Η σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 μια ομάδα τρομοκρατών, κατέλαβε ένα δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, και πήρε ομήρους περισσότερους από 1.100 ανθρώπους.

Η σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 μια ομάδα τρομοκρατών, την οποία αποτελούσαν κυρίως άτομα από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία και οποίοι είχαν σταλεί από τον Τσετσένο οπλαρχηγό Σαμήλ Μπασάγεφ, που απαιτούσε το τέλος του πολέμου στην Τσετσενία, κατέλαβε ένα δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, και πήρε ομήρους περισσότερους από 1.100 ανθρώπους.

Εκείνη τη μέρα στο σχολείο βρισκόταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες μέρες, καθώς την ημέρα αυτή, που είναι γνωστή στη Ρωσία ως «Ημέρα της Γνώσης», τα παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς και άλλους συγγενείς παρακολουθούν εκδηλώσεις που γίνονται στα σχολεία τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αν και η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε βία για να σώσει τους ομήρους και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση, σύμφωνα με την αναφορά του Σαβέλγεφ, την ώρα που οι επικεφαλής προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν με τους ενόπλους, πράκτορες της FSB προετοιμάζονταν για επίθεση.

Δύο ημέρες μετά, και ενώ συνεχιζόταν η ομηρία, δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας εισέβαλαν στο σχολείο χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Το σχολείο συγκλονίστηκε από σειρά εκρήξεων και τυλίχθηκε στις φλόγες και ακολούθησε μάχη μεταξύ των απαγωγέων και των ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες όμηροι και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν. O θάνατος τουλάχιστον 385 ανθρώπων στο σχολείο έχει μείνει στην Ιστορία ως η «Σφαγή στο Μπεσλάν».
Η τραγωδία είχε ποικίλες επιπτώσεις στη Ρωσία και οδήγησε σε σειρά αλλαγών σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τις οποίες ενισχύθηκαν οι εξουσίες του Κρεμλίνου και του Ρώσου Προέδρου και οι οποίες σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House μετέτρεψαν τη Ρωσία σε ένα ανελεύθερο αυταρχικό κράτος.

Ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές πόσοι ήταν οι τρομοκράτες και αν κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν, ούτε πώς σχεδιάστηκε η επίθεση, ενώ υπάρχουν και ερωτηματικά αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες. Έντονη ήταν επίσης η κριτική που ασκήθηκε στη ρωσική κυβέρνηση για παραπληροφόρηση και λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης καθώς και για πιέσεις που ασκήθηκαν στους δημοσιογράφους που έφτασαν στην πόλη για να καλύψουν το γεγονός και για τη χρήση από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων υπερβολικής βίας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1902
: Κάνει πρεμιέρα στους γαλλικούς κινηματογράφους η ταινία του Ζορζ Μελιές «Ταξίδι στη Σελήνη», που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
1911: Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχεται ο ελληνικός λαός το θωρηκτό «Αβέρωφ», που καταπλέει στα φαληρικά ύδατα.
1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει διαταγή για την έναρξη της συστηματικής ευθανασίας των ψυχικά ασθενών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
1959: Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφασίζει την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, εναρμονίζοντας τα ελληνικά δεδομένα με τα ευρωπαϊκά. Στη νέα διοργάνωση (1959-1960) θα λάβουν μέρος 18 ομάδες, με την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη να έχουν από τέσσερις εκπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έξι προέρχονται από την επαρχία.
1983: Ψυχρός Πόλεμος: η πτήση 007 της Korean Airlines καταρρίπτεται από σοβιετικό μαχητικό αεροσκάφος, όταν το εμπορικό αεροσκάφος εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης. Σκοτώνονται και οι 269 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού γερουσιαστή Λόρενς Μακ Ντόναλντ.
1991: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 4-2 την ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
2001: Η Αγγλία συντρίβει 5-1 τη Γερμανία μέσα στο Μόναχο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002. Είναι η πρώτη ήττα της Γερμανίας εντός έδρας μετά από 16 χρόνια (από τις 16/10/1985 στον αγώνα εναντίον της Πορτογαλίας). Για τους Άγγλους είναι η δεύτερη μεγάλη νίκη μετά το μακρινό 3-6 στο Βερολίνο το 1938, όταν είχαν υποχρεωθεί να χαιρετήσουν τον Χίτλερ με τον φασιστικό τρόπο.
2002: Ανακοινώνεται η μεταγραφή του Ρονάλντο από την Ίντερ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού των 47 εκατομμυρίων ευρώ.
2006: Η εθνική ομάδα μπάσκετ κερδίζει 101-95 τις ΗΠΑ στον ιστορικό ημιτελικό της Σαϊτάμα. Δυστυχώς οι διεθνείς έμειναν σε αυτήν τη νίκη και συνετρίβησαν με 23 πόντους διαφορά από την Ισπανία στον τελικό (47-70).