Ο πόλεμος της Κορέας
Στις 27 Ιουλίου του 1953 τίθεται τέλος στη σύρραξη που έφερε αντιμέτωπα τα δύο κορεατικά κράτη για περισσότερο από τρία χρόνια και αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του Ψυχρού Πολέμου.
Στη μακραίωνη Ιστορία της η Χερσόνησος της Κορέας, που βρίσκεται ανατολικά της Κίνας και βορειοδυτικά της Ιαπωνίας, αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων δυνάμεων της περιοχής. Η Συνδιάσκεψη της Γιάλτας (4-11 Φεβρουαρίου 1945) χώρισε τεχνητά τη χερσόνησο στον 38ο παράλληλο και δημιουργήθηκαν δύο κράτη: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή Βόρεια και η Δημοκρατία της Κορέας ή Νότια Κορέα.
Στην πορεία του χρόνου τα δύο κράτη επιζητούσαν την επανένωση της Κορέας, το καθένα προς όφελός του. Η Σοβιετική Ένωση είχε καταστήσει πανίσχυρο τον βορειοκορεατικό στρατό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παραμελήσει σημαντικά εκείνον των Νοτιοκορεατών.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στις 04.00 της 25ης Ιουνίου 1950 ο βορειοκορεατικός στρατός πέρασε τη μεθόριο του 38ου παραλλήλου από 11 σημεία, αιφνιδιάζοντας πλήρως Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς. Μέσα σε τρεις μέρες τα στρατεύματα του Κιμ Ιλ Σουγκ είχαν καταλάβει τη Σεούλ και σχεδόν όλο το νοτιοκορεατικό έδαφος, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το λιμάνι του Πουσάν στα ανατολικά της χώρας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επελήφθη αμέσως της υποθέσεως και διέταξε την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στον 38ο παράλληλο. Δεκαπέντε κράτη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, και έστειλαν δυνάμεις τους στη Νότια Κορέα για την απόκρουση της «ερυθράς απειλής».
Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν ο πόλεμος της Κορέας χαρακτηρίστηκε από πέντε περιόδους και είδε και την είσοδο των Κινέζων σε αυτόν, ενώ από το 1951 άρχισε να επιχειρεί και το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα.
Τελικά, κατάπαυση πυρός συμφωνήθηκε στις 27 Ιουλίου 1953, την ώρα που η γραμμή του μετώπου είχε κατασταλάξει ουσιαστικά και πάλι γύρω από τον 38ο παράλληλο. Ως τότε οι δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν υποστεί συνολικά κάπου 400.000 απώλειες και οι κινεζικές κάπου 660.000, χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες σε αμάχους και των δύο κορεατικών κρατών. Οι συνολικές απώλειες και των δύο στρατοπέδων έφτασαν τα 2 εκατομμύρια ψυχές, ενώ κάποιοι αναλυτές τις ανεβάζουν σε 4 εκατομμύρια.
Με μια ματιά…
1302: Ο στρατηγός Νικόλαος Μουζάλωνας ηττάται από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
1864: Πεθαίνει ο Δημήτριος Πλαπούτας, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, στρατηγός και πολιτικός μετά την ανεξαρτησία.
1885: O Εµµανουήλ Ροΐδης πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας» παρασύρεται από δύο άµαξες στην οδό Φιλελλήνων, µε αποτέλεσμα, περνώντας ο τροχός της µίας άµαξας επάνω από το κεφάλι του, να του προκαλέσει κάταγµα της άνω γνάθου.
1903: Γεννιέται ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, Έλληνας ανώτατος δικαστικός, λογοτέχνης και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση.
1917: Πεθαίνει ο Εμίλ Κόχερ, Ελβετός γιατρός και ιατρικός ερευνητής. Το 1909 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την προσφορά του στη φυσιολογία, παθολογία και χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα.
1922: Με τον νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις. Θα εφαρμοστούν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1992: Πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη.
1996: Βόμβα εκρήγνυται στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας νεκρός και 110 τραυματίες ο απολογισμός.
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Παντελεήμων, Παντελής.