Γκαμπριέλ Ανό, ο εμπνευστής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών
Στις 10 Αυγούστου του 1968 αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών ο Γκαμπριέλ Ανό.
Στις 10 Αυγούστου του 1968 αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών ο Γκαμπριέλ Ανό. Ήταν ο άνθρωπος που θεωρείται ο εμπνευστής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο.
Ο Γάλλος Γκαμπριέλ Ανό, γεννημένος το 1889, ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Ποδοσφαιριστής, προπονητής, δημοσιογράφος στην «Εκίπ».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ποδοσφαιρική καριέρα του διακόπηκε απότομα σε ηλικία 29 ετών λόγω αεροπορικού ατυχήματος, προσπαθώντας να αποδράσει από γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν μέλος της Εθνικής Γαλλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908. Μέχρι τη δεκαετία του ‘50 σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχαν μόνο φιλικά τουρνουά και φιλικοί αγώνες μεταξύ ομάδων, ωστόσο όλα άρχισαν από τη νίκη της πρωταθλήτριας Αγγλίας Γουλβς με 3-2 επί της φημισμένης τότε ουγγρικής Χόνβεντ, την οποία ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε ως νίκη που αναδεικνύει τη Γουλβς κορυφαία ομάδα της Ευρώπης.
Όμως ο Ανό, συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας «Εκίπ», είχε αντίθετη γνώμη: «Προτού ανακηρύξουμε ανίκητη τη Γουλβς, ας πάει να παίξει στη Μόσχα ή στη Βουδαπέστη. Υπάρχουν κι άλλοι σύλλογοι με διεθνή αναγνώριση, όπως η Μίλαν και η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα. Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων, που θα έχει μεγαλύτερο νόημα και κύρος απ’ όσα τουρνουά και φιλικά παιχνίδια λαμβάνουν χώρα αυτήν τη στιγμή».
Ο κύβος ερρίφθη. Ο Ανό είχε ανάψει την πρώτη σπίθα με αυτό και πολλά ακόμη άρθρα του. Στο συνέδριο της ΟΥΕΦΑ τον Μάρτιο του 1955 θεσπίστηκε η δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης από την επόμενη σεζόν. Στο πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή 15 χώρες και η γερμανική περιοχή του Σάαρ, που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ΟΥΕΦΑ επέλεξε το σύστημα των γύρων με διπλούς αγώνες για τη διεξαγωγή του τουρνουά.
Ο ιστορικός πρώτος αγώνας της διοργάνωσης έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1955 στη Λισαβόνα μεταξύ της Σπόρτινγκ και της Παρτιζάν και έληξε 3-3. Ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης έγινε στις 13 Ιουνίου 1956 στο «Παρκ ντε Πρενς» των Παρισίων, παρουσία 38.239 θεατών. Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι, η Ρεάλ Μαδρίτης των Ντι Στέφανο και Χέντο νίκησε τη γαλλική Ρεμς του Ρεϊμόν Κοπά με 4-3.
Η χώρα μας πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1959-60 με τον Ολυμπιακό, ο οποίος, αν και ήταν ανταγωνιστικός, γνώρισε τον αποκλεισμό στον πρώτο γύρο από τη Μίλαν.
Με μια ματιά…
1788: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 41, γνωστή και ως «Του Διός».
1793: Ανοίγει τις πύλες του το μουσείο του Λούβρου.
1881: Πεθαίνει ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, Έλληνας ιστορικός και λογοτέχνης. Χαρακτηρίστηκε ο θεωρητικός της ιστορικής ενότητας αρχαίου, μεσαιωνικού και νεότερου Ελληνισμού και μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο αποτελούν τους «Διόσκουρους» της ελληνικής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα.
1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Με τη συνθήκη καθορίζονται τα νέα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας. Λίγες μέρες πριν, στις 3 Αυγούστου, είχαν καθοριστεί στο Βελιγράδι τα ελληνοσερβικά σύνορα.
1920: Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1922: Ο ΠΑΟ παίρνει το τέταρτο και οριστικό όνομά του. Με πρόταση του Μιχάλη Παπάζογλου, η οποία ανακοινώνεται επισήμως στον αθηναϊκό Τύπο, ο ιστορικός όμιλος του Γιώργου Καλαφάτη υιοθετεί για σύμβολό του το τριφύλλι και ονομάζεται πλέον Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.
1945: Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ, Αμερικανός φυσικός, από τους πατέρες της μοντέρνας πυραυλικής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ