Τα 7,2 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν τα Επτάνησα το 1953
Σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου του 1953, καταγράφεται στα Επτάνησα ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν 842 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι.
Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ο διεθνής αμυντικός παίκτης του Ολυμπιακού Θανάσης Σούλης Κίνλεϊ, που εγκλωβίζεται στα ερείπια του σπιτιού του. Στις 11:24 το πρωί δονείται η Ζάκυνθος, όπου τρία μόνον κτίρια μένουν όρθια: ο Ναός του Αγίου Διονυσίου, η Εθνική Τράπεζα και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου. Ο κύριος σεισμός της 12ης Αυγούστου ήταν μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και εντάσεως άνω των 10 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.
Καθοριστική ήταν η συμβολή των πληρωμάτων των παραπλεόντων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ, στις προσπάθειες διάσωσης και αρωγής των κατοίκων, καθώς ο κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας ήταν απροετοίμαστος για τέτοιου είδους καταστροφές, άρα και επιχειρήσεις. Η χώρα μόλις πριν από τέσσερα χρόνια είχε εξέλθει από μία καταστροφική δεκαετία (Κατοχή, Εμφύλιος) και προσπαθούσε να ορθοποδήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την αρχική αδυναμία άμεσης αντίδρασης, σύντομα έλαβε μέτρα έκτακτης ανάγκης. Με εντολή του Προέδρου Αλέξανδρου Παπάγου διατάχτηκαν όλα τα πλοία του ελληνικού πολεμικού στόλου να πλεύσουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα έσπευσαν τμήματα του πεζικού και νοσοκομειακές στρατιωτικές μονάδες για να παράσχουν βοήθεια. Επίσης επιτάχθηκαν όλα τα πλοία του εμπορικού ναυτικού. Ειδικά συνεργεία ξεκίνησαν να ερευνούν στα ερείπια για επιζώντες και νεκρούς.
Κατά τους επίσημους υπολογισμούς, ο γενικός απολογισμός είχε ως εξής:
- Κεφαλονιά: 386 νεκροί, 730 τραυματίες, 49.800 άστεγοι (11.182 σπίτια καταστράφηκαν και 2.480 έπαθαν ζημιές)
- Ιθάκη: 1 νεκρός, 48 τραυματίες, 1.741 σπίτια κατεστραμμένα, 400 με ζημιές.
- Ζάκυνθος: 455 νεκροί, 912 τραυματίες, 29 αγνοούμενοι, 93.152 άστεγοι (25.323 κατεστραμμένα σπίτια, 4.217 με ζημιές)
Οι νεκροί τελικά ξεπέρασαν τους 870, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν σε Ηλεία και Αιτωλία. Ο κύριος σεισμός της 12ης Αυγούστου έγινε αισθητός και στη Νότιο Ιταλία. Το Τεχνικό Επιμελητήριο υπολόγισε τις υλικές ζημιές σε 6 τρισεκατομμύρια δραχμές. Τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός των τριών νησιών παρουσίασε μείωση κατά 25% περίπου. Πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1963: Το βραβείο Ειρήνης «Λένιν» απονέμεται στον Μανώλη Γλέζο σε ειδική τελετή στη Μόσχα.
1964: Η Νότια Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του Απαρτχάιντ.
1970: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Παρί Σεν Ζερμέν.
1985: Η πτήση 123 της Japan Airlines συντρίβεται στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 520 άτομα, στο χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα με ένα αεροσκάφος.
1989: Αρχίζει το διήμερο ροκ φεστιβάλ στο στάδιο Λένιν της Μόσχας, με τη συμμετοχή των Motley Crue, Ozzy Osbourne, Bon Jovi, Skid Row και Scorpions. Είναι η πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση που επιτρέπεται σε συναυλία οι θεατές να είναι όρθιοι.
1989: Ο 25χρονος Νιγηριανός ποδοσφαιριστής Σάμουελ Οκβαράγι καταρρέει και πεθαίνει από καρδιακή προσβολή 10 λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα Νιγηρία - Αγκόλα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας του 1990.
2004: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.
2004: Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη - Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων. Επτά χρόνια μετά κρίνονται αθώοι.
2021: Η Τσέλσι ανακοινώνει τον Ρομελού Λουκάκου αντί του ποσού των 97,5 εκατ. λιρών (115 εκατ. ευρώ). Ο Βέλγος επιθετικός επιστρέφει έτσι στους «μπλε» έπειτα από επτά χρόνια και γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των Λονδρέζων (τη συγκεκριμένη θέση κατείχε ο Κάι Χάβερτς, με τα 80 εκατ. που είχε δώσει στη Λεβερκούζεν).