Απόπειρα δολοφονίας κατά του Λένιν
Στις 30 Αυγούστου 1918 ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντίμιρ Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς.
Στις 30 Αυγούστου 1918 ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντίμιρ Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν, ολοκλήρωσε μια ομιλία του σε εργοστάσιο της σοβιετικής πρωτεύουσας. Τη στιγμή που ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε πίσω στο Κρεμλίνο, μια μικροκαμωμένη γυναίκα τον πλησίασε και του έκανε σφοδρά παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά τη χώρα. Προτού ο Λένιν της απαντήσει, αυτή τον πυροβόλησε τρεις φορές. Ο βαριά τραυματισμένος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης μεταφέρθηκε αμέσως στο Κρεμλίνο.
Για λόγους ασφαλείας, οι γιατροί προχώρησαν επιτόπου στην επέμβαση για την αφαίρεση των βολίδων και όχι σε κάποιο νοσοκομείο. Υπήρχε έντονος φόβος για πιθανή επιχείρηση ανατροπής του Λένιν. Δράστις της απόπειρας ήταν η Φάνια Εφίμοβνα Καπλάν, μία 35χρονη Εβραία από φτωχή πολυμελή οικογένεια, που μαζί με την αδελφή της, Ντόρα, προσέγγισαν τον Λένιν. Συνελήφθησαν αμέσως και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Τσε Κα, της πανίσχυρης μυστικής αστυνομίας των Μπολσεβίκων, προδρόμου της γνωστής μας Κα Γκε Μπε. Στους πράκτορες που τις ανέκριναν δήλωσαν ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Λένιν επειδή τον θεωρούν «προδότη της επανάστασης», όταν έκλεισε την Καταστατική Συνέλευση, όπου πλειοψηφούσαν οι Σοσιαλεπαναστάτες, τους οποίους υποστήριζαν.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το Σοσιαλεπαναστατικό Κόμμα, μεγάλος αντίπαλος των Μπολσεβίκων, ήταν μια μη μαρξιστική σοσιαλδημοκρατική παράταξη με σημαντική απήχηση κυρίως στους πληθυσμούς των αγροτικών περιοχών και τις επαρχίες της Ρωσίας. Η Φάνια Εφίμοβνα Καπλάν ειδικά δεν ήταν μια τυχαία γυναίκα. Από μικρή στον αντιτσαρικό αγώνα, κατηγορήθηκε το 1906 ως συνεργός στη δολοφονία ενός αξιωματούχου του καθεστώτος και καταδικάστηκε σε ισόβια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Εξέτισε 12 χρόνια από την ποινή της και αποφυλακίστηκε μετά τη Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917 που κατέλυσε την τσαρική εξουσία και έφερε στην εξουσία τον ομοϊδεάτη της, Αλεξάντρ Κερένσκι.
Η Καπλάν καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε από τον ναύτη Πάβελ Μάλκοφ στις 3 Σεπτεμβρίου 1918. Ο Λένιν, παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του, επέζησε. Η υγεία του όμως κλονίστηκε σημαντικά και έξι χρόνια μετά μια σειρά αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων τον οδήγησαν στον θάνατο.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν και η δολοφονία του Μοϊζέι Ουρίτσκυ, ενός εξέχοντος στελέχους της Τσε Κα, της μυστικής αστυνομίας της Σοβιετικής Ένωσης, σηματοδότησαν την έναρξη μιας περιόδου της σοβιετικής Ιστορίας που αποκλήθηκε «Ερυθρά Τρομοκρατία». Υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 6.000 αντίπαλοι του κομμουνιστικού καθεστώτος συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν χωρίς δίκη.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1832: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού Κόλπου, με την επιδίκαση στην Ελλάδα του Ζητουνίου (Λαμίας), ενώ απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.
1835: Ιδρύεται η Μελβούρνη.
1922: Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Η 30ή Αυγούστου εορτάζεται στην Τουρκία ως «Ημέρα της Νίκης».
1974: Τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Βελιγράδι-Ντόρτμουντ εκτροχιάζεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ζάγκρεμπ, σκοτώνοντας πάνω από 150 επιβάτες.
1987: Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον σημειώνει το εκπληκτικό ρεκόρ των 9.83 στα 100 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, ρεκόρ που θα του αφαιρεθεί αργότερα μαζί με το μετάλλιο, όταν θα βρεθεί ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.
1991: Ο Αμερικανός αθλητής του μήκους Μάικ Πάουελ υπερβαίνει τα 8,95 μέτρα σε αγώνα στο Τόκιο και καταρρίπτει το μυθικό ρεκόρ που κατείχε από το 1968 ο Μπομπ Μπίμον.
1992: Αλλάζει η βαθμολογία στο ποδόσφαιρο (από 2-1-0 γίνεται 3-1-0). Το σύστημα έχει δοκιμαστεί στην Αγγλία με επιτυχία για μια ολόκληρη δεκαετία όταν γίνεται δεκτή το 1981 η επαναστατική αυτή πρόταση του Τζίμι Χιλ, του γνωστού σχολιαστή της αγγλικής τηλεόρασης, που υπήρξε παίκτης αλλά και πρόεδρος της Κόβεντρι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ