Η φονική φωτοβολίδα στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1991

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια διακόπτεται λόγω ρίψης δακρυγόνων.

Η φονική φωτοβολίδα στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1991

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια διακόπτεται από τον διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν 1-2. Αιτία της διακοπής η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία.

Το παιχνίδι, το οποίο θα επαναληφθεί από την αρχή μετά από έναν μήνα στη Ρόδο, επισκιάζεται από τον θάνατο του νεαρού φιλάθλου του Ολυμπιακού, Γιώργου Παναγιώτου. Ο 17χρονος μαθητής της Β' Λυκείου πήγαινε στο γήπεδο και στις 14:27, στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, δέχθηκε στην κοιλιακή χώρα από κοντινή απόσταση φωτοβολίδα (θαλάσσης) που είχε εκτοξευθεί από χούλιγκανς με ειδικό πιστόλι για ρίψη φωτοβολίδων. Το 17χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και οι γιατροί το έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο, αλλά στις 16.30 ο Γιώργος Παναγιώτου εξέπνευσε.

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε για το τραγικό περιστατικό: «Περί ώρα 14:10 στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας & Μενεμένης, περιοχής ΑΤ Νέας Ιωνίας, άγνωστο άτομο εκτόξευσε φωτοβολίδα θαλάσσης εναντίον της 328 Διμοιρίας ΥΑΤ που προπορευόταν για την προστασία οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Οι άνδρες της διμοιρίας αντελήφθησαν έγκαιρα και απέφυγαν τη φωτοβολίδα, η οποία ακολούθως επέπεσε στον όγκο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να πλήξει στην κοιλιακή χώρα τον Παναγιώτου Γεώργιο του Μιχαήλ και της Υπαπαντής, γεννηθέντα το 1974 στην Κάλυμνο, κάτοικο Πειραιά. Ο τραυματισθείς διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, όπου υπέκυψε στα τραύματά του περί ώραν 14:50».

Ο 17χρονος φίλαθλος βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ εκείνη τη μέρα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, καταστήματα καταστράφηκαν, φωτιές έζωσαν το γήπεδο της ΑΕΚ, αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νεαροί ταραξίες συνελήφθησαν.

Οι νοσοκόμοι μάζεψαν για να δώσουν στους γονείς του ένα μπλουζάκι με μια τρύπα στο ύψος της κοιλιάς, ένα κασκόλ του Ολυμπιακού, ένα ζευγάρι γυαλιά και ένα διπλωμένο εισιτήριο που έγραφε «Κυριακή 13-1-91, Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας, πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Ώρα 14:45. Ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Θύρα 21. Δρχ. 1.000». Η μητέρα του πήρε την απόφαση να κάνει δωρεά μελών του σώματος του άτυχου γιου της.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1822:
Η A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.
1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Ένα από τα θέματα της επιτροπής είναι η ανεύρεση πόρων. Η μεγαλύτερη δωρεά είναι αυτή του Γεωργίου Αβέρωφ, 920.000 χρυσών δραχμών, για την περάτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.
1930: Ο Μίκυ Μάους κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε κόμικ στριπ.
1962: Η Κίνα και η Αλβανία υπογράφουν συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία.
1992: Η Ιαπωνία ζητά συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1997: Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο στο οποίο δίδαξε ο Αριστοτέλης.
1999: Ο αστέρας του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν, ανακοινώνει την αποχώρησή του από το άθλημα για δεύτερη φορά.
2001: Σεισμός χτυπά το Ελ Σαλβαδόρ, προκαλώντας 5.000 θανάτους.
2003: Μετά τη συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, ανακοινώνεται η παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό.
2015: Ο Γέροντας Παΐσιος αγιοποιείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
2016: Ο 37χρονος πρωταθλητής εφήβων το 1995 στο ατομικό και ομαδικό στο ξίφος ασκήσεως, Χρήστος Χαραλαμπίδης, χάνει τη ζωή του σε τροχαίο στη Φλώρινα όπου βρισκόταν για τις γιορτές.
2018: Πεθαίνει ο Τζίμης Πανούσης, Έλληνας τραγουδοποιός και ηθοποιός, γνωστός για τη σάτιρα, τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του.