Μοχάμεντ Άλι: Μόνο το Πάρκινσον τον έβγαλε νοκ άουτ…
Πριν από έξι χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σπουδαιότερος πυγμάχος, ο Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος τις τελευταίες ώρες της ζωής του νοσηλευόταν στο Φίνιξ της Αριζόνα με αναπνευστικά προβλήματα.
Ο ήδη επιβαρυμένος οργανισμός του 74χρονου άνδρα, ο οποίος έπασχε από Πάρκινσον, δεν άντεξε και στις 3 Ιουνίου του 2016 έχασε τη μάχη για τη ζωή. «Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών» είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Μπομπ Γκάνελ.
Ο Κάσιους Κλέι, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στο Λούισβιλ της πολιτείας του Κεντάκι στον Νότο των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, Κάσιους Μάρσελους Κλέι ο πρεσβύτερος, συντηρούσε την οικογένειά του εργαζόμενος ως σχεδιαστής πινακίδων και η μητέρα του, Οντέσα Γκρέιντι Κλέι, εργαζόταν ως οικιακή βοηθός. Η ενασχόλησή του με την πυγμαχία ξεκίνησε όταν ήταν στην ηλικία των δώδεκα ετών, αρχικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στην κατηγορία των 87,5 κιλών, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην πυγμαχία. Από τότε ακολούθησαν πολλές επιτυχίες, με τον Άλι να σταματά το 1981. Δύο χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με τη νόσο Πάρκινσον. Αξίζει να σημειώσουμε πως το 1964 ο Άλι ασπάστηκε το Ισλάμ, αλλάζοντας το όνομά του από Κάσιους Μάρσελους Κλέι τζούνιορ σε Μοχάμεντ Άλι.
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όπως επίσης ο δημοσιογράφος Μπράιαν Γκάμπελ και ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ εκφώνησαν τον επικήδειο στη μνήμη του θρυλικού αθλητή...
ME MIA MATIA...
1789: Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.
1789: Ο 29χρονος Καναδός Aλεξάντερ Mακ Κένζι ξεκινά με 13 φίλους και 3 κανό από τη λίμνη Great Slave ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού προς τα δυτικά με την ελπίδα να βρεθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά θα βρεθούν στον Αρκτικό μετά από 102 ημέρες, έχοντας καλύψει 3.000 μίλια κινούμενοι τελικώς βόρεια. Ο ποταμός που τέμνει τον Καναδά θα πάρει το όνομά του. Στις 22/7/1793 θα ακολουθήσει άλλη διαδρομή και θα βρεθεί δυτικά στον Ειρηνικό.
1906: Διακόπτονται επισήμως οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ρουμανίας, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της τελευταίας στο ζήτημα των Κουτσοβλάχων.
1941: Οι ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για τη δολοφονία 25 Γερμανών στρατιωτών.
1967: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το αλκοτέστ, με δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
1972: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ. στην Μπρατισλάβα με επίδοση 10’’ με χρονόμετρο χειρός. Με την επίδοσή του αυτή ο «φτερωτός γιατρός» ισοφαρίζει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του αγωνίσματος.
1975: Ο Πελέ υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τη νεοϋορκέζικη ομάδα Κόσμος έναντι 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα ακολουθήσουν οι Κινάλια, Κρόιφ και Μπεκενμπάουερ, ενώ ο Τζορτζ Μπεστ θα μετακομίσει στο Λος Άντζελες, όπου θα παίξει με την ομάδα των Αζτέκων.
1982: Η Γαλλίδα Mισέλ Moυτόν με Audi Quattro και συνοδηγό τη Φαμπρίτσια Πονς γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο ξεκίνησε με 136 πληρώματα, για να τελειώσει με 33. Η Moυτόν θα κερδίσει και τα Ράλι Βραζιλίας και Πορτογαλίας και θα τερματίσει δεύτερη στη γενική κατάταξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πίσω από τον Γερμανό Βάλτερ Ρερλ.
1994: Στην Ινδονησία 150 είναι οι νεκροί από τσουνάμι, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώνεται στην Ανατολική Ιάβα.
1998: Ένα τρένο υπερυψηλής ταχύτητας Ιντερσίτι Εξπρές, το ICE 884, εκτροχιάζεται στην πόλη Έσεντε της Γερμανίας, με συνέπεια τον θάνατο 101 ατόμων. Από τον εκτροχιασμό κάποια βαγόνια προσκρούουν σε μια γέφυρα με αποτέλεσμα και την κατάρρευσή της. Είναι το χειρότερο δυστύχημα με τρένα υψηλής ταχύτητας μέχρι και σήμερα.
2017: Τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και 48 τραυματίστηκαν από τρεις Ισλαμιστές φονταμενταλιστές.
2019: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 45 ετών ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Ξενίδης.