Όταν ο Λίνκολν εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ
Στις 6 Νοεμβρίου 1861 ο Αβραάμ Λίνκολν εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Την εποχή αυτή ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, με κυρίαρχο ζήτημα την κατάργηση της δουλείας και την απελευθέρωση των σκλάβων. Οι Νότιες Πολιτείες ήθελαν να διατηρηθεί η σκλαβιά των μαύρων και απειλούσαν με αποχώρηση από την Ένωση.
Ο Λίνκολν, αφού μάταια προσπάθησε να συμβιβάσει τα πράγματα, αντιμετώπισε την κατάσταση δυναμικά, με πόλεμο, και ταυτόχρονα κήρυξε την κατάργηση της δουλείας (1 Ιανουαρίου 1863). Στις 8 Νοεμβρίου 1864 επανεξελέγη Πρόεδρος, νίκησε τους Νότιους και έφερε την τάξη, την ελευθερία και τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η ψήφιση της 13ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος (1 Φεβρουαρίου 1865), με την οποία καταργήθηκε και επίσημα η δουλεία.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η δεύτερη προεδρία του, όμως, κράτησε μόνο λίγες μέρες, γιατί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 1865, την ώρα που παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση στην Ουάσινγκτον, πυροβολήθηκε στο θεωρείο του από τον ηθοποιό Τζον Μπουθ, που ήταν κατάσκοπος των Νοτίων. Απομακρυνόμενος από το θέατρο, ο δράστης ακούστηκε να λέει στα λατινικά: «Sic semper tyrannis» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ο θάνατος αρμόζει στους τυράννους»). Νωρίς το πρωί της επομένης ο Λίνκολν άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 56 ετών. Ενταφιάστηκε με μεγάλες τιμές στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόι, όπου υψώνεται μεγαλόπρεπο μνημείο του.
Ο Αβραάμ Λίνκολν υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεταθανάτια μεγέθυνση της φήμης του επηρεάστηκε και από τη χρονική στιγμή (Μεγάλη Παρασκευή) και τις περιστάσεις του θανάτου του, που του προσέδωσαν «το φωτοστέφανο του μάρτυρα» και ένα είδος αγιότητας. «Ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τον κόσμο. Ο Αβραάμ Λίνκολν πέθανε για τη χώρα του» δήλωσε ένας σύγχρονός του…
Με μια ματιά…
1935: Ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM.
1960: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει 1-0.
1961: Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες μένουν άστεγοι.
1985: Ξεσπά το σκάνδαλο Ιράνγκεϊτ. Ο αμερικανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ρίγκαν πούλησαν όπλα στο Ιράν και με τα κέρδη χρηματοδότησαν τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαντινίστας.
1992: Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν.
2012: Ο Ολυμπιακός του Λεονάρντο Ζαρντίμ επικρατεί 3-1 της Μονπελιέ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Μασάδο, Γκρέκο και Μήτρογλου σημειώνουν τα «ερυθρόλευκα» τέρματα.
2016: Ο Ολυμπιακός του Μπέντο διαλύει τον Παναθηναϊκό με 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ξεφεύγει 7 βαθμούς στη βαθμολογία. Τα τρία τέρματα των «ερυθρολεύκων», τα οποία ήρθαν όλα στο πρώτο ημίχρονο, πέτυχαν οι Μποτία, Ιντέγε και Ελιουνούσι.
2019: Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει την ήττα με 2-0 από την Μπάγερν στο Μόναχο για την 4η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Ζοσέ Σα να κάνει εξαιρετική εμφάνιση.