: Ο διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Ντάνουτ Λούπου, συλλαμβάνεται ως επικεφαλής σπείρας διαρρηκτών.
1999: Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του ηγέτη του κουρδικού εργατικού κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Ο Οτσαλάν οδηγείται στις φυλακές του Ιμραλί, στον Μαρμαρά, και τίθεται υπό κράτηση. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρυβε επί 15 ημέρες τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Το ΡΚΚ κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη σύλληψή του την Ελλάδα και Κούρδοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ελληνικές πρεσβείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Βασίλης Μποτίνος. Αγωνίστηκε με τα ερυθρόλευκα για μία οκταετία, από το 1964 μέχρι το 1972, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από τον Ολυμπιακό Βόλου. Ήταν διεθνής με την Εθνική, από το 1967 μέχρι το 1969, και είχε κατακτήσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων (1968 και 1969).
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Βαγγέλης Λυμπεράτος. Υπηρέτησε το μπάσκετ ως παίκτης, παράγοντας και υπεύθυνος ανάπτυξης του αθλήματος, συμβάλλοντας στην ίδρυση τόσο της ΕΣΚΑ όσο και της ΕΣΚΑΝΑ.