Μόνα Λίζα, ο αριστουργηματικός πίνακας... παραγγελιά

Στις 3 Νοεμβρίου του 1905 ο σύζυγος της Λίζα Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του.

Μόνα Λίζα, ο αριστουργηματικός πίνακας... παραγγελιά

Ο Ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που θα μείνει στην Ιστορία ως Μόνα Λίζα. Αποτελεί ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Ο πίνακας, διαστάσεων 77 εκ. × 53 εκ., απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζοκόντο, η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική (ή και σνομπίστικη). Η Λίζα ντελ Τζοκόντο ήταν μέλος της οικογένειας Γκεραρντίνι από τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη και σύζυγος του εύπορου έμπορου μεταξιού, Φρανσέσκο ντελ Τζοκόντο. Ο πίνακας ήταν… παραγγελιά για το καινούργιο τους σπίτι και για να γιορτάσουν τη γέννηση του δεύτερου γιου τους, Αντρέα.

Εναλλακτικές απόψεις για τη δημιουργία έχουν εκφραστεί, με κάποιους μελετητές να θεωρούν ότι η Λίζα ντελ Τζοκόντο ήταν το αντικείμενο μιας άλλης προσωπογραφίας, ενώ σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόιντ το μειδίαμα της Μόνα Λίζα ήταν αποτέλεσμα ανάκλησης της ανάμνησης της μητέρας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η φήμη του πίνακα αυξήθηκε όταν η Μόνα Λίζα κλάπηκε στις 21 Αυγούστου του 1911. Η ιστορία της Μόνα Λίζα περιβάλλεται από μυστήριο, ιστορίες συνωμοσίας και πολλή φαντασία. H ουσία είναι ότι παραμένει ο πιο αναγνωρίσιμος πίνακας παγκοσμίως.
Στο μουσείου του Λούβρου έχει και το δικό της δωμάτιο με ειδική πρόσοψη από αλεξίσφαιρο γυαλί, το οποίο διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του πίνακα. Η κατασκευή του χώρου κόστισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Η δημοτικότητά της είναι τόσο μεγάλη που έχει μέχρι και δικό της γραμματοκιβώτιο στο Λούβρο για να δέχεται γράμματα ή ακόμα και ραβασάκια ερωτικής εξομολόγησης από τους θαυμαστές της. Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η Μόνα Λίζα είναι αδύνατο να κοστολογηθεί, καθώς θεωρείται «πραγματικά ανεκτίμητη». Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το έργο δεν μπορεί να πουληθεί ή να αγοραστεί.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1898:
Έπειτα από 229 χρόνια κατοχής, οι τελευταίοι Τούρκοι στρατιώτες αποχωρούν από την Κρήτη. Στις 9 Δεκεμβρίου θα αποβιβαστεί στη Σούδα ο ύπατος αρμοστής πρίγκιπας Γεώργιος.
1918: Ξεσπά στο Κίελο η επανάσταση των ανδρών του γερμανικού ναυτικού. Οι εργάτες του λιμανιού ενώνονται μαζί τους και οδηγούν σε παραίτηση τον Κάιζερ. Η επανάσταση, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, προκάλεσε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς συνοδεύτηκε από την ήττα των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.
1935: Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την επαναφορά της μοναρχίας. Υπέρ ψηφίζει το 97,8% και ο Γεώργιος Β’ επανέρχεται στον θρόνο.
1944: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα. Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω και αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.
1955: Πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ του μιούζικαλ «Μάγκες και Κούκλες» με τον Μάρλον Μπράντο και τον Φρανκ Σινάτρα.
1982: Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Νίκος Γκούμας, ένας από τους καλύτερους γνώστες της αθλητικής Ιστορίας του τόπου με θητεία στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Αθλητική Ηχώ».
1994: Γίνεται ολική έκλειψη ηλίου, η τελευταία του 20ού αιώνα.
1999: Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ μία γυναίκα, η Νέλι Βιενί, ορίζεται βοηθός διαιτητή στη συνάντηση Μόλντε - Ρεάλ Μαδρίτης (0-1).
2004: Καταργείται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Ουγγαρία.
2019: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο 21χρονος Αδαμάντιος Μαντής, διεθνής αθλητής του πόλο.