Η Ελλάδα στους «16» του κόσμου!
Σαν σήμερα, στο 2014, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, επικρατώντας με 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού στη Φορταλέζα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Ο Φερνάντο Σάντος καθοδήγησε μαεστρικά τους ποδοσφαιριστές του, εκείνοι ακολούθησαν πιστά το πλάνο και ήρθε η νίκη-πρόκριση απέναντι σε ένα σπουδαίο σύνολο, όπως ήταν αυτό του Σαμπρί Λαμουσί. Στο 42' ο Σάμαρης έκλεψε την μπάλα από τον Τιοτέ, έπαιξε το «ένα-δύο» με τον Σαμαρά, κι αφού βγήκε τετ α τετ με τον Μπαρί έκανε το 1-0, που ήταν και σκορ ημιχρόνου.
Στη μία και μοναδική αμυντική ολιγωρία της ελληνικής ομάδας, στο 74', ο Μπονί ισοφάρισε σε 1-1, σκορ πρόκρισης για τους Αφρικανούς. Η Εθνική μας ομάδα, όμως, συνέχισε την πίεση και τελικά δικαιώθηκε στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Σαμαράς κέρδισε πέναλτι. Ο Έλληνας επιθετικός ανέλαβε και την εκτέλεσή του και παρά τις προκλήσεις του Μπαρί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την Ελλάδα στους «16» του Μουντιάλ.
Η Εθνική είχε και τρία (!) δοκάρια με τους Χολέμπας (33'), Καραγκούνη (68') και Τοροσίδη (80')!
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης (24' Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (78' Γκέκας), Κονέ (12' Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπαρί, Μποκά, Κολό Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61' Μπονί), Ζερβίνιο (83' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Οριέ, Γιαγιά Τουρέ, Σερεΐ, Μπαμπά.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1765: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία, επειδή αρνήθηκε να γίνει Μουσουλμάνος.
1827: Μάχη στο Μέγα Σπήλαιο: Οι Έλληνες νικούν τον στρατό του Ιμπραήμ στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.
1859: Διεξάγεται η Μάχη του Σολφερίνο. Οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς στην πόλη Σολφερίνο της Βόρειας Ιταλίας. Αυτόπτης μάρτυς της αγριότητας των πολεμικών συγκρούσεων, ο Ελβετός επιχειρηματίας Ζαν Ανρί Ντινάν, ο οποίος αποφασίζει να ιδρύσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την περίθαλψη των θυμάτων.
1880: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το «O Canada», το τραγούδι που θα γίνει αργότερα ο εθνικός ύμνος του Καναδά.
1916: Η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός του κινηματογράφου που υπογράφει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
1922: Δολοφονείται στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βάλτερ Ρατενάου. Οι δράστες είναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, που διαφωνούν με την πολιτική του για την πληρωμή αποζημιώσεων εξαιτίας της συμμετοχής της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1939: Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.
1945: Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας - Ταϊλάνδης. Χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων, για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών.
1987: Γεννιέται ο Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής, ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών.
1988: Εκδίδεται η εγκύκλιος των μεταγραφών, βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στις ομάδες να χρησιμοποιούν έναν αλλοδαπό παίκτη στο πρωτάθλημα.
2008: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο επιδικάζει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, ενώ θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.
2010: Ελλάδα, τοπική ώρα 20:10, έκρηξη ταχυδρομικής βόμβας στο υπουργικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρο Κατεχάκη είχε θύμα τον εξ απορρήτων αξιωματικό υπασπιστή του, 52χρονο Γ. Βασιλάκη.
2021: Η UEFA αποφασίζει να καταργήσει τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ σε όλες τις διοργανώσεις της. Έτσι, σε περίπτωση που δύο ομάδες σκοράρουν τον ίδιο αριθμό γκολ μετά τα 2 παιχνίδια, θα παίζουν 30λεπτη παράταση και αν χρειαστεί, χτυπήματα πέναλτι.