Ένας αιώνας από την γέννηση του Μπιθικώτση
Πριν από εκατό χρόνια ήρθε στη ζωή ο για πολλούς κορυφαίος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Γεννήθηκε στο Περιστέρι από φτωχή οικογένεια, εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Ήταν το μικρότερο παιδί οκταμελούς οικογένειας. Μπήκε στη δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι «Το καντήλι τρεμοσβήνει» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Σε τούτο το στενό», «Επίσημη αγαπημένη», «Τρελοκόριτσο», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» και πλήθος άλλων.
Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο γνώρισε ενώ ο Θεοδωράκης στελνόταν εξόριστος στη Μακρόνησο και ο Μπιθικώτσης υπηρετούσε ως στρατιώτης μεταγωγών) αλλά και με τον Μάνο Χατζιδάκι γέννησε τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον εστί» των Ελύτη - Θεοδωράκη.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τον Ιανουάριο του 2003 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Ονομάστηκε «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού. Πέθανε στις 7 Απριλίου 2005. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά.
Αν θα ήθελε κανείς να χωρέσει τη ζωή του σε μια φράση, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την απάντηση που έδωσε ο Λαμπρόπουλος στον Θεοδωράκη όταν ο τελευταίος ζήτησε από την Columbia να του παραχωρήσει τον Μπιθικώτση για να τραγουδήσει τον «Επιτάφιο»: «Μπα, ο Γρηγόρης ετοιμάζεται να ξαναγίνει υδραυλικός και να μεταναστεύσει στον Καναδά!».
Στις συνεντεύξεις που έδινε κατά καιρούς ξεχώριζε δυο τραγούδια που θεμελίωσαν τον μύθο του. Το ένα ήταν δικό του και δεν είναι άλλο από το περίφημο «Τρελοκόριτσο».Το δεύτερο ήταν η «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη, το δοξαστικό αυτό του έρωτα και της λαϊκής ψυχής, ίσως το σημαντικότερο μαζί με τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» λαϊκό τραγούδι.
Πολλοί λαϊκοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Νότης Σφακιανάκης, έχουν χαρακτηρίσει τον Μπιθικώτση τον κορυφαίο Έλληνα τραγουδιστή.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1844: Ο δόκτωρ Τζον Ριγκς εφαρμόζει για πρώτη φορά αναισθησία για την εξαγωγή δοντιού του συναδέλφου του, Χόρας Ουέλς, χρησιμοποιώντας νιτρικό οξείδιο.
1896: Η Ντάιαλ Σκουέαρ, μία ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο αγώνα της και συντρίβει 6-0 την Ίστερν Γουόντερερς. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη ως Άρσεναλ.
1946: Δημιουργείται η UNICEF (Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά), που θα βραβευτεί για την προσφορά της με Νόμπελ Ειρήνης το 1965.
1950: Γεννήθηκε η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Αν και μεγάλωσε μέσα στη χλιδή, τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από τον χωρισμό των γονιών της. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα της και σύντομα αφοσιώθηκε σε αυτές. Απεβίωσε το 1988 στην Αργεντινή από έμφραγμα.
1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή η ώρα του πρωθυπουργού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
1997: Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη, η οποία προβλέπει μείωση της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά μέσον όρο 5,2% από τα επίπεδα του 1990 για τα χρόνια 2008-12.
1999: Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η προσέγγιση της Ευρώπης με την Τουρκία, αποσυνδέεται το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου, ενώ καλείται η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση των τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.