Η διάσκεψη της Τεχεράνης
Στις 28 Νοεμβρίου του 1943 έγινε η διάσκεψη της Τεχεράνης.
Ήταν διάσκεψη κορυφής μεταξύ των ηγετών των Συμμάχων, υπό το κωδικό όνομα EUREKA (Εύρηκα). Διεξήχθη στην Τεχεράνη του Ιράν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Σε επίπεδο ηγετών συμμετείχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν. Ακολούθησε, χρονικά, τη διάσκεψη του Καΐρου, η οποία έληξε στις 27 Νοεμβρίου 1943 και διεξήχθη χωρίς την παρουσία του Στάλιν αλλά με αυτή του Τσανγκ Κάι Σεκ. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη διάσκεψη στην οποία μετείχαν και οι τρεις ηγέτες. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη διάσκεψη της Τεχεράνης ήταν προοίμιο των αποφάσεων που απλά επικυρώθηκαν στη διάσκεψη της Γιάλτας, το 1945, και υπό αυτήν την άποψη θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές διασκέψεις του πολέμου.
Οι διακηρύξεις της διάσκεψης περιέχουν εν σπέρματι τη δημιουργία του ΝΑΤΟ (πρόγονος του οποίου ήταν η οργάνωση που προέβλεπε η Χάρτα του Ατλαντικού) και τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι αποφάσεις στον στρατιωτικό τομέα ήταν να υποστηριχθεί η Γιουγκοσλαβία και οι αντάρτες της, η Τουρκία να προσχωρήσει στους Συμμάχους, ενώ εγκρίθηκε η πρόταση του Στάλιν ότι αν η Τουρκία εμπλακεί σε πόλεμο με τη Γερμανία και, ως συνέπεια, η Βουλγαρία της κηρύξει πόλεμο ή της επιτεθεί, αυτόματα η ΕΣΣΔ θα βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βουλγαρία. Ακόμη, συμφωνήθηκε τα στρατιωτικά επιτελεία των Τριών Δυνάμεων να παραμείνουν εφεξής σε στενή επαφή μεταξύ τους για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Από καθαρά στρατηγικής άποψης η σημαντικότερη, ίσως, απόφαση ήταν ο προγραμματισμός της Επιχείρησης «Overlord», όπως αποκλήθηκε η απόβαση στη Νορμανδία.
Με μια ματιά…
1567: Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.
1794: Πεθαίνει ο Τσέζαρε Μπεκαρία, Ιταλός εγκληματολόγος, οικονομολόγος, δημοσιολόγος και φιλόσοφος, συγγραφέας του μνημειώδους έργου «Περί εγκλημάτων και ποινών», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον ορθολογικό και ουμανιστικό αναπροσανατολισμό των ποινικών επιστημών και τη διαμόρφωση της λεγόμενης «Κλασικής Σχολής» του Ποινικού Δικαίου.
1820: Γεννιέται ο Φρίντριχ Ένγκελς, Γερμανός φιλόσοφος, συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Μαζί έγραψαν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», που αποτελεί τη «βίβλο» του κομμουνιστικού κινήματος.
1851: Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, που προετοίμασε την Επανάσταση του 1821.
1912: Πεθαίνει ο Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης, Έλληνας ποιητής.
1925: Οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίνεται εθνικά
επιβλαβής (Μαρασλειακά).
1948: Γεννιέται η Μαρία Φαραντούρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
1953: Τελειώνει, έπειτα από μακρά διαδικασία, η Δίκη των Αεροπόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που κατηγορούνται για φιλοκομμουνιστικές δραστηριότητες. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, έξι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώνεται.
1994: Η Νορβηγία ψηφίζει «όχι» στην είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1999: Ο Παραγουανός Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ τρικ. Στον αγώνα Βελέζ Σάρσφιλντ - Φεροκαρίλ Έστε για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Αργεντινής σημειώνει τρία γκολ με πέναλτι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ