Η γέννηση της Google
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 ο Αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο Ρώσος Σεργκέι Μπριν, ιδρύουν την εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με την ονομασία Google Inc.
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 δύο νεαροί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο Αμερικανός Λάρι Πέιτζ και ο Ρώσος Σεργκέι Μπριν, ιδρύουν την εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με την ονομασία Google Inc. Σήμερα ο κολοσσός της Google ηγείται παγκοσμίως στις υπηρεσίες διαδικτύου, με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων και χιλιάδες εργαζόμενους. Αφού ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης, πλέον προσφέρει μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών (Gmail, Google Drive, Google Docs, Goolge Plus, Android, YouTube, Adsense, Blogger, Chromebook, Google Earth, Google Maps, Google Translate κ.ά.).
Η μεγάλη πορεία λοιπόν της Google προς την κορυφή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1995, όταν ο Λάρι Πέιτζ και ο φίλος του Σεργκέι Μπριν (γεννημένοι και οι δύο το 1973), μεταπτυχιακοί φοιτητές του ονομαστού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ξεκίνησαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τις μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ, που τότε βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο σύστημα, που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων, ενώ οι υπάρχουσες τότε μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία Page Rank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Βάσει αυτής της τεχνολογίας, δημιούργησαν τη μηχανή αναζήτησης που την ονόμασαν Back Rub, επειδή το σύστημα ήλεγχε τον αριθμό των συνδέσμων προς μία ιστοσελίδα (backlink) για να υπολογίσει τη σημασία της και να την κατατάξει αναλόγως. Τελικά το όνομα που επικράτησε ήταν Google, από την παραφθορά της λέξης googol, που σημαίνει τον αριθμό 10 εις την 100ή, όρο που εισήγαγε ο Αμερικανός μαθηματικός Έντουαρντ Κάσνερ. Οι δύο νεαροί δημιουργοί της μηχανής αναζήτησης, που έμελλε να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά αργότερα, θέλησαν με την ονομασία αυτή να υποδηλώσουν την αποστολή της να οργανώσει και να ταξινομήσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Διαδικτύου.
Στην αρχή η Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (google.stanford.edu), ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 κατοχύρωσε τη δική της διεύθυνση (google.com). Η εταιρεία, που έλαβε νομική υπόσταση στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, αρχικά είχε ως βάση της το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα το γκαράζ της 30χρονης τότε Σούζαν Βοϊτσίνσκι, μεγαλύτερης αδελφής της μετέπειτα συζύγου του Μπριν, Αν Βοϊτσίνσκι. Ο πρώτος υπάλληλος της Google ήταν ο Κρεγκ Σιλβερστάιν, συμφοιτητής των Πέιτζ και Μπριν, ο οποίος αποχώρησε το 2012 για να εργαστεί σε έναν μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.
Με μια ματιά…
1682: Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη στον οποίο θα δοθεί το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ).
1768: Γεννιέται ο Φρανσουά Ρενέ ντε Σατομπριάν, πιο γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας. Προς τιμήν του στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου.
1828: Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ’ εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.
1839: Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην Ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.
1955: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, νυν Τσάμπιονς Λιγκ. Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Παρτιζάν Βελιγραδίου 3-3.
1978: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.
1989: Πεθαίνει ο Ζορζ Σιμενόν, Βέλγος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Μεγκρέ.
2004: Πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών σε νοσοκομείο του Μέμφις ο σπουδαίος μπασκετμπολίστας Αλφόνσο Φορντ, που έπασχε από λευχαιμία. Το 1996 είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα και αγωνίστηκε με την ομάδα του Παπάγου. Στη συνέχεια έπαιξε σε Σπόρτιγκ, Περιστέρι και Ολυμπιακό. Προς τιμήν του η Ευρωλίγκα έχει ονομάσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ Βραβείο Αλφόνσο Φορντ.