Ο αιώνιος έφηβος της ελληνικής ροκ
Πριν από 18 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Βλάσης Μπονάτσος, ένας από του πλέον αγαπητούς Έλληνες καλλιτέχνες.
Απεβίωσε σε ηλικία 54 ετών, στις 14 Οκτωβρίου 2004. Έπασχε από κληρονομικό αγγειοοίδημα. Σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατός του οφείλεται σε αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα.
Ήταν γιος δικαστικού και καθηγήτριας πιάνου, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου και γεννήθηκε το 1949. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Τάκη Μπονάτσο, ο οποίος γεννήθηκε το 1944. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όντας έφηβος, δημιούργησε το συγκρότημα loubok. Στη συνέχεια υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού από το 1969 έως το 1972. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των μελών του: Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Γαρύφαλλε», το οποίο έγραψε ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και το οποίο ηχογραφήθηκε στην πρώτη του εκτέλεση από τους Πελόμα Μποκιού με τη φωνή του Νίκου Δαπέρη. Το ίδιο τραγούδι ηχογράφησε, 25 χρόνια αργότερα, ο Βλάσης Μπονάτσος όταν συνεργάστηκε με τους Goin' Through.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση «Εβίτα», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, παίζοντας τον ρόλο του Τσε Γκεβάρα.
Επίσης, έπαιξε μαζί της και την περίοδο 1983-84 με την παράσταση «Βίκτωρ Βικτώρια». Είχαν σχέση σχεδόν έξι χρόνια, από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1987, σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής...
Παρουσίασε πολλά τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ ήταν πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς «Οι Απαράδεκτοι» (1991-93) μαζί με τους Γιάννη Μπέζο, Δήμητρα Παπαδοπούλου (η οποία έγραψε το σενάριο) και Σπύρο Παπαδόπουλο. Είχε κυκλοφορήσει τραγούδια ως σόλο τραγουδιστής, είχε κάνει ντουέτα και διασκευές. Το 1996 παντρεύτηκε με τη Μάρθα Κουτουμάνου, κόρη της Ελληνίδας ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1862: Το απομεσήμερο ο αθηναϊκός λαός συγκεντρώνεται στην πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα. Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της προσωρινής κυβερνήσεως, Δημήτριος Βούλγαρης, απευθύνεται προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ανάμεσα στα άλλα ακούγονται και τα εξής: «Ας ορκισθώμεν επί της πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της Ομονοίας όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: Ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».
1863: Ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.
1914: Ο ελληνικός στρατός ανακαταλαμβάνει τη Βόρεια Ήπειρο.
1944: Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Έρβιν Ρόμελ, γνωστός και ως «αλεπού της ερήμου» για τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοκτονεί πίνοντας δηλητήριο. Είχαν αποκαλυφθεί οι επαφές του με τους συνωμότες που είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον Χίτλερ και του είχε δοθεί η επιλογή μεταξύ δίκης και αυτοκτονίας.
1951: Στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας η Ελλάδα χάνει 1-0 από τη Β’ Γαλλίας σε φιλικό αγώνα. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παίκτες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και έχει προπονητή τον Γιάννη Χέλμη. Την ίδια στιγμή μία άλλη ομάδα της Εθνικής, βασισμένη σε παίκτες του Ολυμπιακού, κερδίζει 4-0 τη Συρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
1960: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καθιερωθούν στο ποδόσφαιρο ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές από την περίοδο 1961-62.
1990: Δημοτικές εκλογές διενεργούνται στην Ελλάδα. Στην Αθήνα εκλέγεται δήμαρχος ο Αντώνης Τρίτσης, στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και στον Πειραιά ο Στέλιος Λογοθέτης.
1998: Το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται στον Ινδό καθηγητή του Πανεπιστημίου Τρίνιτι του Κέμπριτζ, Αμάρτια Σεν, για τη συμβολή και το έργο του στις οικονομικές αναλύσεις για το κράτος πρόνοιας.
2017: Η 27χρονη χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στο επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, ανακηρύσσεται κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017.
2018: Ο γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ, Πάτρικ Μπάουμαν, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στην Αργεντινή.
2019: Πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών η Σοφία Κοκοσαλάκη, διάσημη σχεδιάστρια μόδας με έδρα το Λονδίνο, που είχε σχεδιάσει τα κοστούμια για περισσότερα από 7.000 άτομα στις τελετές έναρξης και λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μεταξύ των οποίων και της Μπιόρκ.
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Γερβάσιος, Γερβασία, Ναζάριος, Ιγνάτιος, Ιγνατία.